Nemzetközi programok a CineFesten - Corn & Soda

Nemzetközi programok a CineFesten

CineFest

A CineFest évről-évre külön figyelmet fordít arra, hogy a versenyprogram mellett olyan országok filmművészetét helyezze a fesztivál fókuszába, melyet a magyar filmnézők kevésbé ismernek. Idén az együttműködés új távlatai nyíltak meg azáltal, hogy a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál (SIFF) június 17-én 13 ország fesztiváljának képviselőjével írt alá együttműködést Belt and Road címmel!

A megállapodás aláírásakor Magyarország képviseletében Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója volt jelen. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a résztvevő országok tapasztalatokat cseréljenek a fesztiválszervezésben, és egymás filmkultúráját népszerűsítsék. Az együttműködés keretében Ms. Wenxia Fu, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és vezető munkatársai ellátogatnak az idei CineFestre, ahol a Fesztivál Kitekintő szekciójában bemutatják fesztiváljukat és elhozzák a magyar közönséghez a Keményfejű című kínai filmet. Zhao Xiang dokumentumfilmszerű bemutatkozó alkotása elhagyott kínai gyerekekről szól, megható és furfangos történet arról, hogy az egyéni vágyak hogyan kerülnek szembe a közösséggel szembeni kötelezettségekkel. A film vetítése szeptember 14-én 19:00-kor az Uránia teremben lesz.

CineFest

Dream Home

Hongkongi Filmnapok

A Hongkongi Filmnapok a berlini székhelyű Hong Kong-i Gazdasági és Kereskedelmi Irodával való együttműködésben valósul meg a Jameson CineFesten szeptember 12-én és 13-án. A kétnapos rendezvényen egy-egy hongkongi filmet vetítenek le a szervezők. A közönség szeptember 12-én a Dream Home című filmet láthatja, melynek rendezője Pang Ho-Cheung. Másnap, szeptember 13-án 17:00-kor lesz a Hongkongi Filmnapok nyitóünnepsége, melyen köszöntőt mond Ms. Alison Lo, a berlini Hong Kong-i Gazdasági és Kereskedelmi Iroda igazgatóhelyettese és Bíró Tibor, a CineFest igazgatója. A megnyitót követően, 17:20-kor a Szigorúan piszkos ügyek című filmet vetítik Andrew Lau, Alan Mak rendezésében.

CineFest

FIPRESCI Workshop

A Jameson CineFest már hosszú évek óta együttműködik a FIPRESCI-vel, a filmkritikusok és szakírók nemzetközi szövetségével: a szervezet 2011 óta zsűrit delegál a Fesztiválra. Az együttműködés 2016-ban tovább bővült azzal, hogy Berlin és Varsó „A” kategóriás mustrái után a CineFest is elindította a Talent Campus elnevezésű kezdeményezést, amely fiatal, harminc év alatti, a régióban (Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában) élő tollforgatóknak szól. Az idén második alkalommal rendezik meg a Critical Skills Workshop elnevezésű, nemzetközi szakemberek által tartott képzést, mely angol nyelven zajlik. Ennek keretében a mentoráltak fejleszthetik az íráskészségüket, a szakmai felkészültségüket és elsajátíthatják, mi szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres kritikus legyen – akár nemzetközi szinten is. A workshop ideje alatt születő cikkek a Fesztivál és a FIPRESCI honlapján olvashatóak majd.

CineFest

TorinoFilmLab

A TorinoFilmLab egy egészéves, világméretű filmes műhely, amely elsősorban az első vagy második nagyjátékfilmjén dolgozó fiatal tehetségeket támogatja. A TorinoFilmLab 2008-ban indította el az évi 1.000.000 eurós költségvetésű programjait, azóta 75 film készült el a támogatásával. A TorinoFilmLab működési területei a képzés, a projektfejlesztés, a finanszírozás és a forgalmazás. A ScriptLab (forgatókönyves kurzus), a FeatureLab (nagyjátékfilmes kurzus) és a SeriesLab (sorozatok kurzus) képzési programjai egész évben működnek. Míg a ScriptLab a forgatókönyv-fejlesztés folyamatára fókuszál, addig a FeatureLab a kreatív teameknek kínál teljeskörű projektfejlesztési támogatást, illetve a közönségkapcsolatok építéséhez is segítséget nyújt. A ScriptLab és a FeatureLab záró eseménye a novemberi Torinoi Filmfesztiválon megrendezett TorinoFilmLab Meeting Event, amikor az egyes projekteket egy producerekből, forgalmazói és egyéb filmes szakemberekből álló csoport értékeli. Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László a Torino FilmLab programjában fejlesztette a Sunset című második nagyjátékfilmjét. A TorinoFilmLab idén az aktuális workshopja helyszínének és partnerének Miskolcot, illetve a CineFestet választotta. A CineFestnek és a Torino FilmLabnak több közös programja is lesz, például a zöld, környezettudatos filmkészítésről, a green filmmakingről. Az eseményen szeptember 13-án vetítik a Nothing Bad Can Happen című filmet, amely 2013-ban nyerte el a CineFest fődíját. A film rendezője, Katrin Gebbe idén a Torino FilmLab résztvevője, bevezetőt mond a filmje előtt. A FilmLab szervezői és résztvevői nagy várakozással tekintenek a CineFest programjaira, a két filmes rendezvény központi helyszínei – a Művészetek Háza és a lilafüredi Palota Szálló – között folyamatos buszjáratok biztosítják az állandó összeköttetést.

Fókuszban Izrael: Idén Izrael filmművészete is bemutatkozik a CineFesten

A Jameson CineFest országfókusz-sorozatában ezúttal Izrael mutatkozik be. A programban, rögtön a nyitónapon szerepel, izgalmas amerikai-izraeli koprodukció Richard Gere főszereplésével, kemény és megrázó izraeli dráma, Golden Globe-ra jelölt örökzöld filmklasszikus a magyar származású zseniális humorista, Ephraim Kishon rendezésében és válogatás a kitűnő filmiskola, a Sam Spiegel Film School filmjeiből. A zsűri munkájában Dita Guery, a neves forgatókönyvíró vesz részt, szeptember 10-én A Blaumilch-csatorna című Kishon-vígjáték után pedig kerekasztal-beszélgetés foglalkozik a pesti és az izraeli humor összefüggéseiről.

Ez is tetszeni fog...