Könyvajánló: Hermann Hesse: Narziss és Goldmund - Corn & Soda

Könyvajánló: Hermann Hesse: Narziss és Goldmund

Hermann Hesse Nobel-díjas író egyik legkiforrottabb művét 1930-ban vetette papírra. A Narziss és Goldmund arra keresi a választ, hogyan fér meg egymás mellett az emberben a szív és az értelem.

Két ideáltipikus karakter, két élettörténet, két végzet és egy barátság. Narziss a keménytekintetű filozófus és tudós, Goldmund pedig a szertelen, csapodár művész, aki a világ rezdüléseinek legkisebbjeit is könnyedén magába fogadja. Hesse kettejük barátságán és Goldmund kalandozásain keresztül elmeséli, mi a különbség a két állapot között, amely az emberben lakozik. Mi a lélek és mi az értelem dolga. És hogy minden ellentmondás dacára e két isteni adottság tökéletesen kiegészíti egymást.

Hesse bravúros romantikus stílusában vezet minket végig, miként forr ki a művészi oldala Goldmundnak, miként tanulja meg kezelni érzelmi kitöréseit, s hogy hogyan tanulja meg ezt az alkotás folyamatának hasznába állítani. E közben pedig filozófiai irányzatokat is összeütköztet és szintetizál a két karakter közti párbeszédekben.

A világirodalom kiemelkedő regénye a Narziss és Goldmund, amely egészében kívánja láttatni az emberben lakozó lehetőségeket. Emellett pedig lenyűgöző nyelvi eszközökkel kápráztatja az olvasókat, ahogy azt megszokhattuk a nagyszerű német írótól.

Ez is tetszeni fog...