Posztgraduális – Pataki Ferenc kiállítása az Artézi Galériában - Corn & Soda

Posztgraduális – Pataki Ferenc kiállítása az Artézi Galériában

Pataki Ferenc festőművész Posztgraduális elnevezésű kiállításának hétvégén volt a megnyitó ünnepsége az Artézi Galériában. A kiállítást Novotny Tihamér, művészeti író, szerkesztő nyitotta meg. Az eseményen mi is ott jártunk, erről olvashattok egy kis élménybeszámolót.

Ég felé 2002-2014 akril, vászon, 60x60 cm

Ég felé 2002-2014 akril, vászon, 60×60 cm

Az Artézi Galériában pár napja zárult Ladányi Imre kiállítása, amiről nem is olyan régen olvashattatok, s máris megnyílt Pataki Ferenc tárlata, melynek a Posztgraduális címet adta.

Pataki Ferenc festőművész, grafikus 1941-ben született Szegeden, majd a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett, és 1966-ban szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mint rajztanár. Mesterei Kmetty János és Bernáth Aurél voltak. Évekig tanított a Tanárképző Főiskola Rajz- Művészettörténet Tanszékén, jelenleg pedig Szegeden Belvárosi Rajzkör néven képzőművészeti szabadiskolát működtet. A tanítás mellett rendszeresen alkot, több művészeti egyesületnek tagja, a HÁM Művészeti Egyesületnek pedig az elnöke is. Többször nyert el neves kitüntetéseket, így többek között a Bartók Béla Emlékérmet, a Kodály Zoltán Emlékérmet és 2008-ban a Príma Díjat. Rendszeresen állítja ki műveit országszerte.

Égi jel, 2015 akril,furnér, 31,5x18,2 cm

Égi jel, 2015 akril,furnér, 31,5×18,2 cm

Az Artézi Galériában ez az első kiállítása, a felkérésnek nagy örömmel tett eleget, s képeit erre az alkalomra válogatta, s a Posztgraduális címet adta neki. A címadásról és az Artézi Galériával való viszonyáról a következőképpen vallott: „Az artézi a mélyről jövő tiszta ivóvizet jelenti. Emberi kutatás és munka eredménye. A Posztgraduális címadás utal a „mélyfúrásra”, a szellemi tisztaságra, az alkotó és gondolkodó ember megtett lépcsőfokaira és a fejlődés lehetőségére, melyet a Teremtőtől kapott ajándékba.”

A Posztgraduális címadással Pataki Ferenc arra is utal, hogy valami olyan munkásságot akar bemutatni, ami már túl van jó néhány lépcsőfokon, „vizsgán”, a már érett alkotó még mindig felfelé, tovább jutni akaró törekvéseit mutatja be, ahogyan a tanuló a posztgraduális képzéssel egy újabb, diploma utáni, képzési szintre jut. A folyamatosan felfelé való törekvésről a művész a következőket mondja: „Ez az út sokkal tovább vezet. Emelkedővel, lejtővel. Optimálisan fölfelé is van út. Tekintetem erre irányul.”

Húsvét után, 1998 akril, laminált farost, 100x80 cm

Húsvét után, 1998 akril, laminált farost, 100×80 cm

A kiállított képek nagyrészt az újabb, leginkább 2000 utáni képeiből tevődnek össze. Különböző technikával készültek, megtalálhatóak közöttük az akriltól kezdve a vegyes technikán át a talált tárgyak művészetének alkotásai is.

Engem leginkább a művek színessége, a sok sárga, narancs, arany vibrálása fogott meg, ami mintegy álomszerűvé, ragyogóvá tette az egész kiállítást. A képeket nézve lehet leginkább megérteni Pataki Ferencnek a felfelé törekvésre utalását. Sok műve valóban olyan, mintha a mennyből áradna felénk a fény. Nekem leginkább az aranyszínű fémmel és festékkel készült képek tetszettek, mint az Arany kapu című alkotása, mely valóban a mennyország kapuját juttatja az ember eszébe.

A megnyitóra elég sokan jöttek el, a terem megtelt. A közönség nagyrészt 50 év feletti, valószínűleg a galéria és Pataki Ferenc baráti köre, érdeklődő értelmiségiek, azonban néhány fiatal is volt közöttük.
A kiállítás megnyitóját először Németh Géza, a galéria művészeti vezetője kezdte néhány szóval. Majd Révész Róbert zenész következett, aki tibeti hangtálakon és sípon játszott. A zene különleges, keleties volt, mely nagyon jól illett a kiállítás színességéhez. Ezután Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő nyitó előadása következett. Novotny szavai csodálatosak voltak, rendkívül érzékletes költői képekkel világította meg Pataki Ferenc művészetének lényegét. Mintegy szavakba öntötte műalkotásait. Kaleidoszkóp személyiségnek nevezte, aki varázsvilágának ezerarcúsága átragad a nézőre”. Novotny szerint Pataki Ferenc művészete egyszerre absztrakt és természet közeli. Híve Bernát Aurél természetelvűségének, s a 20. század absztrakciós irányzatinak – mint az expresszionizmus, szürrealizmus, tasizmus, gesztusfestészet, konstruktivizmus –, és a talált tárgyak művészetének is. Novonty emellett kiemelte a művész vallási irányultságát is, aki számára a Biblia zsinórmértéknek számít.

 

 Posztgraduális, 2002. akril, rétegelt papír, 42x30 cm

Posztgraduális, 2002. akril, rétegelt papír, 42×30 cm

Novotny Tihamér megnyitó beszéde rendkívül érzékletes és átfogó volt, viszont az élvezeti értékéből sokat levont, hogy a művészeti író úr felolvasta és nem előadta összegző értékelését.
A megnyitó szavak után Révész Róbert újra eljátszott néhány zeneszámot, majd Pataki Ferenc megköszönte az előadásokat és üdvözölte az egybegyűlteket. Nagyon örült annak, hogy ilyen sokan eljöttek az ismerősei, barátai közül.

Pataki Ferenc egy rendkívül kedves, sugárzó személyiség, akit nagyon szeretnek az őt ismerők. A megnyitó ünnepség után is nagyon sokan körülállták, gratuláltak neki, s neki is mindenkihez volt legalább egy kedves szava.

A megnyitó ünnepség jól sikerült, sokan jöttek el, a galéria teljesen megtelt. Pataki Ferenc kiállítása csodálatos, élettel teli és színes, melyet érdemes meglátogatni. Az érdeklődők december 2-ig láthatják a kiállított műalkotásokat az Artézi Galériában.

Ez is tetszeni fog...