NőStények – avagy egy igazán vadmacskás stand-up est - Corn & Soda

NőStények – avagy egy igazán vadmacskás stand-up est

Ahogyan korábban megírtuk, a múlt héten lépett fel Magyarország első női stand-up csapata, a NŐStények a Kis Á-ban. A fergeteges műsorról vendégírónőnk, Fekete Anness készített remek és színes riportot, melyet fogadjatok szeretettel.

Hétfő este a belvárosi Kis Á klub pincehelyiségét úgy megrohamozták a humorra éhezők, mint a nyugdíjas nénik hónap elején a sarki ABC párizsis pultját. Fiatalok, középkorúak, farmerosok és alterosok fogyasztották Papp Helga, Csányi Erika és Trixy humorbonbonjait.

A színpad előtt leterített szőnyegen, egy eddig még nem definiált jógapózban, ötvened magammal foglaltam helyet a nyáresti desszerthez. Pár perc múltán már nemcsak a hátsóm, hanem a rekeszizmaim is elzsibbadtak a NőStények fergeteges előadásától.

Pleszkán Écska, a stand-up madame bevezető szavai után Papp Helga, a nyelvzsonglőr lépett színpadra. A „nagydumás” lány nem csak a férfiakat vette célba, terítékre kerültek a szinglik, a ducik és a nyögdíjasok is. Lehengerlő stílusát és öniróniával átszőtt nyelvezetét még Carrie Bradshow is megirigyelhetné.

Papp Helga

                                                                                     Papp Helga           Fotó: Burszán Sándor

Csányi Erika, a komédia és a paródia művésznője, egy teljesen új aspektusból mutatta be Felcsútot, a fogyókúrát és a férfiakat. Az előadó színészi és zenei tehetségét is megcsillogtatta a közönség számára; a büdös szomszédról írt dalának refrénjét a nézők együtt énekelték az előadóval.

Csányi Erika

                                                                                       Csányi Erika     Fotó: Burszán Sándor

A NőStények műsorát Trixy stand-upja zárta, akinek előadásába még Soma Mamagésa is belepirult volna: arcpirító ars poetica nőiesen csábos és nőiesen szőrös formában. A szókimondó színésznő sztorijaiból nem hiányoztak a macskás, szőrözős és intim percek.

Tomay Trixi

                                                                                 Tomay Trixi              Fotó: Burszán Sándor

A humorvacsi nem feküdte meg a gyomromat, sőt, az egy órás műsor után annyira ellazultam, mintha egy hatkezes masszázzsal kényeztettek volna. Az előadás után a nézők lepték el a színpadot, akik széles vigyorral arcukon gratuláltak az előadóknak. A humorelit, avagy a humorpraliné két jeles cukrásza, Felméri Péter és Tóth Szabolcs, a közönség sorai közt tisztelte meg jelenlétével az előadást, ami már önmagában is elismerésnek számít.

A tapsok, virágcsokrok és fotózások után Papp Helgának és Csányi Erikának szegeztem digitális mikrofonomat.

Hogyan jött létre a csapat?

Papp Helga: A csapatot a Debreczeni Produkciós Iroda hívta életre. Az ötlet producerünktől, Debreczeni Lajostól származik. Úgy vélte, hogy egy női stand-up társulat hiánypótló lenne a mai piacon. Az elmúlt években már megjelent egy-két női előadó, azonban a műfaj színpadán még nincs olyan társulat, amely kimondottan női témákat boncolgat, amelynek műsora nemcsak a „gyengébbik” nemről szól, de előtérbe is helyezi őket.

Csányi Erika: Ami a két nem stand-upját illeti, úgy gondolom, hogy valójában nincs nagy különbség a kettő között. Mi nők valószínűleg bonyolultabban, összetettebben látjuk a világot, és más aspektusból közelítjük meg a dolgokat. Persze fel lehet hozni kifejezetten női vagy férfi témákat, de a lényeg nem változik. A mi célunk is az, hogy szórakoztassuk a közönséget, azonban szeretnénk külön megszólítani saját nemünket is, amit a férfiak nem tesznek meg. Szeretnénk  a nőket egy kicsit saját magukkal is szembesíteni, ezért szerepel témáink között a szinglilét, a társkeresés vagy a fogyókúra, ami örök téma.

Mióta és honnan ismeritek egymást?

Papp Helga: Az első casting alkalmával négyünket [Trixy, Papp Helga, Burszán Vera, Balogh Anna] választottak ki, Erika pedig a második körben csatlakozott hozzánk. A csapatban jelenleg öten vagyunk, és így próbáljuk meghódítani a közönség szívét.

 Mi vonzott titeket ehhez a műfajhoz?

Papp Helga: Már több mint tíz éve foglalkozom drámapedagógiával, és gyerekkorom óta szerepelek különböző színdarabokban. Régóta- még ennek a műfajnak az elterjedése előtt-, foglalkoztatott az a gondolat, hogy milyen csodálatos lenne hivatásszerűen kiállni az emberek elé és megnevettetni őket. Sokáig elérhetetlennek tűnt ez a gondolat, majd egy barátnőm révén értesültem a Debreczeni Produkciós Iroda hirdetésről, és úgy éreztem, ez nekem szól.

Csányi Erika: Én tíz évig dolgoztam színházban, gyerekkoromtól kezdve színész akartam lenni. Amikor sikerült megvalósítanom ezt az álmot, sokáig a színháznak éltem. Majd ez után, egy hosszabb szünetet követően jött a stand-up comedy lehetősége. A mai este egy robbanás volt a számomra és nagyon örülök annak, hogy a részese lehettem.

Kinek az ötlete a NőStények elnevezés?

Papp Helga: A névválasztás nehéz volt. Az első előadásunkat hirdették meg NőStények cím alatt, és azóta kezd „elNőStényesedni” a csapat.

Miben hoztok újat ebben a műfajban?

Papp Helga: Minden egyes személyiség újat hozhat ebbe a műfajba, hiszen ahányan vagyunk, annyiféleképpen látjuk a világot és annyiféle humorunk van. Az újdonság másik forrása a nemiségünkben rejlik. Úgy gondolom, hogy vannak különbségek a férfi és a női humor között: témáiban, finomságában vagy akár a poénok szerkesztésében. Ahogy említettem, a magyar női stand-up piacán még kevesen vannak jelen, így még óriási lehetőségek várnak kiaknázásra. Az a célunk, hogy a nőiességünkkel és a személyiségünkkel adjunk új színt és új lendületet ennek a műfajnak.

Csányi Erika: Úgy gondolom, ma Magyarországon kevés olyan hölgy van, aki ki mer állni és elmondani a véleményét, akár vulgárisan, akár szépen vagy a humor műfajával. Hiányzik az, hogy mi nők beszéljünk egymáshoz, illetve a férfiakhoz. Ezt az űrt kellene betölteni.

Milyen további terveitek vannak?

Csányi Erika: Minőségi és professzionális előadásokat szeretnénk, hogy sokan lássanak és halljanak minket. Véleményem szerint egy fél vagy egy teljes év kell ahhoz, hogy kiforrjon a produkció. Visszajelzéseket szeretnénk kapni a műsorunkról, és arról, hogy mit szeretnének hallani a nők.

Papp Helga: Hosszú távú terveink közt szerepel, hogy a magyar humorpiac meghatározó tényezőjévé váljunk. Ahogy Erika is említette, fontos lenne, hogy a nők a közélet aktív szereplőivé váljanak, és hallassák hangjukat. Nem az a célunk, hogy celebekké váljunk. Mi az emberekhez akarunk eljutni.

Ki a példaképetek a műfajban?

Papp Helga: Példaképet nem tudnék mondani, de a kedvenceim közé tartozik Bödőcs Tibor, akivel közös zalai gyökereink vannak; ezen kívül hozzáállása és humora miatt tartom őt az etalonnak. A nők közül Ellen DeGenerest tudnám megemlíteni, aki nagyon jól építi fel műsorait.

Csányi Erika: A nagy elődök, mint Hofi Géza, Sándor György, Nagy Bandó András művei hatottak rám, így az ő stílusukban próbálok írni.

Miből merítettek ihletet?

Papp Helga: A castingra való felkészülés során rájöttem, hogy segít, ha stand-upot hallgatok, így a megfelelő hangulatba kerülök. Végiggondolom az átélt, vicces és jól előadható történeteket, illetve a mások által mesélt sztorikat, majd leülök dolgozni, és többszöri nekifutásra írom meg a műsoromat. Écska és a többiek is segítenek a továbbiakban: megnézzük egymás előadását, tanácsokat, visszajelzéseket adunk egymásnak. Végül a közönségen teszteljük a műsort.

Csányi Erika: Körülbelül másfél éve kezdtem kiírni magamból személyes, szomorú és vicces történeteket, például a fogyókúrás sztori is akkor született meg. A Felcsút történet meg egy ottani Disneyland gondolatatából bontakozott ki. Mindenképpen szerettem volna, és szeretnék is politikáról is beszélni a műsoromban.

Mik az egyéni céljaitok a stand-up comedyben?

Papp Helga: A barátaimtól és a kollégáimtól pozitív visszajelzéseket kapok. Úgy érzem, nekem találták ki ezt a műfajt; hosszú távú terveim vannak ezzel kapcsolatban. Mondanivalókkal teletűzdelt műsorokat szeretnék készíteni, humorba rejtett üzeneteket, értéket is szeretnék átadni az előadásommal. Ezt követően határ a csillagos ég. Nem elsődleges célom az, hogy ismertté váljak.

Csányi Erika: Helgával ellentétben én szeretnék ismert lenni, mindig is erre vágytam. Szeretnék minél több, minőségi műsort csinálni, színpadon lenni és sok pénzt keresni.

A lányoknak a továbbiakhoz sok sikert kívánunk, s reméljük, hamarosan egy újabb nagyszerű előadást láthatunk tőlük.

Ez is tetszeni fog...