Programajánló: Jacob Kirkegaard - Isfald - Live a Lärmben - Corn & Soda

Programajánló: Jacob Kirkegaard – Isfald – Live a Lärmben

A Dán Nagykövetség által szervezett Sarkvidéken Innen És Túl című kiállítás változatos programsorozatot kínál az Északi-sarkvidék iránt érdeklődők számára, melynek következő állomása a Jacob Kirkegaard Isfald – Live című munkája.

Forrás: fonik.dk

Forrás: fonik.dk

A dán Jacob Kirkegaard előadásai, audiovizuális installációi és kompozíciói középpontjában azok az akusztikus terek és jelenségek állnak, amelyek többnyire rejtve maradnak az érzékszervi érzékelés elől. A hangművész tavaly mutatkozott be a hazai közönség előtt a csernobili atomkatasztrófát feldolgozó Aion projektjével. Ezúttal Isfald – Live című munkáját hozza el, melynek bemutatójára december 1-én 19 órakor kerül sor a Lärmben. A mű címe egy sarkvidéken előforduló jégformációt, a gleccser meredélyes részét jelöli. Az Isfald eredetileg egy installáció, amely a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező Louisiana Modern Művészeti Múzeum megbízásából készült és annak tulajdonát képezi. Egy elsötétített teremben tizennégy, az olvadó jég hangját játszó hangszóró van elhelyezve a padlószint alatt. Kirkegaard 2013 júniusában egy hetet töltött a grönlandi Ilulissat jégfjordban nagy robajjal leszakadó jégtömbök és úszó jégtáblák között, sarkvidéki utazásával olyan egykori felfedezők nyomdokába lépve, mint Rasmussen és Franklin. A leszakadó gleccserdarabok hangját húsz méterrel a vízfelszín alatt elhelyezett mikrofonokkal rögzítette. A Russel-gleccser jégtömbjeinek felszínére pedig rezgésérzékelő műszereket telepített, hogy felvegye az olvadó jég magas frekvenciájú hangját.

Az Isfald nem közvetlen állásfoglalás a globális felmelegedés ellen, hanem egy olyan lehetőség, amely teret ad a képzeletnek, az álmoknak és a misztériumnak, a hang erejével stimulálja a sarkvidékkel kapcsolatos gondolatainkat és képzeletünket, arra késztetve a befogadót, hogy eltöprengjen a természet kérlelhetetlenségén. A kb. 40 perces prezentációt egy angol nyelvű beszélgetés előzi meg a művésszel. A programra a belépés ingyenes.

Forrás: Skandináv Ház

Ez is tetszeni fog...