Nick Bostrom - Szuperintelligencia könyvajánló - Corn & Soda

Nick Bostrom – Szuperintelligencia könyvajánló

Szuperintelligencia

Forrás: Ad Astra Kiadó

Nick Bostrom Szuperintelligencia (Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies, 2014) az Ad Astra kiadónál jelent meg 2015-ben. A könyv nagyon fontos kérdéseket boncolgat: mi történik, ha a gépek intelligenciája túlszárnyalja az emberekét? Vajon a mesterséges intelligencia megment, vagy inkább elpusztít minket?

Nick Bostrom könyvében megismerhetjük az emberi faj és az intelligens élet jövőjét. Az emberi agy olyan képességekkel bír, amivel az állatok nem rendelkeznek. Fajunk ennek köszönhetően került domináns pozícióba. Persze arra nem kapunk választ, hogy mennyi időnk van, míg a gépek átveszik a hatalmat, olyan szuperintelligens rendszerek, melyek jóval meghaladják az ember kognitív képességeit. A téma ijesztően hangzik, hiszen egy ilyen teremtményt képtelenség lenne kontrollálni vagy megállítani.

A szuperintelligenciák célja természetesen nagyon különböző lehet. Alkothatnak olyan gépet is, mely a Riemann-sejtést akarja megfejteni (egy híres matematikai problémát, mely a mai napig megoldatlan maradt), de az is benne van a pakliban, hogy a masina a feladathoz az egész földet komputróniummá, azaz gondolkozó anyaggá változtatja, hogy az segítse a kalkulációban. A szuperintelligencia minden kísérletnek ellenállna, ami meg akarná akadályozni célja elérésében. Egy ilyen katasztrófa megelőzéséhez az embernek alapvetően tudnia kellene, hogyan irányíthatja ezeket a szuperintelligens gépeket. Olyan célokat kellene adnunk nekik, melyek a mi előrehaladásunkat és túlélésünket szolgálják. Ez nem egyszerű folyamat, hiszen egy gondolkodó gép önálló döntéseket is képes hozni.

Nick Bostrom könyve eddig felfedezetlen utakra vezeti az olvasót, és egy olyan félelmetes jövőképet mutat be, mellyel valószínűleg még a tudósok sem mertek szembenézni. A Szuperintelligencia az Ad Astra Kiadó webshopjában vásárolható meg.

 

Ez is tetszeni fog...