Mit jelenthetett a Trónok harca vége? - Corn & Soda

Mit jelenthetett a Trónok harca vége?

Nyolc év után véget ért a Trónok harca. Lehet szeretni, vagy gyűlölni a végét, mi inkább csak támpontokat adunk ahhoz, hogy tudjatok egy vitában érvelni. Lehet unjátok már, de most is szólok, hogy durván spoileres az írás.

Őszintén szólva, mivel még most is a sorozatzáró hatása alatt vagyok, nem szívesen foglalok állást. Ezért is inkább csak megosztom veletek azokat a gondolatokat és meglátásokat, amik engem is kétségek között tartanak.

Először a minőséggel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy a többség elfogult lehet. Valószínűleg elsőre hülyeségnek hangzik, de mégis érdemes azon elgondolkozik, hogy ilyenkor egyfajta gyászt érez az ember. Nyolc éven keresztül a rajongóknak már az életük részévé vált a sorozat. Várták mikor jön ki az új rész, cikkeket olvastak róla, fórumokon vitáztak. A gyász öt fázisa is megfigyelhető, ami a modern információs társadalomban picit gyorsabban zajlik le. A vég közeledtével először tagadásban voltak, biztos nem úgy ér majd véget, szép befejezést kap, majd mikor eljött az elkerülhetetlen, a fórumokon áradni kezdett a harag. Ezután alkudozásba kezdtek, forgassák újra az utolsó két évadot, de eljön majd a depi és az elfogadás ideje is.

Vitathatatlan, hogy a Trónok harca olyat vitt végbe a tévében, mint előtte egyik másik sorozat sem. Gyakorlatilag megreformálta a fantasy világát. Emberközelibbé és népszerűbbé tette azt. Persze a Gyűrűk ura és a Harry Potter is már ezeken dolgozott, mégis a Trónok harca volt az, ami képes volt egy politikai drámát úgy eladni, mint egy fantasy. A legtöbb sajátossága pontosan ebből is adódik.

Nem egy hétköznapi tündérmesét kaptunk. A jó itt nem úgy győzött, ahogy azt megszokhattuk, a gonosz nem úgy bűnhődött meg, ahogy azt elvártuk, de ettől lett az a történet különleges. Mert az élet is ilyen. Csalódásokkal, keserűséggel, brutalitással, és igazságtalanságokkal teli. Jó, ez most a végén picit depisre sikerült, de talán csak azért, mert az én gyászom most ebben a fázisában van. A cikk végére lehet túl is jutunk rajta.

Forrás: Euron-Crows-Eye

Az is egy elbitorolhatatlan érdeme a sorozatnak, hogy eszméletlenül gyönyörű volt. Nem láttunk még csak hasonló képeket sem korábban. Még filmeken sem. A látványstábhoz én dobálnék minden díjat, amit csak lehet, mert egyszerűen szájtátósan király jeleneteket varázsoltak a tévék képernyőire, amiknek ráadásul még szimbolikája és mögöttes tartalma is volt.

Amennyiben a történet úgymond bakijait nézzük, mindkét oldalra jutnak érvek bőven.

  • Bran korábban azt mondta legyen Joné a trón, a végén mégis megjegyezte, hogy nem véletlenül jött el idág.
Forrás: Variety

Nos, Bran a lehetséges jövőket látta. Nem tudhatta melyik következik majd be. Abban a helyzetben, ami végül kialakult, az volt a részéről a legjobb döntés, hogy elfogadja a királyi címet.

Ezzel a húzással egyébként a fantasyk egy kalsszikus elemét hozták be. A totalitárius rendszerekben a jó uralkodó csak az lehet, aki természetfeletti, mindent tud és mindent lát, egyfajta isten. Ez pedig ő. Ugyanez volt A Dűnében is és itt is ezt a konklúziót lehet levonni.

  • Észak szabad, akkor én is!

Na na kispajtás! Nem úgy van az! Gondolhatjuk, hogy a többi úr is jogosan kérhetné magának a függetlenséget, ám ha szépen sorra vesszük őket, igazából egyiküknek sincs olyan katonai ereje, hatalma, vagy egyáltalán függetlenségi vágya, mint északnak.

  • Szürke Féreg teleportálására nincs magyarázat.

Mondhatjuk, hogy csak azt nem láttuk, ahogy jon búskomoram botorkált még egy órát a romok között, a két egymás utáni jelenet mégis picit furán hat.

  • Miért tudták, hogy Jon ölte meg Danyt?

Onnan, hogy Jon totál buta módon őszinte, mint a nevelőapja, Ned. Simán belefér a karakterébe, hogy bevalotta.

  • Végül, de nem utolsó sorban. A készítők hogy állnak a matekkal?

Való igaz, hogy többször is elhangzott az évadok során, hogy hány Makulátlan katona és lovas harcosa van a Sárkányok anyjának. Az Éjkirály elleni csatában úgy tűnt minden Dothraki odaveszett, és a lándzsások is szép számmal álltak előtte.

Azt viszont senki sem mondta, hogy ők időközben nem toboroztak maguknak több embert és az se volt kimondva, hogy tényleg minden lovas meghalt.

Amennyiben kihagytam valamit, vagy ti még láttatok más hibát is az évadzáróban, írjátok meg hozzászólásban, mi pedig elmondjuk róla a véleményünket.

Ez is tetszeni fog...