Omar Sy családi vígjátékban - Az elfeledett herceg a mozikban - Corn & Soda

Omar Sy családi vígjátékban – Az elfeledett herceg a mozikban

Az elfeledett herceg (Le prince oublié, 2020) című francia családi vígjáték Oscar-díjas filmrendező – Michael Hazanavicius – alkotása és a főszerepet Omar Sy alakítja.

Az elfeledett herceg minden szülő drámájáról szól: látni, amint felnő a gyerek, és már nem a szülő tölti be az életében a legfontosabb szerepet. Az elfeledett herceg rendezője az Oscar-díjas Michael Hazanavicius (A némafilmes, A keresés). A főszerepet a világsztár Omar Sy (Életrevalók, Derült égből apu, Jurassic World, Samba, Doktor Knock, Tajtékos napok) játssza. Omar Sy korábban történelmet írt, amikor első fekete bőrű színészként megkapta a legjobb színésznek járó César-díjat az Életrevalók című filmben nyújtott alakításáért, és azóta francia filmek mellett hollywoodi világsikerek sorában is szerepel. Az elfeledett hercegben mellette A némafilmes Oscar-jelölt sztárját, Bérénice Bejo-t (Három hegycsúcs, Lovagregény, A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt) láthatjuk viszont a vásznon.

Omar Sy
Forrás: Vertigo Media

A forgalmazó ajánlója:

„Djibi pedáns apaként egyedül neveli szeme fényét, hét éves kislányát, Sofiat. A esték elmaradhatatlan rítusa az elmerülés a mesék fantasztikus világában: az apa minden este mesél a lányának, s közös fantáziavilágukban csodálatos tündér-kalandok válnak valóra. A sármos herceg szerepében pedig a lány hőse, az apa tündököl. Öt évvel később az immár kamaszlány Sofia lassan kinő apja meséiből, helyette inkább korosztálya fiútagjaival ismerkedik, és új herceg hódítja meg a szívét. Ahogy az apa a mesék világában is távolabb kerül imádott lányától, úgy a való életben is – nincs más hátra, mindent el kell követnie, hogy valahogy hős maradjon tinédzserré váló gyereke életében.”

Sarah Gaye és Omar Sy
Forrás: Vertigo Media

A történet alapja nem először kerül filmvászonra: az özveggyé vált apa és kislánya nehéz helyzetéből indul ki. Hogyan változtasson a viselkedésén az apa, amikor kamaszodni kezd a lánya, és próbálgatja a határait és a nőiességét a korosztályában?  A film azt mutatja meg, hogy az apa által teremett mesevilág hogyan bomlik le és milyen nehéz ezzel szembesülnie.

Omar Sy, Bérénice Bejo és Sarah Gaye
Forrás: Vertigo Media

Michael Hazanavicius filmje egy sajátos mesevilágot jelenít meg a vásznon. Belekerül a néző egy olyan forgatásba, ahol azt is megmutatja a film, hogy mennyire forgandó a filmsztárok „egyszer lenn, egyszer fenn” élete. A párhuzamos világ látványosan, erős színekkel és karakterekkel, egyedi hangulattal jelenik meg a filmben. Az elfeledett herceg elkészítésében a látványtervezőknek nagy a szerepük, de a rendező nem ragad le annál, hogy elsősorban a vizualitással hasson, mivel a rendező a párbeszédeken keresztül érzékletesen jeleníti meg a valós életben előforduló drámai szituációt. Azt a kényes kérdést is feszegeti a film, hogy az özvegyen maradt fiatal férfi hogyan tud az a feldolgozhatatlan vesztesége után tovább létezni, újra ismerkedni lelkiismeret furdalás nélkül. A film mindezeket a problémákat egy igazi családi vígjáték formájában dolgozza fel úgy, hogy szórakoztat és tanít.

Omar Sy és Sarah Gaye
Forrás: Vertigo Media

Omar Sy már számtalanszor bizonyította sokoldalúságát, és ebben az újabb karakterben is természetesen, szerethetően és hitelesen alakít. A Cannes-i és César-díjazott Bérénice Bejo-nak nem ez a karakter a legnehezebb feladat, amit eddigi karrierje során vállalt, könnyedén és jól megoldja. Sarah Gaye, aki a kislányt alakítja, nyilván hosszas casting folyamata alapján lett kiválasztva. Korához képest éretten és bölcsen játszik, nagy az esélye annak, hogy beszippantja a filmvilág.

Omar Sy és Bérénice Bejo
Forrás: Vertigo Media

Az elfeledett herceg című francia film nem rengeti meg a mozgóképes világ földjét, de megfelel a minőségi családi mozi követelményeinek.

Értékelés: 7/10

IMDb: 5,1/10

Mafab: 70/100

A film előzetese:

Ez is tetszeni fog...