Programfigyelő - augusztus 29. - szeptember 4. - Corn&Soda

Programfigyelő – augusztus 29. – szeptember 4.

Eheti Programfigyelő: Art Capital/Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál/Corvin moziéjszka/12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál/Őszi Etyeki Piknik/Zsidó Kulturális FesztiválArt Capital: Szentendre, augusztus 27. – október 16.

Programfigyelő - augusztus 29 - szeptember 4.

Forrás: finnagora.hu

Az Art Capital mind jellegét, mind nagyságát tekintve egyedülálló. A kiállítások és a programok tematikusan kapcsolódnak egymáshoz. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett projekt egyik célja, hogy a kiemelkedő művészeti hagyománnyal rendelkező Szentendre – ahol ma is mintegy 130 képzőművész él – újra betölthesse hivatását: legyen újra a képzőművészet magyar fővárosa. A kiállításokon a nemzetközi és a hazai kortárs képzőművészet meghatározó képviselőinek munkái láthatóak.

A kiállítások és a programok arra reflektálnak, hogy a nagyvárosi életforma és a határidők szorításában hogyan változik életünk tempója. Miképpen jár ez együtt az idő felgyorsulásának képzetével, és lehetnek-e olyan kivételes pillanatok, amikor az idő hirtelen mégis lelassul, megáll vagy kitágul? Válhat-e a múlt fikcióvá, a mítoszok és legendák, a tudomány által kanonizált történelem sodrában hogyan él meg a privát emlékezet? Ma már az okostelefonunkkal mindent megörökítünk, de hogyan viselkednek ezek az ellesett pillanat privát képek, amikor tömeget alkotva kerülnek fel az internetes felületekre? Van-e fiatalságkultusz és mennyire van ez barátságos viszonyban az idővel?

Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál: Budapest, augusztus 31. – szeptember 4.

A Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 2016. augusztus 31 – szeptember 04. között várja látogatóit. A fesztivál mottója: “Fények, színek, zenék”. Rendkívül gazdag programmal készültek a szervezők: színházi előadások, koncertek, sok családi program, gyermekműsorok, gyermekeket váró Mesekert, bábszínház, horgászverseny, templomi koncertek, divatbemutató, sportesemények gazdagítják a fesztivált. Igazi családi és összművészeti fesztivál várja közönségét.

Helyszínek: Klebelsberg Kultúrkúria, Hidegkúti Horgásztó, Ófalui templom, remetekertvárosi Szentlélek templom, Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, Hűvösvölgyi végállomás.

www.kulturkuria.hu

Corvin moziéjszaka: Budapest, szeptember 3.

A Corvin mozi közönsége számára minden évben a moziéjszaka az egyik legjobban várt esemény, a következő rendezvényre szeptember 3-án kerül sor. Idén minden eddiginél színesebb kínálat várja a látogatókat: bekerült a műsorba többek között a nyár egyik leglátogatottabb filmje, A kis kedvencek titkos élete, valamint a Star Trek: Mindenen túl és Rendes fickók is. A szuperhősöket az X-Men: Apokalipszis és az Amerika Kapitány: Polgárháború képviseli, leporolt klasszikusaink közül pedig az eredeti Terminator – A halálosztó, valamint az augusztusban újra mozikba kerülő Ponyvaregény látható. A hollywoodi blockbusterek mellett lesznek európai alkotások is, mint Az ember, akit Ovénak hívnak, a Neon Démon és a Micsoda spanyol éjszaka!

A Corvin moziéjszakára karszalagok kaphatók, melyekkel tetszőlegesen bármelyik terem, illetve vetítés korlátlanul látogatható egész éjjel, a szabad helyek függvényében. A karszalagok ára: 3400 forint/db, s kizárólag a Corvin mozi pénztárában vásárolhatók meg. A mozi összesen 1100 darab karszalagot bocsát értékesítésre. A vetítések este 6 órától másnap hajnalig tartanak összesen hat teremben, amelyből az egyikben valamennyi film 3D-s verzióban látható majd.

corvinmozi.hu

12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál: Budapest, augusztus 30. – szeptember 4.

Programfigyelő - augusztus 29. - szeptember 4.

Forrás: busho.hu

Szeptember első hetében idén tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb kizárólag rövidfilmeket felvonultató nemzetközi seregszemléje a BuSho Rövidfilm Fesztivál, melynek versenyprogramjában a 3 Oscar-díj jelölt között felbukkan majd a magyar jelölt is. Azonban a versenyprogram mellett szokás szerint rengeteg egyéb kísérőprogram valamint koncertek az ismét bővülő helyszín palettán.

A versenyprogramban felbukkanó világsztárok, azaz John Hurt vagy épp Ridley Scott fémjelezte produkciók mellett a legjobb rövid animációs kategóriában Oscar-díj jelölést kapott orosz We Can?t Live Without Cosmos című alkotás vagy épp a rövidfilm kategóriában szintén Oscar-jelölést kapott osztrák Patrick Vollrath az Alles wird gut azaz Everything Will Be Okay című filmje is szerepel a fesztivál programjában. A legfrissebb Oscar-jelöléssel azonban egy magyar alkotást is bemutatnak majd, hiszen alig egy hónapja Kis Hajni: Szép alak című rövidfilmjét is jelölték a 2016-os diák-Oscar-díjra (Student Academy Awards), a legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában.

A versenyprogram valamint az arról épp lemaradt, de kiemelkedő alkotásokat tartalmazó információs vetítések mellett ismét megrendezésre kerül a szombati magyar panoráma nap a Puskinban, melyben valamennyi benevezett magyar alkotás ingyenesen lesz megtekinthető. Ezúttal is lesz több kísérőprogram, fesztivál- valamint workshop bemutató, melyek közül talán a legfontosabb a Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon idén hatodik alkalommal vetítésre kerülő az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának valamennyi jelöltjét!

A megnyitót és a díjkiosztót követően új helyszín lesz a Puskin mozi szomszédságában található Fészek Klub, ahol a nyitó és záró koncertet rendezik a Kőbányai Zenei Stúdió részvételével, de hét közben visszatérnek majd a legendás Trafikba is a Mikszáth térre. Kedden a Blue Cold Jalapenos zenekar nyitja majd meg a fesztivál zenei részlegét, akiket saját bevallásuk szerint a Red Hot Chili Peppers iránti szeretet és tisztelet hozott össze. 2 nappal a legendás banda budapesti koncertje előtt, itt a bemelegítő ráhangolódás. Csütörtökön a Trafik Klubban a hazai legújabb hullámú punk-zenekarok közül egyéni stílusával, eredetiségével kiemelkedő Zseton Pityu and the Cash koncertje következik. Végül a fesztivál zárásaként a 2015-ös Hangfoglaláson debütáló Zsuzsi Mosolyog zenekar lép fel.

Az akkreditált vendégek többek között Kolumbiából, Brooklynból és rengeteg európai országból jelezték részvételi szándékukat, tehát nagyszerű fesztivál hangulatra számíthatunk a Puskin moziban, az Örökmozgóban, a Corvin Clubban valamint a szokásos vidéki és határon túli helyszíneinken is. A szolnoki Tiszap?Art mozi mellett, másodízben a soproni, Búgócsiga Accoustic Gardenben is felbukkanunk majd, továbbá láthatóak lesznek a versenyfilmek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában Ungváron is.

A fesztiválra jegyeket minden helyszínen lehet váltani, de akár előfoglalással is, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen, a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken. A versenyfilmeket a korábban már jól megszokott rendben, 3 nap alatt 15 egy órás blokkban, tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Budapest Rooftop Cinema szervezésében, a Corvin Clubban. A kísérőprogramok zömében az Örökmozgóban kerülnek megrendezésre, azaz a volt Vörösmarty mozi kistermében.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 12. BuSho fesztiválra, mely augusztus 30-án, kedden este 19:00 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét a Puskin mozi nagytermében és szeptember 3-án, szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz majd.

busho.hu

Őszi Etyeki Piknik: Etyek, szeptember 3-4.

Etyeken, a Gasztrosétányon szeptember 3-4-én ismét várják látogatóikat, borkedvelő kóstolóikat az etyeki pincék és a Kárpát Medence minden tájáról érkező vendégborászok. Hagyományos és különleges ízek, izgalmas programok, zene és tánc vár mindenkit. Akik a kóstolás és a szórakozás mellett az ismereteiket szeretnék bővíteni, részt vehetnek a Pohárral a kézben című pincetúrán, ahol megismerkedhetnek a borkészítés folyamatával, bepillantást engedünk a feldolgozó pincék világába is, sőt ingyenesen lehet regisztrálni a Piknik Borkollégiumra, ahol 4 alapvető borstílussal és az egyensúlycentrikus kóstolás alapjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Borkollégium boriskola oktatóinak vezetésével.
A gyakorló gasztronómusok az igen népszerű és már hagyományosnak mondható főzőversenyen mérhetik össze tudásukat egymással.
Se éhes, se szomjas nem marad senki és nagyszerű koncertek is szórakoztatják majd a nagyérdeműt. Fellépnek többek között Csík János és barátai, a Bahorka Társulat, Péterffy Lili, a Cimbaliband és a Meszecsinka!

Időpont: 2016. szeptember 3-4.
Helyszín: Etyek
Részletes program: www.etyekipiknik.hu/index.php/hu/

Zsidó Kulturális Fesztivál: Budapest, szeptember 4-11.

Programfigyelő - augusztus 29. - szeptember 4.

Forrás: zsidokulturalisfesztival.hu

Idén szeptember 4. és 11. között kerül megrendezésre Budapest legsokszínűbb zsidó fesztiválja, a Zsidó Kulturális Fesztivál. A gyönyörű Dohány utcai zsinagóga, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és a Goldmark Terem mellett két új helyszín, a Bethlen téri és a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga is bekapcsolódik a programsorozatba. Összművészeti fesztivál lesz irodalmi, zenei, és kortárs tánc előadásokkal, a legifjabb generációnak pedig gyermekelőadással is kedveskednek a szervezők.
A nyitókoncertre a Dohány utcai zsinagógában kerül sor a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Rost Andrea produkciójával szeptember 4-én, Itamar Zorman izraeli hegedűművész közreműködésével. Több ismert hazai előadó az eddigiektől tökéletesen eltérő,?unplugged? előadásban viszi színpadra jól ismert dalait.
A neves magyar fellépő művészeken és együtteseken kívül, mint a Ghymes és Besh o droM, Caramel, Jónás Vera, Micheller Myrtill vagy a Budapest Klezmer Band, a közönség olyan különleges nemzetközi zenei produkciókat, sztárvendégek előadásait is élvezheti, mint a Boban Markovic és zenekara, a világhírű amerikai Klezmatics társulat vagy Itamar Zorman izraeli hegedűművész játéka. A Zsinagóga Hangjai c. előadás a Zeneakadémián, a hannoveri Europäischer Synagogalchor és a magyar származású Lux Erika zongoraművész jóvoltából. A zenei paletta nagyon színes, változatos, a klezmertől, a jazzen, a swingen a rockon át mindenki megtalálja a kedvére való stílust. A Fesztivál nem titkolt célja az egymás iránti tolerancia erősítése a kultúrák találkozása által, kitüntetett célja, hogy bemutassa a zsidó kultúra értékeit, hagyományait és sokszínűségét.

www.zsidokulturalisfesztival.hu

Forrás: port.hu

Ez is tetszeni fog...