Múzeumok Éjszakája Sopronban - Corn & Soda

Múzeumok Éjszakája Sopronban

A Múzeumok Éjszakája az év egyik legnagyobb kulturális rendezvénye, amit Budapest mellett szinte minden vidéki múzeumban is megrendeznek. Az idei év tematikája a „Hősök, felfedezők, újítók” volt – ehhez igazították nagyrészt a múzeumok saját programjaikat. A Soproni Múzeum azonban úgy döntött, hogy az idei év legfontosabb múzeumi eseményét a Szerelmesek Éjszakája néven rendezi meg, és a szerelmet állítja az idei programok középpontjába. Lássuk, milyen programokat nézhettünk meg!

Az estét a múzeum saját színtársulata, az Ars Historica nyitotta meg egy rövid, figyelem felkeltő jelenettel. Előadásukat a múzeum egyik kiállítási tárgya, a Viola di Amore – azaz a Szerelmi hegedű köré alakították, amely – egy legenda szerint-, ha játszanak rajta, hangjával életre kelti a régi korok szerelmeseit. A négy különböző történelmi korból megjelent párok végigkísérték az estét, és minden egyes program előtt felvezető mini-előadásokat tartottak.

Múzeumok Éjszakája

A Szerelmesek éjszakáján változatos programok várták a múzeumba érkezőket. Az állandó kiállítások mellett a látogatók megtekinthettek két időszaki kiállítást: az egyik 19-20. századi táncrendeket mutatott be, míg a másik egy kortárs ékszerkiállítás. Mindkettő nagyon érdekes volt, bár engem a régi táncrendek bemutatása jobban érdekelt, mint a modern ékszereké.

A zene szerelmesei se maradtak ki a jóból, ugyanis egy nagyszerű koncertet lehetett meghallgatni, ami elsősorban a középkori, reneszánsz és barokk muzsikára épített. A TROUBADURSUS formáció lanton és lanthúrokkal felszerelt csemballón játszott, ami egy egészen különleges élményt nyújtott, főleg, úgy, hogy korabeli környezetben és tárgyak között tartották a koncertet.

2016muzej20

forrás: Soproni Múzeum

A legérdekesebb programok ugyanakkor az előadások voltak. A tematikához híven mindhárom a szerelmet járta körbe, azonban eléggé eltérő szempontok alapján. A „Tűzről pattant menyecskék” előadás inkább a népművészetre és hagyományokra helyezte a hangsúlyt, míg a „Szex, Hatalom Történelem” című előadás főként arról szólt, hogy miként aknázta ki a politika, a vallások, a különböző ideológiák a szexualitást. Híres botrányokról, kémekről, szeretőkről is lehetett hallani az előadáson, így nem csak a 35 fokos meleg miatt volt forró a hangulat. A „Retro-Sopron a romantika jegyében” előadás pedig ismertebb 20. századi soproni párokat és történeteiket mutatta be.

sopmuz

forrás:Soproni Múzeum

A Soproni Múzeum összességében érdekes tematikával és programokkal készült, úgyhogy elmondhatjuk, hogy megérte a témaváltásuk, amit a látogatók szép számú megjelenése is igazolt. A Sopronba látogatóknak így már most sok különleges programot kínáltak, de most következik az igazán nagy durranása a városnak, hiszen már csak néhány nap, és megindul a VOLT fesztivál.

Ez is tetszeni fog...