Programfigyelő december 7-13. - Corn & Soda

Programfigyelő december 7-13.

Eheti Programfigyelő:  A Street Food Éjszakája/Nemzetközi Betlehemes Találkozó/Gyulai Méz-és Mézeskalács Fesztivál/DIP Design Passage – Karácsonyi Vásár/Adventi Kastélynapok/Karácsonyi Vásár- Csak természetesen

A Street Food Éjszakája: Budapest, december 10.

A street food újításokkal és gasztrokreativitással teli hulláma igazán 2015-ben csapta meg a fővárosiakat, mely a gasztroforradalom eredményeképpen olyan finomságokat tett a hétköznapok részévé, melyek nélkül már nem lenne kerek egy pörgősen zajló hét, vagy egy kihágásokkal teli hétvége.

A Flyerz Magazin jóvoltából egy éjszakán egyesíti most erejét minden budapesti street food-os, akik különleges, adventtel bolondított menüvel, étel- és italkülönlegességekkel, és 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel várnak bázisukon minden érdeklődőt: azt is, aki már imádja, és azt is, aki még csak próbálgatja.

www.facebook.com/events/964884303554674/

 

Nemzetközi Betlehemes Találkozó: Debrecen, december 11-13.

A Debreceni Művelődési Központ 2015-ben is megrendezi a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, mely a korábbi helyszínek után Debrecenben talált otthonra. A december 11 és 13 között megtartott rendezvény hagyományosan a Kárpát-medencében élő magyar hagyományőrző csoportok téli ünnepköri játékainak egyik legrangosabb hazai szemléje. A debreceni betlehemes találkozó Szellemi kulturális örökség lett, miután bekerült a szellemi kulturális örökség jó gyakorlatok regiszterébe.

A 25 esztendős múltra visszatekintő rendezvény eddig közel 200 kárpát-medencei település betlehemezőinek bemutatkozását és közel 700 játék mozgóképes rögzítését, számtalan kiadvány és három konferencia megrendezését tette lehetővé. Ezen eredményekre alapozva Debrecen MJV Közgyűlése ? Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a debreceni Csokonai Színház igazgatója 2006 és 2012 között: a debreceni Betlehemes Találkozók társrendezője volt a Csokonai Színház ebben időszakában és Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, a Nemzetközi Betlehemes Találkozókat megvalósító intézmény vezetője javaslatára – kezdeményezte a Nemzetközi Betlehemes Találkozó Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére való jelölését. Ennek nyomán Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése felkérte a DMJV Kulturális Osztály vezetőjét, hogy folytassa le a szükséges szakmai egyeztetéseket és készítse el a Nemzetközi Betlehemes Találkozó és a betlehemezés hagyománya Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékre való jelölésének dokumentációját. Az elmúlt két és fél évben megtörténtek a szükséges szakmai egyeztetések, létrejött a jelölést előkészítő munkacsoport, a Hagyományok Háza hathatós közreműködésével elkészült a jelölő dokumentum, mely 2015. augusztus 31-én az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága elé került elbírálásra. Érdemes megemlíteni a munkacsoportban résztvevők nevét: Dr. Tömöry Márta bábdramaturg, DLA fokozat (színházművészet), a Betlehemes Találkozók alapítója, fő szervezője, instruktora, a jelölési folyamat szakmai programfelelőse; Szász Zsolt, Blattner-díjas bábművész, dramaturg, a Betlehemes Találkozók társalapítója, a jelölési folyamat szakmai programfelelőse; Gyöngy Péter programfelelős, a Betlehemes Találkozók szervezője, a jelölési folyamat koordinátora; Tomán Zsóka, a Hagyományok Háza külső munkatársa, ő készítette el a jelölő dokumentum végleges változatát és Agócs Gergely, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, ő mint szakmai mentor segítette a két és fél éves folyamatot.

Gyulai Méz-és Mézeskalács Fesztivál: Gyula, december 11-13.

Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál 2015. Három nap, amikor minden a mézről szól. Mézeskalácsosság, méhészet, gasztronómiai élmények és turisztikai látványosság várja az érdeklődőket, idén nyolcadik alkalommal. Egy hosszú hétvégén át, számtalan helyszínen, csábítják a látogatókat mézédes élvezetekre. Méz, mézeskalács, cukrászati különlegességek bemutatója, kóstolása és vására. Itt még Jancsi és Juliska is elcsodálkozna.

Méhészeti kiállítás és vásár, mézzel készített különleges ételek készítése, kóstolása is a program része. Adventre készülődünk, a gyerekeket kézműves programokra várják. Lehetőség lesz múzeumi látogatásra kedvezményesen és mézkóstolásra. Hangulatos gálaműsor, Luca napi meglepetés színesíti a gazdag programot.

Jöjjön Gyulára, ahol mézédes az élet! Díjtalan belépők és kóstolások.

Helyszín: 5700 Gyula, Ajtóssy út. 2-10. Sportcsarnok

Programfigyelő december 7-13.

Forrás: parkhotelgyula.hu

DIP Design Passage – Karácsonyi Vásár: Budapest, december 12 és 19.

A Deák tértől néhány lépésnyire a Király utcából nyíló fedett passzázs ideális helyszín egy művészeti vásár számára könnyű megközelíthetősége és az időjárás viszontagságaitól való védettsége miatt egyaránt. Könnyedén útba ejthető, akár délelőtti piacozásra, akár ebéd utáni lazításra.
A DIP vására alulról szerveződően, a tervezők kezdeményezésére és aktív közreműködésével jött létre. A színes kínálatban a fiatal magyar tervezők és alkotóművészek munkái – ékszerek, ruhák, kiegészítők, grafikák, fotók, lakberendezési tárgyak, játékok – mellett natúrkozmetikumok is megtalálhatók.
A közösségi szemléletű szervezés megalapozza a barátságos, közvetlen hangulatot, a koncepció fontos eleme, hogy lehetőség legyen a kiállítók és vásárlók közötti valódi kapcsolat kialakítására. Nem hidegen csillogó üzletek zárt vitrinjei mögött sorakoznak a tárgyak és a tervezők is sokkal többé válnak cédulákra írt neveknél. Hangsúlyos elem a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás gondolatának támogatása a vásár teljes szervezése során. A DiP közvetlen kapcsolatot, élő környezetet, kulisszatitkokat és mindenekelőtt egy igazán jó hangulatú programot kínál.

A belépés ingyenes!

Időpont:
2015. December 12. szombat 10-18h és
2015. December 19. szombat 10-18h

Helyszín: Central Passage – G3 Rendezvényközpont,1061 Budapest, Király u. 8-10.

www.facebook.com/events/749982691798024/

Programfigyelő - december 7 - 13.

Forrás: welovebudapest.com

Adventi Kastélynapok: Gödöllő, december 13.

Az esztendő legbensőségesebb időszakában ünneplőt ölt a Gödöllői Királyi Kastély. Az ünnepre készülődve családi programokkal és gazdag látnivalóval várnak minden kedves látogatót.
A gyermekeket különleges tárlatvezetésekkel, előadásokkal és kézműves foglalkoztatóval, a felnőtteket karácsonyi koncertekkel és operaelőadásokkal várják a kastélyba!

December 12.
10.20 Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanulóinak betlehemi játéka
12.00-14.00 Erzsébet királyné cercle
15.00 “Ki lopta el az ünnepeket?” mesejáték a Körúti Színház előadáásban Jegyár: 1600.-/fő
16.00 British Council és IATEFL-Hungary kórusának jótékonysági ünnepi koncertje
17.00 Az Arpeggio Gitárzenekar ünnepi koncertje, belépőjegy ára: 1.200Ft

December 13.
11.00 Makám Zenekar karácsonyi családi koncertje a Lovardában, jegyár: 1600.-/fő
12.00-14.00 Erzsébet királyné cercle
15.00 “Téli mesék” interaktív gyermekprogram a Fantáziamalom Családi Színházzal
17.00 A Gödöllői Városi Vegyeskar ünnepi koncertje, jegyár: 1500.-/fő

További programok:
Múzeumpedagógia játékos foglalkozások gyerekeknek
Betlehemezés
A Herendi Porcelánmanufaktúra porcelánfestő bemutatója
Decoupage műhely
Gyertyaöntő – és mézeskalácssütő műhely és népi játszótér
Korabeli finomságok: Lacikonyha, Kürcsi-őskalács, lángos, sült gesztenye, puncs, forralt bor
Kézművesek karácsonyi vására

www.kiralyikastely.hu/tartalom.186.xv_adventi_kastelynapok

Karácsony Vásár- Csak természetesen: Budapest, december 13.

A Budapesti Városligettel szemben, a Dürer Rendezvényházban 2015. December 13-án az egészséges életmód és egészségmegőrzés jegyében kerül újra megrendezésre a ‘Karácsonyi Vásár – Csak Természetesen’, amely immár második éve várja vissza a természetes életmód régi és új szerelmeseit, hogy könnyebbé tegye számukra a hétköznapokat és az ünnepi készülődést.
A rendezvény lehetőséget teremt, hogy bemutatkozzanak a mindennapi élethez és az ünnepi készülődéshez szükséges egészséges, adalékmentes portékák, alapanyagok, étrendkiegészítők, könyvek valamint a vegyszermentes szépségápoláshoz és háztartáshoz szükséges termékek.
A szervezők az idén is hagyományteremtési céllal, a hazai és szezonális termékeket előtérbe helyezve külön kézműves-termelői szigettel gazdagítják a kínálatot. A szigeten közvetlenül a termelők kínálják házi készítésű fűszereiket, lekvárjaikat, savanyúságaikat, hústermékeiket, desszertjeiket és egyéb kézműves különlegességeiket.
A rendezvényt tovább színesítik az egészségmegőrzés jegyében megrendezésre kerülő programok, ahonnan az érdeklődők az egészséges életmód fenntartásához, avagy bevezetéséhez szükséges gyakorlati tippekkel térhetnek haza. A workshopokon résztvevők ötleteket meríthetnek, hogyan tartsák magukat formában a hétköznapokban, stresszcsökkentő gyakorlatokat tanulhatnak, megismerkedhetnek az étrendkiegészítés rejtelmeivel és buktatóival, megtudhatják milyen rendszeres vizsgálatokat érdemes elvégeztetniük, ha szeretnék megelőzni a betegségek kialakulását és azt is megtanulhatják, hogy egészségtelen dőzsölés helyett hogyan táplálják testüket értékes tápanyagokkal karácsonykor és szilveszterkor is!
A vásári forgatagban elfáradt, megpihenni vágyó látogatóknak és az ínyenceknek a szervezők gasztro-szigettel kedveskednek, ahol minden igényt kielégítve hideg és meleg ételekkel, italokkal várják a felfrissülni vágyókat.
A rendezvény célja a Paleo, GAPS, Primal, ketogén, TED és egyéb természetes étrendek és életmód népszerűsítese mellett, hogy helyszínt teremtsen az egészségmegőrzéshez szükséges termékek és természetesen egészséges ételek és alapanyagok beszerzéhez, ezzel könnyítve meg az ünnepi készülődést és ajándékozást az egészségtudatos közönség számára.
A fiatalabb látogatók szórakoztatásáról gyereksarok gondoskodik, a családbarát belépőjegy egyben tombolát is tartalmaz, mellyel a látogatók értékes, egészséges és természetes ajándékokat nyerhetnek

Belépőjegy: 18 éves kortól 500 Ft / fő, minden tombola egy sorsjegy is egyben!
Nyitvatartás: 10.00-18.00
Helyszín: Dürer Rendezvényház

karacsonytermeszetesen.hu

Forrás: port.hu

 

 

 

Ez is tetszeni fog...