Osztrák-amerikai Körtánc magyar színpadon – Hello Again a Pinceszínházban - Corn & Soda

Osztrák-amerikai Körtánc magyar színpadon – Hello Again a Pinceszínházban

A Pinceszínházban Dicső Dániel rendezésében látható Michael John LaChiusa Hello Again című musilca-je, mely Arthur Schnitzler Körtáncának átirata.

Arthur Schnitzler 19. század végén írt drámája több feldolgozást megért, mert a dialógusok láncolatából álló mű izgalmas kreatív lehetőségeket ad a szerzők és rendezők számára. Példa erre az 1989-ben a Vígszínházban Horvai István rendezésében bemutatott Kornis Mihály Körmagyar című darabja, amely a korszak egyik legjelentősebb színházi sikere volt. A dialógusok láncolatából álló, Hello Again című amerikai változat Michael John LaChiusa író és zeneszerző átiratában musical formát öltött.

Tóth Zsófia és Ember Márk
Fotó: Szeidl Marian

A Pinceszínház ajánlója:

„Egy utcalány egy katonával…. egy katona egy nővérrel…. egy nővér egy diákkal… egy diák egy feleséggel… egy feleség egy férjjel… egy férj egy sráccal… egy srác egy íróval… egy író egy színésznővel… De mindegy is „hogy hol, hogy kit, hogy mért”, egy azonban biztos, hogy ezek a találkozások nem éppen horzsolásmentesek. A magasztos szerelem pillanatnyi szükségletté aljasul, amelyben a csillapíthatatlan vágy tetten érhetetlenül válik árulássá, hazugsággá, csalódássá vagy éppen bosszúvággyá. A végeláthatatlan érzelmi és testi adok-veszek közepette pedig csak akkor nyerhet bárki, amikor a másik éppen mindent elveszít.

Arthur Schnitzler Körtánc című, örökérvényű férfi-nő története Michael John LaChiusa zenés átiratában születik újjá, izgalmas “légyott kördarabjában” a társadalom legkülönbözőbb rétegei találkoznak egymással.”

Némedi Árpád és Tóth Zsófia
Fotó: Szeidl Marian

Dicső Dániel rendezésének műfaja nehezen meghatározható, hiszen tekinthetnék musical paródiának, de a zene és dalok minőségiek, tehát inkább nevezhető ironikusnak a rendező megközelítése. A helyzetek hordozzák a drámaiságot, amelyen a rendező a humor eszközével úgy old, hogy közben megmarad a karakterek súlya. A tíz szerepet öt színész alakítja, mindenkire két karakter jut. Jó rendezői ötlet az, ahogy a darab elején a színészek a kezükben a jelmezekkel jelzik, hogy lesz az előadásban átöltözés, jelmezváltás. Az előadás során többször eszembe jutott Shakespeare sokat idézet gondolta:  „Színház az egész világ, És színész benne minden férfi és nő: Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár.”

Georgita Dezső Máté és Fekete Linda
Fotó: Szeidl Marian

A dalok nagy hangsúlyt kapnak az előadásban, a színészek énekét Kéménczy Antal vezette háromtagú zenekar élőben kíséri. A régi műsoros mulatók hangulata is megidéződik, hasonlóan, mint a Kabaréban. Szakács Ferenc ötletes díszletei jól osztják be a Pinceszínház kis színpadának rendelkezésre álló terét és érzékletesen támasztják alá a történetet. Cselényi Nóra hatásos jelmezeinek fontos szerepük van, mivel Dicső Dániel a kis tér ellenére egyáltalán nem minimalista módon állította színpadra a Hello Again-t. Összművészeti az előadás, a dialógusok, az élő zene, a dalok mellet fontos szerepe van a mozgásnak is, mely nem táncot jelent, hanem a fizikai színházas elemek használatát. A mozgást Blaskó Borbála koreografálta.

Dicső Dániel sűrű előadást hozott létre. Szünet nélkül fonódnak egymásba a jelenetek, a zene, a drámaiság és a humor eszközeivel egységesen tárja elénk a társas magányban vergődő és sodródó karakterek sorsát.

Ember Márk és Georgita Dezső Máté
Fotó: Szeidl Marian

Az öt színész – Fekete Linda, Tóth Zsófia, Némedi Árpád, Georgita Dezső Máté és Ember Márk – egyenlő arányban osztozik a feladatokon. Fekete Linda erős alakításában és éneklésével jól kamatoztatta zenész színészi alapjait. Tóth Zsófia – aki egyetemi hallgató -, éretten játszotta el a Színésznő és a Nővér szerepét. Némedi Árpádot bő húszéves kaposvári tagsága után szabadúszóként az elmúlt években egyre többet láthatjuk a budapesti színpadokon. Rutinos és egyben természetes játéka erőssége az előadásnak. Georgita Dezső Máté szinte állandó szereplője Dicső Dániel rendezéseinek, hiszen az óbudai nyári előadásokban is rendre látható volt. Georgita Dezső Máté – aki már meghatározó alakja lett az alternatív és kisszínházi világnak -, gesztusaiban mindig ott az irónia. Vele kapcsolatban fokozottan elmondható, hogy úgy játszik, hogy nem játszik. Ember Márkot jó látni a Vígszínházas sikerei és a Thália Színházas új szerepei mellett egy olyan kisszínpadon, ahol a nézőkhöz sokkal közelebb tudja megmutatni tehetségét. 

Némedi Árpád és Fekete Linda
Fotó: Szeidl Marian

Mind az őt színész szívvel-lélekkel állt bele a szerepbe, és garantálják azt, hogy a színvonalas rendezéssel együtt elgondolkodtató és szórakoztató előadás szülessen.

Értékelés: 9/10

Ez is tetszeni fog...