Pont G! 18 + / TÖBB MINT Stand Up! - komikák a Kompótban - Corn & Soda

Pont G! 18 + / TÖBB MINT Stand Up! – komikák a Kompótban

NŐStények Fotó: Polcz Péter

NŐStények
Fotó: Polcz Péter

 

A Corn & Soda olvasói már több mint egy éve követhetik nyomon a NŐStények fellépéseit és pályafutását a humor világában. Magyarország első női stand up társulata debütálása óta átalakult, de a megszokott lendülettel, lelkesedéssel és sziporkázó humorral vágott neki az őszi idénynek.

A Pont G! 18 + / TÖBB MINT Stand Up! című műsorra a Kompót Dumaklubban került sor, ahol a stand upos lányok már nem első alkalommal léptek fel. A Pleszkán Écska által rendezett, 18+-os előadáson Balogh Anna és Papp Helga, mint „állandó nőstények” illetve Makra Viktória vendégelőadó igyekezett megtornáztatni a közönség nevetőizmait és megshow-zni az őszi humorvacsorát. Ahogy produkció címe is utal rá, és ahogy a korábbi fellépések alapján már megtapasztalta a közönség, a komikák túlléptek a klasszikus stand up comedy műfaji határain, hiszen interaktív játékokkal, bűvészettel és bábelőadással színesítették műsorukat.

Balogh Anna, az est első fellépője a rá jellemző kacérkodó módon és szégyenpír nélkül adta elő 18+-os trükkjeit és poénjait. A produkcióban szó esett többek között a női orgazmus fajtáiról, a társasház lakóinak szexuális viselkedéséről, a nő viszonyáról az ondóhoz és a maszturbáló férfi ismertetőjegyeiről. Hogy egy percre se lankadjon a nézők figyelme, a humorista lány kötözést, gondolatolvasást és vetkőzést is bevetett, azaz három bűvész-trükköt adott elő a színpadon a közönség néhány tagjának segítségével. Legújabb mutatványában Anna egy saját magáról készült posztert mutatott meg a nézőknek, amit összetekert, majd különböző tárgyakat varázsolt le róla: először egy pohár pezsgőt, azután egy legyezőt. A szám csattanójához a közönség soraiból választott egy segédet, Norbit, aki – a bűvésznő kérésének ellenére – a képen lévő hajcsatok helyett egy bikini felsőt húzott ki az összetekert képből. A jó humorérzékkel megáldott vendégszereplő ezt követően el is kérte a ruhadarabot. A kevésbé szerencsés nézők bikini helyett szextesztet vihettek haza magukkal, amiből kiderült, hogy frigid, esetleg nimfomán egyének vagy a szexipar képviselői foglalták-e el a szomszédos székeket.

A második fellépő, Makra Viktória igyekezett kézzel-lábbal elnyerni a közönség tetszését, méghozzá egy bal kezére húzott báb közreműködésével, amelynek öltözete magát az előadónőt is részben fedte, így folyamatos egységben mozgott a két karakter. A szöveg nélküli előadás egy kanapén alvó nő és egy felajzott bábférfi találkozását mutatta be. A „kétszereplős”, néhol zenei betétekkel kísért jelenetben tanúi lehettünk annak, hogyan közelednek egymáshoz a karakterek, illetve hogyan létesítenek aktust a kanapé mögé bújva. A rendhagyó, első látásra bizarr műsorszámot a kezdeti döbbenetből felocsúdva hangos nevetéssel és tapssal fogadta a közönség, amely Viktória egyedi látásmódjának, színészi tehetségének és fesztelen előadásmódjának volt köszönhető.

Makra Viktória

Makra Viktória

A bűvészet és a bábjelenet után a klasszikus stand up képviselője, Papp Helga lépett a Duma színpadára. A sziporkázó szóáradatáról ismert humorista verbálisan levetkőztette és kategorizálta is a férfiakat, így megismerhettük többek között a pohos típust, aki nem más, mint SponyaBob csajban. A komika egyszereplős jelenetében egy aktus előtt zavarban lévő, Bridget Jonest idéző nő bőrébe bújt, és az ő gondolatait tolmácsolta, ami különösen a közönség női tagjainak nyerte el tetszését. Ezt követően a nézők felvilágosítását a pénisz- és a vaginatípusok bemutatásával folytatta. Műsorának zárásaként férfi és női karaktereket játszott el és öt rövid jelenetben mutatta be, milyen lehet, ha különböző típusú férfi és nő, például egy szöszmögő pasi és egy káromkodós nő, kerül intim helyzetbe. A közönség reakcióját nézve sokan magukra vagy az exükre ismertek a bemutatott karakterekben.

A NŐStények nem vicceltek (vagy mégis?), amikor 18+-os műsorként hirdették meg a produkciójukat, hiszen senki sem ment haza némi extra szexuális (ön)ismeret, arcpirító tapasztalat vagy bikini felső  nélkül. Az elmúlt egy évben látott előadások alapján úgy vélem, hogy maga a társulat és a bemutatott produkció is képes folyamatosan fejlődni, csiszolódni illetve megújulni: a fellépők magabiztosabbá váltak, a műsorszámok ritmusa dinamikusabb, a műfajok ötvözése pedig egyedivé teszi a produkciót.

Az előadás után az elmúlt év tapasztalatairól, élményeiről és a jövőbeli tervekről kérdeztem a NŐStények két állandó tagját, Balogh Annát és Papp Helgát.

Corn & Soda: Decemberben a Karácsonyi ámokfutás című műsor után került sor a legutóbbi interjúra a NŐStények tagjaival. Mi történt azóta a társulattal?

Helga: Azt tűztük ki célul, hogy a magyarországi női humor élére állunk, ezért elkezdtünk olyan előadókat felkutatni, akik már „működnek” ebben a műfajban; őket vendégelőadóként fogjuk meghívni a műsorainkba – ahogy a mai estére Makra Vikit –, illetve megismerkedtünk olyan humoristákkal is, akik most bontogatják szárnyaikat. Utóbbiakkal műhelymunkát tervezünk, amelynek keretében megpróbáljuk átadni nekik az a tudást, ami nekünk már birtokunkban van és reményeink szerint belőlük is előbb-utóbb vendégelőadók válhatnak. Találkoztunk a műfaj olyan képviselőjével is, aki például rádiójeleneteket ír, az ő írásait a rádióadásunkban szeretnénk közölni. Mostantól gyűrűs szerkezetben gondolkodunk: mi hárman – Écska, Anna és én – alkotjuk a NŐStények magját, aztán körénk újabb és újabb hagymahéjakat növesztünk, akik a vendégelőadók, az éppen vendégelőadóvá érő előadók illetve olyan személyek, akik írnak nekünk vagy más formában kívánnak együttműködni velünk. Szeretnénk minden érdeklődőt összegyűjteni a NŐStények égisze alá, és azt akarjuk elérni, hogy egy olyan kezdeményezéssé nője ki magát a társulat, amely hangsúlyozza, hogy mi, nők itt vagyunk és nem a férfiak ellen, hanem mellettük szeretnénk értéket művelni és megmutatni, hogy igenis van értékes női humor.

Anna: Ezúton szeretném megemlíteni, várjuk olyan lányok jelentkezését, akik úgy érzik, hogy jó a humoruk és szívesen stand up-olnának.

Fotó: Polcz Péter

Fotó: Polcz Péter

Corn & Soda: Milyen jellegű produkciókkal készültök? Lesz-e változás a korábban megismert stílus, téma és előadásmód tekintetében?

Helga: Szeretnénk még szélesíteni a műfaji kereteket és újat hozni a humor színpadán. Ahogy a mai előadás címében is látható volt, szlogenünké választottuk a NŐStények – TÖBB MINT Stand Up! kifejezést: a bűvészet és a színház mellett a mai előadáson megjelent a bábszínészet is; vagyis még kevésbé szeretnénk leragadni a stand up-nál, mint eddig, de természetesen az is a produkciónk része marad . Nekem eléggé fekszik a klasszikusabb stand up, de ugyanakkor érdekel a színházi rész is. Azáltal, hogy új emberek kerülnek be a csapatba, új műfajokkal színesedik a produkció. Kifejezetten érdekes, mennyi műfaj tud a humor címszó alatt összegyűlni, és a továbbiakban szeretnénk is kísérletezni ezzel.

Corn & Soda: A NŐStények több, mint egy éve alakult meg. Hogyan értékelitek az elmúlt egy évet a stand up comedy világában?

Helga: Én teljes mértékben pozitívnak találom ezt az egy évet. Nyílván nem lettünk világhírű előadók, de részemről nem is volt az cél, és nem is tartom jónak a hirtelen jött hírnevet. Ennek ellenére nagyon jó érzés, hogy ma is telt házas előadást tudtunk csinálni. Találkoztam egy hölggyel, aki egyikünknek sem ismerőse, hanem valahonnan hallott rólunk és elmesélte, hogy látta a Nőttön NŐ! című műsorunkat, és amint beharangoztuk a 18+-os előadásunkat, ő azóta várta, hogy végre eljöhessen és megnézhesse, mert már izgatott volt. Azt gondolom, hogy ez már eredmény, vagyis vannak olyan emberek, akik ismerik a NŐStényeket, várják az előadásainkat, kíváncsiak arra, hogy mi a következő, mi az új.

Anna: Nagyon örülök annak, hogy ez az egy év már mögöttünk van, mert mostanra lettem magabiztos és nyílt, és már tudom, hogyan szeretném a műsoraimat felépíteni: legyen benne bűvészet, interakció, improvizáció, stand up comedy és slam poetry. És azt hiszem, hogy tényleg lehet ezeket a műfajokat ötvözni. Kezdetben csak stand upoltam, később bővítettem bűvészettel és improvizációs számokkal a műsoraimat

Helga: Most eljutottunk már oda, hogy elég magabiztos tudunk lenni egy-egy fellépés alkalmával. A visszajelzések alapján is úgy érezzük, hogy összeértek az előadások, még pozitívabbak a véleményeket kaptunk, bár először sem voltak rosszak. Most elértünk egy jó alapszintre, és innen már lehet továbbépítkezni.

Corn & Soda: Mi volt a legemlékezetesebb pillanat, a legérdekesebb emlék vagy sztori az elmúlt egy évből?

Anna: Nekem nagyon tetszett, amikor csapatépítést tartottunk: közösen ettünk, Helga hozott önismereti játékokat, azok szép pillanatok voltak. Számomra minden műsorból a premier a legemlékezetesebb. Életem legelső stand up-ja óriási élmény volt, mert nagyon sokan nevettek.

Helga: Számomra a kedvenc pillanat az előadáson – amiért végtelenül hálás vagyok –, amikor beletapsolnak a műsoromba; azt egy külön bóknak érzem, és akkor azt gondolom, hogy aznap tényleg jó voltam. Ami a vicces szitukat illeti, azokat elmeséljük a műsorainkban, mint például a schönherzes sztori vagy Anna „De nem megyünk el ezzel a busszal?”-története. Természetesen vannak együtt vicces élményeink, de nyilván azért, mert így nézzük a világot: az egész életünk egy nagy nevetés és a végén kiderül, egy vicc az egész.

Corn & Soda: Hogyan fogadták a női stand upot ebben a férfiak uralta műfajban? Milyen reakciókat kaptatok a szakma képviselőitől és a közönségtől?

Anna: Szerintem érdeklődőek voltak. Akiknek mondtam, hogy ez Magyarország első női stand up társulata, az felkapta a fejét, és akit meghívtam a fellépésünkre, szinte mind eljött.

Helga: A szakma részéről nem érzek se nagy ellenállást, se őrületes „Ó, rátok vártunk, végre itt vagytok, kedves amazonok!”- fogadtatást sem, inkább rezignáltan nyugtázták, hogy most már mi is itt vagyunk. A közönség részéről határozottan pozitív a visszajelzés. Azt látom, hogy sokan, különösen a nők, kifejezetten örülnek annak, hogy nőies humort képviselünk. Az egyik előadás után történt, hogy egy vadidegen nő agyondicsért minket és mondta, hogy mennyire jó, hogy végre nem önmagunkat degradáljuk le, nem a férfiak degradálnak le minket, hanem ez a humorforrás értelmesen, intelligensen, szépen fogalmazódik meg, nőkről nőknek szól. A férfiak részéről azt látom, hogy sokszor elsőre kicsit kétkedően néznek, de aztán az előadás végére felcsillan a szemük. Több olyan úriember van, aki azt nyilatkozta előre, hogy nem szereti a stand upot, a nőit pedig még kevésbé, de végül elismerte, hogy jó volt a látott előadás.

Anna: Azt valljuk, hogy mi nem a klasszikus stand upot képviseljük, így azok, akik a hagyományosat nem annyira kedvelik, mégis élvezhetik a bűvészettel, jelenetekkel és verssel gazdagított műsorainkat.

Helga: A mostani visszajelzések arról árulkodnak, hogy jó volt, ahogy a kettőnk műsorát egy bábos rész kötötte össze. És azt is jól fogadják az emberek, hogy itt nem csak stand up van, mégis jókat lehet nevetni az egészen. Mind a nőlétünkre, mind a műfajok olvasztótégelyére vevő a közönség.

Corn & Soda: Mik a jelenlegi céljaitok és terveitek a stand up comedyben?

Anna: Nagyon szeretnék maximálisan kiteljesedni és a bűvészet vonalat nagyon erősíteni. Kapolcson volt egy kifejezetten bűvész stand up produkcióm és szeretném a NŐStényekbe is bevonni mindezt.  Az a tervem, hogy egyszer legyen egy önálló estem, amely a bűvészetre, interaktivitásra, improvizációra és stand up-ra épül. Alapvetően az a célom, hogy a NŐStényekkel és a vendégművészekkel folytassuk a közös munkát, és hozzuk ki a legjobbat magunkból.

Helga: Természetesen én is szeretnék még jobb lenni, mert az mindig lehetséges, és legyen kétszáz óra iszonyatosan jó saját anyagom, amit bármikor bármilyen formában ötvözhetek, keverhetek, és ez minél több emberhez el is jusson. Számomra most a műhely és a hagymahéj-építés nagyon inspiráló, kíváncsian várom a közös munkát azokkal, akik részt vesznek a produkciónkban. Ha egy tévéműsorba is bekerülünk, nem fogunk megsértődni, szeretném hozzátenni.

Corn & Soda: Mikor és hol láthat, illetve hallhat titeket a közönség?

Anna: A NŐStények Facebook-oldalán értesülhetnek az érdeklődők a további előadásokról. Annyit ígérhetünk, hogy új és változatos helyszíneken jelentkezünk.

Fotó:Polcz Péter

Fotó:Polcz Péter

A NŐStények aktuális fellépése:
Időpont:Október 29, 19:00
Helyszín:Zöld Macska Diákpince
Cím:Homo Metropolitanus, avagy az evolúció női szemmel
Előadók: NŐStények-Magyarország Első Női Stand Up Társulata & Szántó Szandra
Írta: Fekete Anness

 

Ez is tetszeni fog...