Mike és Dave esküvőhöz csajt keres - avagy egy igazán agyament vígjáték kritikája - Corn & Soda

Mike és Dave esküvőhöz csajt keres – avagy egy igazán agyament vígjáték kritikája

Az InterCom fotója

Az InterCom fotója

Most csütörtökön érkezik a mozikba a nyár legeszementebb vígjátéka, a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres (Mike and Dave Need Wedding Dates, 2016). Igazi nyári, buli hangulatot hozó film, mely leginkább a fiatal felnőtt korosztályt szólítja meg, ráadásul szinte hihetetlen módon, igaz történeten alapul.

A Jake Szymanski rendezte film cselekménye nem túl bonyolult, de annál ötletesebb, s rengeteg lehetőséget ad a helyzet- és jellemkomikumra. A történet szerint Mike és Dave Stangle (Adam DeVine, Zac Efron) kalandvágyó, örökké bulizó fiatal srácok.  Azonban ezt az életfelfogást a családjuk nem igazán díjazza, így mikor kishúguk, Jeanie (Sugar Lyn Beard) bejelenti, hogy férjhez megy, a két fiú ultimátumot kap: csakis tisztességes lányok kíséretében jelenhetnek meg az esküvőn.

Ugyanis a Stangle család összejövetelein általában mindenki jól érzi magát, egészen addig a pontig, míg Mike és Dave meg nem érkezik, ki nem kezdenek az összes jelenlévő nővel, és rémes viselkedésükkel sikeresen tönkre nem teszik az eseményt. Most viszont kénytelenek lesznek két kedves, kulturált lány társaságában megjelenni, akik remélhetőleg vissza tudják fogni őket.

Az InterCom fotója

Az InterCom fotója

Mivel családjuk kérésének eleget akarnak tenni, ezért hirdetést adnak fel online randioldalakon, hogy megtalálják a megfelelő kísérőiket az esküvőre. Cserébe a kiválasztott lánypárosnak ingyenes részvételt ígérnek a Hawaii-szigetek egyikén az esküvőn, persze teljes ellátással.

A csábító hirdetésre azonban olyan sokan jelentkeznek, hogy kénytelenek castingot tartani. A sok jelentkező között a srácok végre rátalálnak az igaziakra, Tatianára és Alice-ra (Aubrey Plaza, Anna Kendrick), akikről azonban hamar kiderül, hogy őrültségben, bulizásban, és komolytalanságban még rajtuk is túltesznek.

Az InterCom fotója

Az InterCom fotója

A cselekmény pörgős, lendületes, mint ahogyan a fiataloknak szánt filmektől elvárhatjuk. Végig érezzük a nyári, bulizós hangulatot, amit a zene és a nagytotálos parti jelenetek hoznak el a mozi terembe.  Mivel pedig vérbeli vígjátékról van szó, a nevetőizmokat egy pillanatra sem hagyják pihenni, ami természetesen négy nem túl okos, de annál felelőtlenebb fiatal féktelen bulizásával eleve adott.

Az InterCom fotója

Az InterCom fotója

A film a legelképesztőbb karaktereket vonultatja fel: van itt nagyszájú, biszex uncsitesó, karónyelt, nyárspolgár vőlegény, citromba harapott koszorúslány, édibédi menyasszony és persze a négy agyament főszereplő.

Mike és Dave között nagyon erős kötelék van, mintha ikrek lennének, szinte elválaszthatatlanok. Igazi véd- és dacszövetséget alkotnak, egymás nélkül talán létezni sem tudnának. A vezető egyéniség mégis Mike, és ő a vadabb is a két fiú közül. Adam DeVine remekül játssza a minden hájjal megkent, ravaszkodó, de mégis kicsit ostoba, kicsit agresszív figurát. A teljesen bedühödött, vérben forgó szemű, de mégis végtelenül nevetséges Mike talán a film egyik legjobb alakítása.

Az InterCom fotója

Az InterCom fotója

Dave sokkal szelídebb egyéniség, inkább bátyja követője, benne ott lapul a művészi érzékenység is. Zac Efronnak egy ilyen karakter alakítása nem túl megerőltető, hiszen bőven elég, ha naiv, gyermeki ártatlansággal teli tekintetével belebámul a kamerába és elejt hozzá egy félszeg mosolyt. Biztos vagyok benne, hogy ettől minden nő szíve ellágyul, s vágyteli sóhajok szállnak fel a székekből.

A lányok között a vezér természetesen Tatiana, aki igazi vadmacska, a gettóban felnőtt kemény csaj és természetesen egy valódi szexbomba megtestesítője. A puerto rico-i származású színésznőhöz nagyon illik ez a szerep, elképesztően jól alakítja az utcai femme fatale-t.  Mellette Alice törékenységével és labilis mentális személyiségével igazi ellentéte, de így tökéletesen ki is egészítik egymást.  Számomra a kis madárarcú Anna Kendrick egyébként roppant irritáló szokott lenni, de az ideggyenge, narkófüggő, szeszélyes és idegesítő nő karakterét neki találták ki.

Természetesen egyik páros sem valami nagy agytröszt, talán ha négyüknek van egy agysejtje, ami végig a humor egyik forrása. Legtöbbször annyira elborultak és agyamentek, hogy képtelenség nem sírva nevetni rajtuk.

Az InterCom fotója

Az InterCom fotója

A film egyik nagy erőssége a remek fényképezés, ami persze egy hollywoodi produkciónál alapelvárás, de Matthew Clark egyébként is kiváló munkát végzett. A csodás hawaii környezet is nagyon sokat hozzátesz a képi megjelenéshez és a produkció hangulatához.

Összességében Jake Szymanski rendezőnek, Andrew Jay Cohen és Brendan O’Brien forgatókönyv-íróknak sikerült összehozni egy igazi elborult vígjátékot, de ennél semmi többet, s nem is lenne érdemes mást várni. Poénok terén sikeresen ledönti a még megmaradt tabukat is, annyira túlmegy minden határon, hogy szinte már érthetetlen, miért csak 16-os karikát kapott. Így nagyon csodálkoznék, ha nem nyerné el huszonéves korosztály abszolút rajongását. Persze itt is, mint a legtöbb filmes műfajban, férfiak előnyben, hiszen a humor forrása legtöbbször a szexualitáshoz kapcsolódik, s enyhén szólva, amúgy sem éppen egy feminista alkotás. Leginkább azoknak a 18 és 30 év közöttieknek ajánlom, akik csupán néhány agyzsibbasztó, könnyed pillanatra vágynak, és mélyen megvetik a mögöttes tartalommal terhes, gondolkodásra késztető műveket, mert szerencséjükre, ez nem az.

Értékelés: 60/100

IMDb: 6,9

MAFAB: NA

Ez is tetszeni fog...