A Nagy Fal (The Great Wall, 2017) - kritika - Corn & Soda

A Nagy Fal (The Great Wall, 2017) – kritika

 

A Nagy Fal

Az újév azonnal egy ígéretesnek tűnő sci-fivel, A Nagy Fallal (The Great Wall, 2017) indított, ráadásul Matt Damon és Willem Dafoe főszereplésével. Az eddigi legdrágább költségvetésből dolgozó kínai film amerikai forgatókönyvíróival (Tony Gilroy, Carlo Bernard, Doug Miro), kínai rendezőjével (Yimou Zhang), kínai és a chillei szereplőkkel és némi magyar technikai segédkezéssel (Kassai Lajos) a co-produkció fogalmának gyöngyszeme. A nemzetközi együttműködés azonban nem garancia a film minőségét illetően, ahogyan A Nagy Fal be is bizonyítja.

A trailer nagyjából pontosan vázolja fel a sokat ígérő cselekményt: két nyugati zsoldos a híres fekete por titka után kutatva Kínába érkezik, pénz és dicsőség helyett azonban a Nagy Fal ostromába botlanak. A fal, amelyet ezrek emeltek az emberi faj védelmében, vesztésre áll az idegenek ellen… Az alapötlet grandiózus, hiszen a világtörténelem egy valódi csodája köré sző egy már-már legendás, ám kitalált eseményt. Valódi hőseposz lehetne, ám a megéneklése túl egyszerű feladat. Matt Damon képernyőre kerülésével eldöntetett a gigászi csata: a néző pillanatoknál többet nem félti az emberiséget, hiszen egy erős és sármos harcossal az oldalán a Föld seregeinek nincs félnivalójuk, még egy idegen légióval szemben sem.

A látvány és az akciójelenetek minősége ugyan nem okoz csalódást, – különösen a megannyi tömegjelenet – maga a történet azonban olyannyira kiszámítható, sci-fi esetében már lerágott csont, hogy elveszik a varázsa. Az egyetlen pont, ahol kritika illeti a látványvilágot, az az űrlények ábrázolása: szépen van ábrázolva nyugat és kelet ellentéte az öltözködésben, a mozdulatokban, a táj is érzékletes, a nem e világi szörnyek viszont néhol túlságosan is valótlanra sikeredtek.

Örvendetes volt látni, hogy egy Kínában játszódó filmben végre valóban ázsiai színészek játszanak, ráadásul jók, nyugat pedig csak ott jelenik meg, ahol kell is neki. A két nyugati színész esetében viszont nem volt teljesen egyértelmű, kire is osztották a főszerepet. Matt Damon harci alakítása kiemelkedően szép, minden felesleges hivalkodás nélkül – Kassai Lajos, a lovasíjász tanítása nem bizonyult hiábavalónak. Más téren azonban a színész mintha csupán félig lett volna a forgatáson. A hibátlanul visszaadott szövegben sokszor nincs átérzés, amitől nem mesterkéltnek, hanem sokkal inkább üresnek tűnik az alakítása.  Ezzel szemben a Pedro Pascal által alakított karakter nemcsak hitelesebb és élvezhetőbb, de a főszereplőtől elvárt karakterfejlődés is mintha hozzá vándorolt volna át.

A Nagy Fal nem verte át a közönséget. Egy érdekes és akciódús játékfilmet ígért nem kevés történelmi beütéssel, megfűszerezve a kelet varázsával, és ezt teljesítette is. Lehetett volna azonban sokkal jobb is. A film szinte minden pontján ejtett pár olyan malőrt, amik felett nem lehet szemet hunyni, és emiatt kissé nyers ízt hagy maga után.

Értékelés: 65/100

IMDb: 6,1/10

Mafab: 77

Ez is tetszeni fog...