Művészet 64 kockában - Világsakkfesztivál 2018 - Corn & Soda

Művészet 64 kockában – Világsakkfesztivál 2018

Forrás: globalchessfestival.com

Negyedik alkalommal rendezik meg a Polgár Judit ötlete nyomán megalapított Világsakkfesztivált. Október 13-án ismét a logika legősibb sportjának szentelhetik magukat az érdeklődők, immár nem csupán Budapesten.

Forrás: globalchessfestival.com

„A sakk összeköt minket” – ebben a szellemiségben tevékenykedik Polgár Judit nyolcszoros sakkolimpikon. Az egyik legnemesebb táblajátéknak idén is egy ingyenes családi rendezvénnyel hódolnak a világ különböző pontjain. Fővárosunk mellett többek között Nepál, Mexikó, Chile, Venezuela, Kolumbia, Szlovénia és Szerbia is csatlakozik a fesztiválhoz helyi szervezésű programjaikkal. Külön említendő mérföldkőként Hollandiából Schiermonnikoog szigete, ahol a szinte maroknyi, mégis elkötelezett lakosság az esemény alkalmából arra a napra az Isle of Chess (Sakk-sziget) névre kereszteli át a szigetet.

Forrás: globalchessfestival.com

A fesztivál kiemelt résztvevője ettől az évtől fogva Kína – csak innen majdnem 200 helyszín csatlakozik a rendezvényhez. Xiaoping Li, A Chess Ivy igazgatója nem csupán a játék szeretetét kívánja tovább örökíteni a gyerekek számára, de fontosnak tarja azt is, hogy az oktatásba is beültesse a módszereit. Éppen ezért a fesztivál mellett a szintén Polgár Judit által kidolgozott programok, a Sakkpalota és Sakkjátszótér is megjelenik a Chess Ivy repertoárjában. „ A sakk nem csak művészet, hanem hatékony tanítási módszer is.”

Forrás: globalchessfestival.com

Budapesten idén a Magyar Nemzeti Galéria ad otthont a rendezvénynek – itt kapott helyet a sajtótájékoztató is, melyen Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is jelen volt. Üdvözlő beszédében kiemelten hangsúlyozta a sakk létjogosultságát a művészeti ágak körében, hiszen a sakk, akár a művészet „egyaránt rendet teremt a világban, mindössze 64 kockával”. A fantasztikus épület nem csupán helyszínként lesz jelen, de szervesen beépül a programokba is.

Forrás: globalchessfestival.com

„Te is meglépheted” mottóval a fesztiválon a látás- és hallássérült emberek speciális helyzetét, játéktechnikáját és a segítségükre kifejlesztett eszközöket is bemutatják. Andrea Bocelli, világhírű énekes egy Polgár Juditnak címzett levélben köszönte meg ezt a kezdeményezést, és a támogatást, amit a hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújtanak. Véleménye szerint „a sakk , amellett, hogy egy rendkívül kellemes időtöltés, kiváló edzésmódszer az agynak, amely kifejezetten ajánlott a gyerekek számára.”

 

 

Ez is tetszeni fog...