Programfigyelő - június 13 - 19. - Corn&Soda

Programfigyelő – június 13 – 19.

Eheti Programfigyelő: Tiszavirág Fesztivál/Vírus Est/Városmajori Színházi Szemle/Kolorádó Fesztivál/Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé/Dunapest-Fesztivál a vízen/Vegan Food Fest/Budapesti A Cappella Fesztivál/Országos Tojás Sokadalom/Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja/A Mi Velencénk/Jó éjszakát! Mád

Tiszavirág Fesztivál: Szolnok, június 14-18.

Szolnok kulturális életének felpezsdítésére rendezték meg először 2006-ban a Tiszavirág Fesztivált. Szabadtéri színházi előadások, tiszai hajótúrák, különleges zenei programok és a hagyományőrző mesterségeket bemutató park, borházak, borászok kiállítása várja az érdeklődőket immáron 11. alkalommal.

Az első és legfontosabb szabály, hogy mindenki érezze jól magát! Legyen ez a hét a teljes kikapcsolódás, jó beszélgetések, felhőtlen szórakozás, borozgatás, sörözgetés, zenehallgatás vagy csak a hallgatás hete. Az ismeretlenek váljanak ismerőssé az idegenek leljenek otthonra! Hagyjuk otthon a hétköznapi gondokat, a politikát, a munkát, a másodrangú problémákat és tegyük ismét az ország legjobb kertipartyjává a Tiszavirág Fesztivált!

www.tiszaviragfesztival.hu

Programfigyelő - június 13 - 19.

Forrás: jaszhir.hu

Vírus Est: Világos-zöld; Városi anyagcsere: Budapest, június 15.

Sötét vagy világos? Vajon félreértjük a zöldeket? Vagy ők értik félre a világot? Miért fekszik egy 67 éves filozófia professzor a Keleti előtt? Antal Miklós a környezetvédelem árnyalatairól, kifogások és megoldások harcáról fog nekünk beszélni, míg Kenyeres István a homo sapiens urbist, a tőzsgyökeres városi embert veszi majd gorcső alá, hogy kiderüljön, létezik-e sikeres városmodell, ami a jövő fenntartásához is hozzájárulhat.

1.) Kifogások vagy megoldások: a zöld két árnyalata
Antal Miklós (ökológiai közgazdász, az ELTE kutatója)

2.) Városok forradalma, avagy a városi anyagcsere újragombolása mint jövőnk záloga
Kenyeres István (vegyészmérnök, biotechnológus, a Biopolus alapító vezetője)

Belépő: 500 forint, amelynek megvásárlásával támogatod a Vírus Estek szervezését.

Helyszín: Tütü Budapest, 1051 Budapest, Hercegprímás utca 18. (bejárat a boltív felől)

Városmajori Színházi Szemle: Budapest, június 16. – július 2.

Műfaji sokszínűség, igényes szórakoztatás és a határainkon átívelő kulturális eszmecsere jellemzi a 2016-os Városmajori Színházi Szemlét, amely egyben útjára is indítja június 16-án a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó programsorozatát. A Városmajori Szabadtéri Színpadon idén a Jézus Krisztus szupersztár, Makrancos Kata, Zűrzavaros éjszaka, Tartuffe, Bolondok tánca és Buborékok című előadások alkotják a versenyprogramot.

2016. június 16. és július 2. között ismét Buda szívébe látogatnak az előző évad legjobb, nem budapesti szórakoztató előadásai. Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója kiemelte a Városmajori Színházi Szemle szerepét, amely nem csak a Budapesti Nyári Fesztivál évről évre nagyobb jelentőségű szezonnyitó kisfesztiválja, hanem Budapest kulturális életének is meghatározó színházi eseménye.

A Szemle versenyprogramjába több mint 50 produkció megtekintése után hat előadást hívtak meg Karsai György egyetemi tanár, színháztörténész, kritikus és Miklós Melánia kritikus, dramaturg, a színház kommunikációs munkatársának válogatása alapján.

A műfajilag és a színházi formanyelv szempontjából is változatos összeállítás Szombathelytől Nagyváradig, Miskolctól Szabadkáig ad képet a magyar és határon túli – az említetteken kívül még a kaposvári és tatabányai – színházak repertoárjaiból. “A Szemle lehetőség arra, hogy nyissunk egymás felé, és felfedezzük, milyen nagyszerű produkciók születnek Budapesten kívül is. Csodálatos színészek, legendás és újraformálódó színházi műhelyek, kiváló rendezők és méltán népszerű klasszikusok a biztosítékai, hogy idén is jól szórakozhatunk” – állítják a válogatók.

Az előadásokat Bozsik Yvette, Novák Eszter, Alföldi Róbert, Rusznyák Gábor, Sebestyén Aba és Szikszai Rémusz rendezte. Színpadra lép többek között Tompos Kátya, Ullmann Mónika, Gáspár Tibor, Vicei Natália, Bánfalvi Eszter, Bányai Kelemen Barna, Mertz Tibor, Crespo Rodrigo, Major Melinda és Danis Lídia.

Szemlén kívül a Városmajorban bemutatják még a Kecskeméti Katona József Színház Boeing, Boeing, és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Balfácánt vacsorára! című komédiáit is.

A Szemlét idén is szakmai és közönség zsűri értékeli, a díjkiosztóra hagyományosan szeptember elején kerül sor. A közönség az interneten szavazhat a legjobb előadásról, és blogírók jelentkezését is várják a szervezők.

www.szabadter.hu

Kolorádó Fesztivál: Budapest, június 16-19.

Van egy major Budán, az erdőben.
Ahol hangos a fakopáncs és kevés a térerő.
Viszont csűrből ropog a technó és frizbitisztás mellett zsong a koncert.

Itt, a János-hegy egyik kevésbé ismert gerincének titkos tövében a nyár harmadik hétvégéjén, három napon át lehet nagyokat túrázni, sátrazni, kurrens zenékre vidáman megőrülni, fűszállal a szájban hemperegni, és ezért csak negyed órát kell utazni a Moszkvától. Becsületszavunk cserkészi minősítésű!

Töredék abból ami lesz, mert végleges programmal május elején jövünk:

Tűzrakás – kintalvás – LÄRM csűr – nagyszínpados Gólya udvar – Hokedli full kajaszerviz a kedves vendégeknek Cinema Bizarre – Amoeba Band – madárles – Technokunst – zuhany – Fran Palermo – Toldi Klub kocsma – vadkemping – TheGardenStudio kézimunka szakkör – meglepetések a naplementében – Balcony TV Budapest Big Band – strandröplabda – Ricsárdgír zenekarí – grillezés óriás máglyákon – MOME zaj – iamyank live band – környező dzsungelek felfedezése – Mayberian Sanskülotts – futbáll – Designer Drums – Changing Grey – kavarások a mezőn – Lick the Click! – túlcsorduló energiákat lefoglaló nappali játékok – Camp Koala – The Best Bad Trip ? Gazsi Rap Show – Ice & knife – kiszakadás – földindulás – számháború.

Jegyár:
elővételben június 15-ig: 6000 HUF,
helyszínen 7000

napijegy:
4000, csak a helyszínen, egyszeri belépéssel, de ha bent maradsz vele végig, senki sem fog kidobni.

Helyszín: Sztrilich Pál Cserkészpark, Juliannamajor

www.facebook.com/events/1157071554333712/

Csabai Sörfesztivál és Csülök parádé: Békéscsaba, június 16-19.

Immár 16. alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, amikor ismét a jéghideg finom sör és a ropogós csülök kerül a középpontba!
Már hagyományosnak lehet tekinteni a 2001. évtől megrendezett Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, melyen számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is.

A békéscsabai Városi Sportcsarnok zöldövezetében elterülő rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Békéscsaba város idegenforgalmi kínálatának bővítése, Békés megye és Békéscsaba nevezetességeinek, látványosságainak minél szélesebb körben való megismertetése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása.

www.csabaisorfesztival.hu

Programfigyelő - június 13 - 19.

Forrás: csabaisorfesztival.hu

Dunapest – Fesztivál a vízen: Budapest, június 16 – 19.

A Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával művészeti és urbanisztikai fesztivál lesz június közepén, Budapesten: a dunai helyszíneken többségében ingyenes zenei, színházi, filmes, képzőművészeti, irodalmi, urbanisztikai, közösségi, családi és sportprogramokat szerveznek Budapest Főváros Önkormányzatával összefogásban.

Dunapest címmel kortárs művészeti és urbanisztikai fesztivál mutatkozik be június 16-19. között Budapesten. A régiós kitekintéssel bíró rendezvénysorozat programjainak többsége ingyenes, és mindegyik kapcsolódik valamilyen formában a Dunához, akár a témát, akár a helyszínt tekintve. A négynapos esemény kilenc úszó és vízparti helyszínén összesen hatvan művészeti és urbanisztikai programot szervez a Kultúrkombinát Kft. Budapest Főváros Önkormányzatával és a BVA-val összefogásban. A rendezők szándéka, hogy fontos kortárs alkotókat mutassanak be és új együttműködéseket indítsanak el, miközben a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítják a figyelmet: a koncertek, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók, irodalmi felolvasások, filmvetítések mellett az amatőr hajóépítő workshoptól kezdve, a város és víz kapcsolatát feszegető szakmai beszélgetésen át a Dunát és a kapcsolódó városrészeket felfedező tematikus városi sétákig terjed a fesztivál urbanisztikai vetülete.

A szervezők és a főváros célja, hogy közvetlenebb módon hívják fel a figyelmet közös értékeinkre, és arra buzdítanak, hogy gondolkozzunk közösen Budapestről, fedezzük fel, használjuk és értékeljük azt az örök természeti és városarculati adottságot, amelyet a Duna közvetít.

dunapest.hu/hu

Vegan Food Fest: Budapest, június 16-19.

A növényi ételek ünnepe

Kiváncsi vagy, milyen íze lehet egy tisztán növényi alapanyagokból készült hamburgernek? Érdekel hogyan lehet jól lakni egy vegán hot doggal? Esetleg elgondolkodtál már azon, hogy milyen lehet egy nyers vegán töltött káposzta, vagy egy növényi rántott sajt és hogy ezek miből készülhetnek? Hát a superfood zöldturmixok érdekelnek? Vagy csak simán ennél egy zöldséges-magvas egytálételt?

A fent említett finomságokon kívül számos egyéb vegán, azaz tisztán növényi alapanyagokból készült ételt kóstolhatsz június 16-tól 19-ig, amikor is az Allee melletti sétálóutca szabadtéri gasztrofesztiválos forgataggá alakul a várossal, barátaiddal és veled.

Magyarország I. Vegan Food Festjén csak vegán és nyers vegán ételek szerepelnek a palettán, melyeket Magyarország legkedveltebb vegán és nyers vegán éttermei, ételbárjai, street fooderei és sütizői prezentálnak.

Mi lesz a rendezvény különlegessége?
Minden kiállító egy olyan előétellel, főétellel vagy desszerttel készül, mely nem szerepel étlapján, melyet kifejezetten erre a rendezvényre készít, melyet csak ezen a rendezvényen kóstolhatsz meg. Ugye nem akarsz lemaradni?

Emellett minden nap ételkészítő workshopok és alapanyag bemutatók lesznek Magyarország legizgalmasabb vegán és nyers vegán séfjeivel.
Az ételkiállítók mellet vegán sörös stand, vegán könyves stand és sok más egyéb érdekesség is lesz az I. Vegan Food Festen!

Helyszín: 1117. Budapest, Kőrösy József utca (Allee melletti sétány)
Dátum: 2016.06.16-19.

www.facebook.com/events/987369174680925/

Budapesti A Cappella Fesztivál: Budapest, június 17-19.

Izgalmas nemzetközi produkciókkal és a műfaj legjobb itthoni előadóival jelentkezik Budapest friss zenei fesztiválja, a tisztán vokális, de térben, időben és műfajban szerteágazó zenéket felvonultató Budapest A Cappella Fesztivál. Program a Hangvető szervezésében, a Dunapest (kortárs összművészeti fesztivál) részeként lesz látható a Várkert Bazár Öntőház udvarán, június 17-19. között.

Könnyed nyár esti szórakozást ígér Budapest zenei fesztivál kínálatának egy friss gyöngyszeme, a hangszer nélküli énekes zenéket, a grúz polifonikus férfikartól, a megénekelt zimbabwei történeteken át, a finn folk hopig felsorakoztató Budapest A Cappella Fesztivál. A tavaly hagyományteremtő szándékkal indult rendezvény – a nagy érdeklődés miatt – időben is, programban is bővült. Az immár három napig tartó esemény a hazai fellépők mellé nemzetközi együtteseket is kínál.

Jön például a fin Tuuletar mely meggyőző bizonytéka annak, hogy a természetközeli finn hagyományból is születhet valami igazán vagány és városi. Négy lány, négy erős egyéniség a beatbox és a finn folk lenyűgöző mixével érkezik a fesztiválra.

Akinek már volt szerencséje a bolgár többszólamú énekléshez, az tudja, milyen átható és különleges ez a hozzánk egyszerre közeli, mégis vonzóan más dallamvilág. Ezt képviseli hűen és tehetséggel az Abagar, négy fiatal énekesnő képzett hangján megszólaltatva.

Az éneklés öröme hatja át Vusa Mkhaya, a Bécsben élő, zimbabwei származású énekes-dalszerző zenéjét. Dalai témája gyakran az ubuntu eszmeiség, ami emberiességen és a legtágabb értelemben vett emberi közösségen alapul. Zenéjében néha felsejlenek az ország közelmúltjának sötétebb pillanatai, de koncertjein a zene örömteli és felszabadító élménye kapja a főszerepet.

Grúziából érkezik és hozza el nekünk a grúz polifónikus ének csodáját az Alaverdi. A különleges élmény garantált, amit az UNESCO által is elismert grúz polifónia egyedi hangzása ad, népviseletbe öltözött férfiak előadásában a komoly színpadi jelenlét mellett vokális poénokkal fűszerezve.

A Kongero pedig hozza azt a letisztult eleganciát, ami a svédek védjegye. Hibátlan pontossággal fonódik össze és kiséri egymást a négy női hang, bepillantást adva a svéd népdalok többnyire kedvesen indázó, néha visszafogottan melankolikus világába.

A zárónap sztárvendége Mamadou Diabaté. Az Ausztráliában élő Diabaté a jazz szintéren is fel-felbukkan, de elsősorban a 13. századig visszanyúló griot hagyomány modern mestere. Nemcsak továbbviszi Burkina Faso-i zenei hagyományát, de mint egy igazi mesemondó, albumról albumra új elemeket fűz zenéjébe

Természetesen az a cappella műfaj itthoni képviselői is fellépnek majd a fesztiválon, így érkezik majd a hazai a cappella pop kiemelkedő együttese a Fool Moon. A közönséget elbűvölő játékos sárm és szvinges lazaság megtévesztő lehet: a Fool Moon úgy könnyed, hogy pontos és maximalista. A végeredmény: férfi énekhangon megszólaló színtiszta pop.

A Jazzation több, mint tíz éve képviseli a magas színvonalú a cappella éneklést hazánkban. A három női és két férfi hang egyenként is megállja helyét a színpadon, de kifejezőerejük együtt összeadódik. Legyen az jazz, népzene vagy pop, a Jazzation kifinomult és értékes produkcióval szórakoztatja hallgatóságát.

A Romengo régen kiérdemelt babérokat aratott a Hangvető által Budapestre hozott WOMEX15 nyitógáláján, ahol Lakatos Mónika mágikus hangja és az autentikus szatmári oláh zene a nemzetközi szakma egyöntetű csodálatát vívta ki. A sok munkával beérett elismerés és külföldi meghívások után is ugyanazzal a szerénységgel és hitelességgel játszanak, zenéjük hatása mégis elsöprő.

Országos Tojás Sokadalom: Kecskemét, június 17-19.

Rekordméretű tojásos langalló, tojások éjszakája, tojásfestés, tojásmozi és minden, ami tojásból lehet – hiszen tojásból lesz a csoda a II. Országos Tojás Sokadalmon, a kecskeméti Tojásfesztiválon.
Sztárvendég: Rúzsa Magdi

A nyár induló fesztiváljaként eseménydús hétvégére várnak mindenkit Kecskeméten június 17-19-én.

A pénteki napon rekordkísérletként Az ország legnagyobb tojásos langallóját készíti el Németh József kalocsai mesterszakács és csapata. A 10 méter hosszú langallóhoz 1000 darab tyúk és 1000 db fürjtojást, 20 kiló szalámit és 25 kiló gombakrémet használnak fel.

A kultúrakedvelőket a múzeumi tojáskörút várja, amelynek részeként öt múzeumban nyílik tojáshoz, baromfihoz köthető, csak ebből az alkalomból látható ingyenes kiállítás.
A múzeumokban a látogatók pecséteket gyűjthetnek, és sorsoláson vehetnek részt, amelyen értékes nyeremények találnak gazdára.

A gasztronómia a hatalmas langallón túl is kiemelkedő szerepet kap a fesztiválon. Szombaton és vasárnap Bede Róbert tart főzőshow-t, vasárnap nemzetközi tojásos étel főzőverseny lesz.

Első alkalommal szervezik meg a Tojások Éjszakáját festőművészek szabadtéri óriás tojás festésével, amely június 17-én 21 órakor kezdődik.

A gyermekeket a Madzag Bábegyüttes, Lui Bűvész és Atus bohóc szórakoztatja. A tartalmas időtöltésről gokartozással, népi játszóeszközökkel, kézműves foglalkozásokkal, ?Kereki tojásfutam? címmel ügyességi versennyel gondoskodnak a szervezők.

A színpadon folyamatos műsor várja a látogatókat, koncertek, énekkarok, tánccsoportok tartanak bemutatót. Látható lesz Ihos József stand-up műsora és Lui bűvész-illúzió show-ja.

A zenei programot zömében Kecskemét együttesei biztosítják, június 17-én a Marching Jazz Band dixie ritmusokkal indítja a fesztivált. A megnyitó után az egyedülálló Kilele Swing Cats lép fel, őket követi az ugyancsak népszerű helyi együttes, az AfroDZAQM reggae-koncertje.

Szombaton 10 órakor a gyerekek kedvében jár a MintaPinty interaktív előadása, este pedig az egyik legismertebb retro zenét játszó együttes a MADARAK zenéjére táncolhatnak a fesztivál résztvevői az utcabálon, vasárnap pedig a Dokk Party együttest hallhatják a fesztiválozók.
A musical- és operett rajongók mindkét napon élvezhetik kedvenc dalaik mesés dallamait népszerű színészek előadásában, a város ismert színművésze, Pál Attila szervezésében. Vasárnap este, a fesztivál zárásaként Rúzsa Magdi ad koncertet.

A rendezvény helye: Kecskemét főtere

www.tojasfeszt.hu

Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja: Kisvárda, június 17-25.

Huszonöt színdarabot és egy gálaelőadást láthat a közönség a június 17. és 25. között huszonnyolcadik alkalommal megrendezendő Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján.

A felső-szabolcsi kisváros, valamint a fesztivál honlapján olvasható információk szerint a versenyprogramban a korábbi évekhez képest több díszbemutatót tartanak, az érdeklődőket pedig kifejezetten közönségbarát produkciókkal várják majd a fesztivál négy helyszínén, a Művészetek Házában, a Várszínpadon, a Rákóczi Stúdióban és Bessenyei György Gimnáziumban.

A műsort Balogh Tibor színházi szakíró állította össze, aki korábban már tagja volt a kisvárdai fesztivál zsűrijének. A versenyprogramban tizennégy romániai, nyolc magyarországi, öt szerbiai, két szlovákiai és egy kárpátaljai társulat mutatja be színdarabjait. Várhatóan tizenkét versenyelőadás lesz, hármat pedig az úgynevezett hallgatói minifesztivál keretében tekinthet meg a nagyérdemű.

szinhaz.w3h.hu/fesztival

Programfigyelő - június 13 - 19.

Forrás: programturizmus.hu

A Mi Velencénk: Velence, június 17-19.

Az idei nyár egyik legnagyobb zenei eseménye a Velencei Vízi Vár (VVV Strand) területén kerül megrendezésre 2016. június 17 – 19. között.
A nyár első vízparti zenei és sportfesztiválja, ami három napon át a legnagyobb hazai előadókkal és idén egyedülálló módon egy külföldi zenekarral is kedveskedik a fesztiválra ellátogató közönségnek. A fesztivál nemcsak a magyar zenészeket kedvelők számára lehet vonzó, mivel a szervezők sport és számos más programmal is kedveskednek a vendégeik részére. A kézműves faluban számos helyi kézműves portékáját ismerhetik meg a fesztiválozók, valamint belekóstolhatnak a magyar fesztivál-gasztronómia ízeibe is.

www.mivelencenk.hu/

Jó Éjszakát! Mád: Mád, június 18.

Bizony már reggeltől érdemes a Tokaji Borvidék emblematikus településére ellátogatni, különösen 2016. június 18-án! Ekkor rendezik meg ugyanis Mádon a ‘Jó reggelt! Jó napot! Jó éjszakát Mád’ elnevezésű eseménysorozatot.
Első alkalommal 2014-ben került megrendezésre az egyetlen júniusi estére koncentráló ‘Jó éjszakát Mád’ rendezvény. Legfontosabb célja a minőségi szórakoztatás, mind a programok, borok és gasztronómia tekintetében. A program az elmúlt években olyan sikeresnek bizonyult, hogy idén már egész napra kibővülő eseménysorral várják a Mádra érkezőket, így nem csak a borkedvelők, de a családok is találnak maguknak megfelelő programot, számtalan gyerekrendezvény várja ugyanis a legfiatalabbakat is. A kiváló borok mellett a gasztro különlegességek kedvelőinek is kedveznek a szervezők, a mádi sajtkülönlegességek megkóstolásán túl, a Tokaji Borvidék egyetlen fine dinning étterme és helyi alapanyagokból készült ételek is várják az éhes látogatókat. A nyitott pincék pedig kihagyhatatlan alkalmat biztosítanak arra, hogy első kézből kóstolhassuk meg a kiváló tokaji borokat, és a borászokkal is koccinthatunk. A kultúrára vágyók se maradjanak otthon, mert este olyan előadókkal és zenekarokkal találkozhatunk, mint Rost Andrea, Udvaros Dorottya, Ferenczy György és a Rackajam, a Nyughatatlan zenekar, a Kelemen Kabátban, a Lóci játszik, a Kaláka, a Skullcrush vagy a “Sunset Soul”- Kasai Jnofinn, Andrew J, Jász Andris.
Tehát, aki szereti a jó borokat, ételeket és zenét, június 18-án irány Mád, irány Tokaj-Hegyalja! Délelőtt 10-től kifulladásig mindenki talál számára izgalmas programot: sajtműhely látogatás és kóstoló, kertmozi, helyi kézműves termelők bemutatója, kiállítások, gyerekprogramok, borkóstolók, dűlőtúrák várják a látogatókat.
Jegyek kaphatóak a www.broadway .hu oldalon és a helyszínen! Minden jegy és kóstolópohár együttes megvásárlása mellé 1 dl “Árpád 70” bor jár a Furmint Alkotóházban.

www.facebook.com/joejszakat

Forrás: port.hu

Ez is tetszeni fog...