Mondd, te kit választanál - Samantha King: A döntés - kritika - Corn & Soda

Mondd, te kit választanál – Samantha King: A döntés – kritika

A domestic noir minden bizonnyal az utóbbi évek legdivatosabb műfaja, mint arról egy korábbi cikkünkben  is írtunk. Ezt mutatják a témába, műfajba illeszkedő, sorra megjelenő kötetek is. A Lány a vonaton, a Zárt ajtók mögött után itt a legújabb is, Samantha King A döntés című regénye, mely magyarul a világpremierrel egy időben a General Press Kiadó jóvoltából jelent meg. Ráadásul a kötet az év pszichológiai thrillere hangzatos címmel büszkélkedik. Hamarosan kiderül, mennyire jogos ez a minősítés.

Forrás: General Press Kiadó Facebook oldala

Az év pszichológiai thrillerétől az ember lebilincselő izgalmat, váratlan fordulatokat, vérfagyasztó helyzeteket és idegölő bizonytalanságot vár. Samantha King rejtelmes című regénye is ezzel kecsegtetett, pláne, miután a témáját megtudtam. A történet középpontjában ugyanis egy anya döntéskényszere áll, mely szerint két gyermeke közül kell választania. Hátborzongató ötlet. Elképzelni, hogy egy gyilkos arra kényszerítsen valakit, hogy válasszon a gyerekei közül, melyik maradjon életben és melyik haljon meg, hajmeresztő, még annak is, akinek egyébként nincs saját gyermeke. Így kicsit félve vettem a kezembe Samantha King kötetét, mivel tartottam a nagy lelki megrázkódtatástól, amit egy ilyen téma kibontása okoz. De felesleges volt. Bár a gondolat valóban félelmetes és zseniális, mégsem volt annyira vérfagyasztó vagy lelkileg megterhelő a regény olvasása, mint vártam. Az írónő valószínűleg saját maga is visszarettent ennek az ötletnek a végletekig elmenő kibontásától. Persze ez nem baj, így legalább el tudtam olvasni, a kötet pedig így is elég izgalmas és ötletes maradt.

A regény története – mint ahogyan a műfajra jellemző – idilli családi állapotból indul ki. A hősnőnek, Maddie-nek mindene megvan, amire vágyott: férj, két gyönyörű gyermek, kertes ház egy jó környéken. Ám egyszerre minden összeomlik. Az ikrek tizedik születésnapjának reggelén egy símaszkos idegen állít be hozzájuk, és arra kényszeríti, hogy válasszon a gyermekei közül. A fia vagy lánya maradjon életben? Maddie összeomlik, mindene odavész, még az emlékei is. A romjaiból próbálja újjáépíteni önmagát és tudatát is. Vajon mi is történt azon a tragikus reggelen? Kiben bízhat meg? Veszélyben van-e még a családja? A regény igazi tudat játék. Az olvasónak Maddie-vel együtt kell felépítenie a múltat a nő töredezett és sokszor megbízhatatlan emlékeiből.

A regény két részre tagolódik. Az első részben töredékek villannak fel a múltból a látszólagos jelen képeivel vegyítve. Majd a második részben következik a kirakós darabjainak összeillesztése, a rejtélyek megfejtésére tett kísérlet. A történetvezetés ilyen jellegű felosztása érdekes és ötletes, de sajnos cselekmény mégsem kiszámíthatatlan. Persze, az a műfaj jellegéből is adódik, hogy szinte előre sejtjük mi fog történni, ki a rossz ember és milyen szörnyűségek történhetnek egy családban, hiszen már jó pár domestic noir művel megismerkedhettünk az elmúlt években. Ilyen szempontból nincs új a nap alatt, a regény nem írja felül elvárásainkat. Ettől függetlenül mégis izgulunk, vajon Maddie mikor jön ugyan arra a következtetésre, mint mi, vajon hogyan fog megoldódni a család élete.

Bár a regény karakterei jól kidolgozottak, élők, mégis kissé sablonosak. A főhősnő a megszokott gyermekeiért élő, önfeláldozó, akaratgyenge nő, aki a fejét homokba dugja a megszokott életét fenyegető jelek elől. A többi szereplő is ismerős lehet, olyanok, mint a körülöttünk élő átlagemberek, akikkel nap mint nap összefutunk. Megtévesztően normálisak. A karakterábrázolás legnagyobb erőssége mégis az a szépen levezetett lélektani ív, amellyel a fontosabb hősök jellemfejlődését felépíti.

Bár nem nevezném el az év pszichológiai thrillerének, összességében A döntés egy remekül felépített, fordulatos, izgalmas lélektani krimi. Az olvasása nem fog álmatlan éjszakákat okozni, de azért a hatása pár napra biztosan megmarad. Hiszen ki ne merengene el azon az abszurd helyzeten, hogy mit tenne, ha két gyermeke közül kellene választania. Lehetne-e jó döntést hozni? Egyáltalán képes lenne-e választani? És aztán tükörbe nézni? Samantha Kingtől kapunk erre a hidegrázós kérdésre egyfajta válaszalternatívát. Érdemes elolvasni.

A könyvért köszönet a General Press Kiadónak!

 

Ez is tetszeni fog...