Ajánló: Miskin herceg - monodráma a Katona József Színházban - Corn & Soda

Ajánló: Miskin herceg – monodráma a Katona József Színházban

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij klasszikusát, A félkegyelműt vitte színpadra Miskin herceg címmel a Katona József Színház társulata. A darab monodráma, de rendhagyó módon azonban nem monologizál, hanem a karakterek közti párbeszédekből építkezik. A nagyregényt Takátsy Péter, az előadás főszereplője alkalmazta színpadra.

Miskin herceg

Forrás: Katonajozsefszinhaz.hu

A svájci idegszanatóriumban ücsörögve Miskin herceg felidézi a múlt eseményeit, átformálódva mindazon személy(iség)ekké, akikkel találkozott. Miskin herceg túlzóan naiv, az emberi érintkezésben olyannyira járatlan, hogy egész lénye a szánalom és az őszinte csodálat érzésével hat a körülötte lévőkre. Ha a világ túlontúl bonyolulttá vagy kegyetlenné válik számára, emlékeit vad epilepsziás rohamokban kitörli emlékezetéből. Csakhogy a korabeli orosz társadalom dekadens állapotában egy ilyen, nem evilági jellem nem lehet teljes értékű tagja a közösségnek. A herceg beilleszkedési kísérlete újra és újra ellenállásokba ütközik, cselszövések és bonyodalmak hálójába kerül egy erkölcstelen játékban. Ám a herceg mit sem tud erről a játékról, végtelen jóságában előszeretettel sodródik az eseményekkel, s teszi ki magát a féktelen, sokszínű orosz jellem tombolásainak. A tragédia megállíthatatlanul közeleg, Miskin herceg pedig bárgyú mosollyal nézi végig, ahogy emberi sorsok dőlnek romba.

A Katona József Színház bevilágítatlan Sufnijában Takátsy Péter várja a nézőket igazán rémisztő, félkegyelmű mosolyával, és hívja őket utazásra Dosztojevszkij egyik legkülönlegesebb karakterének emlékezetében. A színdarab különlegessége elsősorban a monodráma szokatlan kihasználásából, Miskin felhasadt tudatának kivetüléseiből, a sokszínű karakterábrázolásból fakad. Takátsy Péter folyamatos jellem- és nézőpontváltásokkal értelmezi A félkegyelmű történetét. Előadásában a cselekmény Miskin narratíváján keresztül kerül bemutatásra, így a nézők maguk is belehelyezkedhetnek a főszereplő helyzetébe. Az ő szemüvegével nézve a világot, új megvilágításba kerülnek a szereplők, a tragédiák pedig új színezetet kapnak. Miskin nem képes ítélkezésre, és a darab is erre ösztökéli a nézőket.

Takátsy Péter előadása új kereteket szab a klasszikus történethez, amivel megadja a létjogosultságát ennek az egyébként számtalanszor feldolgozott műnek. Gondolkodásra hív, etikai színezetével pedig igyekszik mindannyiunkat beoltani némi miskinséggel.

Miskin herceg: Takátsy Péter
Fény: Balázs Krisztián
Konzultáns: Ascher Tamás

Ez is tetszeni fog...