Programfigyelő június 6-12. - Corn&Soda

Programfigyelő június 6-12.

Eheti Programfigyelő: Hey June!/Harley-Davidson Open Road Fest/Margó Irodalmi Fesztivál/Vírus Est/Ünnepi Könyvhét/Budapesti Nyári Fesztivál/Főzdefeszt/Bartók Plusz Operafesztivál/Gere Jazz Fesztivál/Siófok Regatta

Hey June!: Budapest, június 6-28.

Aki úgy gondolja, ismeri és szereti a Hey, June! fesztiválon fellépő előadókat, a koncertek után rá fog jönni, hogy nem is ismerte annyira kedvenceit – és még jobban fogja szeretni őket. A Müpa nyárindító könnyűzenei fesztiválja ugyanis különleges lehetőséget kínál: a zenekarok sok olyasmit megvalósíthatnak itt – a hangzás és a látvány tekintetében egyaránt -, amire máshol nincs lehetőségük. A Müpabeli koncertekre mindenki nagy erőbedobással, új ötletekkel és különleges meglepetéssel készül, így nem túlzás, hogy a Hey, June! fesztivál estéi mindig egyszeri és megismételhetetlen élményt nyújtanak.

DJ Bootsie húszéves pályafutásának kedvenc számait hangszerelte újjá, hogy a közönség megismerhesse zenéje eddig rejtve maradt oldalait is. A Jazzékiel színes, szélesvásznú, két órás monstre koncerttel tekint vissza az elmúlt másfél évtizedre és három nagylemezére, melynek szinte minden közreműködője fellép majd a Müpa színpadán. A nagyvárosi lét díszletei a szó szoros értelmében is megelevenednek Szabó Benedek és a Galaxisok estjén, ahol a jól ismert számok új értelmet nyernek, és több még soha nem hallott dal is a közönség elé kerül. A sokoldalúságáról híres Sena, aki már többféle műfajban is jelentős sikereket aratott, most saját zenekarával, a Sena Live Banddel lép színpadra a Fesztivál Színházban. Az Amorf Ördögök a nagyszínpadi koncert súlyához méltó vendégfellépőt hívott: a Honvéd Férfikart! Ezen az estén Péterfy Boriék sok dalukat – köztük a kihagyhatatlan, nagy slágereket – olyan formában adják elő, ahogyan az máshol biztosan nem hallható.

A Hey, June! sokkal több, mint csupán egy a sok nyári fesztivál közül: egyedi alkalom a zenészeknek, hogy megmutathassák zenéjük, egyéniségük kevésbé ismert értékeit is.

www.mupa.hu/programok/hey-june-2016

Programfigyelő június 6-12.

Forrás: theindiediscovery.blogspot.com

Harley-Davidson Open Road Fest: Alsóörs, június 8-12.

Legendák találkozásának lehetünk szemtanúi az Open Road Fest-en, ahol a rock történelem meghatározó figurái váltják egymást a színpadon. Paksi Endre, az Ossian frontembere exkluzív interjúban mesélt arról, mivel készül a banda fennállásának 30. évfordulója alkalmából, kulisszatitkokat árult el a készülő albumról, és arról is, hogy mit jelent számára a The Sweet! zenekarral egy színpadon zenélni.

Elővételes jegyárak:
Fesztivál hetijegy (2016.01.05.-2016.06.05.): 17 000 Ft
Fesztivál napijegy szerda (2016.01.05.-2016.06.05.): 3 500 Ft
Fesztivál napijegy csütörtök / péntek / szombat (2016.01.05.-2016.06.05.): 6 500 Ft

Helyszíni jegyárak:
Fesztivál hetijegy( 2016.06.08.-2016.06.12.): 19 500 Ft
Fesztivál napijegy szerda (2016.06.08.-2016.06.12.): 4 000 Ft
Fesztivál napijegy csütörtök / péntek / szombat (2016.06.08.-2016.06.12.): 7 500 Ft

 www.openroadfest.hu

Vírus Est: A megértés folyamata, A pénz pszichológiája: Budapest, június 8.

Mit jelent a megértés a gyakorlatban? Mi köze a megértésnek az éntudathoz? Hacker Pétert az éntudat és az öntudat közötti különbségről és a megértés folyamatában végzett munkáról hallgathatjuk, míg Radó Ákos a pénz pszichológiájába avat be bennünket. Életünkben betöltött szerepéről, ránk gyakorolt hatásáról, torzító erejéről, és természetesen arról lesz szó, mi is a pénz valójában?

1.) A megimerés folyamata
Hacker Péter (pedagógus, a Fontanus Központ intézményvezető helyettese, Fontanus Akadémia oktatója)

2.) A pénz pszichológiája – A mohó sapiens
Radó Ákos (mérnök- közgazdász, a számítógép tudományok doktora, több mint három évtizedet töltött el különböző vezető állásokban a pénzügyek területén)

Belépő: 500 forint, amelynek megvásárlásával támogatod a Vírus Estek szervezését.

Helyszín: Tütü Budapest, 1051 Budapest, Hercegprímás utca 18. (bejárat a boltív felől)

Margó Irodalmi Fesztivál: Budapest, június 8-12.

Hatodik alkalommal ünnepeljük a magyar irodalmat és írókat a Margó Irodalmi Fesztiválon a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Koncert // felolvasás // színház // szerzői est öt napon keresztül

A kortárs kultúra legfrissebb lenyomatait sorakoztatja fel a hatodik Margó Irodalmi Fesztivál június 8-12. között. Mára a legizgalmasabb alkotók és legfrissebb könyvek mellé a társművészetekből is válogat. A fesztivál felvezető kisfilmjét Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezője készítette. A Margó központi helyszíne idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A Bookline, a Főváros és az Aegon Irodalmi Díj támogatásával megvalósuló Margó Irodalmi Fesztivál ma már a főváros kultúrkavalkádjának egyik meghatározó eseménysorozata friss könyvmegjelenésekkel (Bartók Imre, Csányi Vilmos, Darvasi László, Závada Pál), rendhagyó színpadi produkciókkal, mint a Grecsó testvérek összművészeti estje vagy Hámori Gabriella Gyarmati Fanniról szóló monodrámája, a Kassák-verseket feldolgozó Harcsa Veronika koncertje vagy a Pegazusok Nem Léteznek fellépése.

Friss az irodalom

A Margón hagyományosan a legfrissebb kortárs magyar irodalom legjavát mutatjuk be. Forgách Andrással Libri irodalmi díj döntős, Élő kötet nem marad című, több mint húsz országba eladott könyvéről, Háy Jánossal külföldi és belföldi utazásokról, valamint személyes útiélményekről beszélgetünk. Csányi Vilmos Ő ott bent című utópiája a hatalom természetét, ember és gép viszonyát, a mesterséges intelligencia problematikáját boncolgatja. Németh Gábor az idegenség problematikáját járja körül, és elmeséli, milyen egy filmes helyszínvadász élete.

Mi vezet arra embereket, hogy csoportba verődve saját szomszédaikra, ismerőseikre támadjanak? Závada Pál új regénye a 1946-os magyarországi antiszemita pogromok történetén keresztül keresi a választ. Darvasi László Taligás című új regényét mutatja be a Margón, melynek címszereplője egy titkos küldetést teljesítve akaratlanul is részese lesz a szegedi boszorkánypereknek. Egy családregény mozaikjait rakosgatja ki Grecsó Krisztián és Zoltán. Az író és a táncos közös estje különös küzdelem, lelki leltár, virtuális családállítás. Eltérő nézőpontok, más formák, a közös gubancok.

A költészet az új stadionrock

A júniusi Margón kiemelt műsorsávot kap a költészet. A Távolodó fa című megindítóan személyes verseskötetéért Oravecz Imre nyerte el a 2016-os Aegon Művészeti Díjat. Térey János 30 évnyi verstermését gyűjtötte kötetbe, Tóth Krisztina Világadapter című új kötetével, Röhrig Géza mezítlét című szerzői estjével, Dunajcsik Mátyás izlandi verstrippel érkezik a Margóra. Az idén harminöt éve elhunyt nagy misztikus költő, Pilinszky János verseinek újraértelmezésére és továbbgondolására vállalkozik a Kedvencek temetője című műsorsorozat Babiczky Tibor, Fehér Renátó, Gerevich András, Marno János és Schein Gábor közreműködésével. Házigazda Horváth Kristóf, valamint a Bob és Bobek Orchestra.

Tényleg minden irodalom

A társművészetek is egyre erősebben képviseltetik magukat a Margón. Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációjából, Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójából készült előadást nézhetik meg a látogatók Hámori Gabriella előadásában, Seres Tamás rendezésében.

A Margón látható először az Aegon Irodalmi Díj 2016-os tízes listájának szereplőivel készített portréfilm-füzér, amelyből kiderül, hogy Dragomán marosvásárhelyi szomszédja csak pénzért hagyta, hogy a bakelitlemezeit hallgatva jegyzetelje a dalszövegeket, Térey szerint az építész felelőssége sokkal nagyobb, mint a költőé. Bartis kutyája fotómodellnek sem utolsó.

A Pegazusok Nem Léteznek arra keresi a választ a koncertjén, hogy “volt-e Isten/ Vagy egyedül van minden itt lenn”. Harcsa Veronika Kassák Lajos verseihez készített melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avantgárd dalokat társaival (Márkos Albert, Pándi Balázs, Benkő Róbert, Keszég László).

www.margofeszt.hu

Programfigyelő június 6-12.

Forrás: pim.hu

Ünnepi Könyvhét: Budapest, június 9-13.

Supka Géza 1927-ben, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete éves közgyűlésén elhangzott eredeti javaslatának szellemében a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén immáron 86. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, melyhez a 2001-es Olvasás Éve óta 14. alkalommal kapcsoljuk hozzá a Gyermekkönyvnapokat. Amiként az elmúlt két évtizedben, idén is felkértük az ország minden számottevő településének polgármesterét, városuk, községük csatlakozzon a magyar irodalom és könyvkiadás egyedülálló rendezvényéhez. A kedvező válaszok eredményeként 2016. június 9-13. között Budapesten több helyszínen, országszerte kb. 80 helyiségben, s ötödik alkalommal Kolozsvárott is lesz magyar könyvhét.

A budapesti központi helyszínen, a Vörösmarty téren és a térbe torkolló utcákban 147 pavilonban több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó mutatja be és árusítja könyveit. Az idei rendezvényre a kiadók közel három és félszáz, kizárólag magyar szerzők művének új kiadását időzítik.

A 87. Ünnepi Könyvhetet és a 15. Gyermekkönyvnapokat a Vörösmarty téren Esterházy Péter író nyitja meg június 9-én, délután 16 órakor, a vidéki, országos megnyitónak Gyula ad otthont.

www.unnepikonyvhet.hu

Budapesti Nyári Fesztivál: Budapest, június 10. – augusztus 28.

A legnevesebb hazai művészek – Rost Andrea, Miklósa Erika, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Madaras Gergely, Héja Domonkos – mellett olyan külföldi sztárok lépnek színpadra nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, mint James Valenti, Yuja Wang, Marc Heller, Sébastien Guéze, Giuseppe Filianoti, Stacey Kent, a londoni Globe Színház és a Monte Carlo Balett társulata. 2016 a romantika éve lesz a Budapesti Nyári Fesztiválon.

Minden eddiginél több sztár és szuperprodukció mutatkozik be a Budapesti Nyári Fesztiválon június, július és augusztus hónapokban. A több mint száz programot kínáló fesztivál több mint egy évtizede a budapesti nyár minőségi kulturális tartalommal és jelentős turisztikai vonzerővel bíró rendezvénysorozata, amely folyamatosságot biztosít a főváros életében, erősítve Budapest, a négy évszak fesztiválvárosának hírnevét.

A Budapesti Nyári Fesztivál 2016-ban is tizenkét héten, illetve hétvégén át kínál szuperprodukciókat – színházi előadásokat, opera és musical bemutatókat, táncelőadásokat, látványos show-kat, gyerekszínházat, színházi szemlét, jazz-, világzenei, klasszikus zenei és crossover koncerteket – számos műfajban, a család minden korosztálya számára.

A csodálatos természeti környezetben található Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadok gazdag programválasztékukkal és kényelmi szolgáltatásaikkal együtt olyan attrakciónak számítanak, amelyek évente közel 800.000 hazai és külföldi látogatót vonzanak. A fesztivál 2016-ban is új bemutatókkal, látványos és nagy kiállítású produkciókkal, egyszeri eseményekkel, egyedi tartalommal gazdagítja a főváros kulturális kínálatát.

Június 10-én a Nemzeti Filharmonikusok nyitókoncertjével veszi kezdetét a Budapesti Nyári Fesztivál, amelyen közreműködik Yuja Wang kínai zongoraművész, vezényel: Kocsis Zoltán. A klasszikus zene kedvelői számára igazi csemegét kínál a két Verdi-opera bemutató és az operagála világpremier. A Traviata Anger Ferenc új rendezésben kerül színre június 24-én és 26-án Miklós Erika és Giuseppe Filianoti olasz tenor főszereplésével, a Magyar Állami Operaház zenekarát és énekkarát Héja Domonkos vezényli. Az Otello szabadtéri bemutatóját július 29-és és 31-én tekinthetik meg Desdemona szerepében Rost Andreával, a címszerepben Marc Heller amerikai tenorral, az Operaház zenekarát a külföldön is elismert fiatal karmester, Madaras Gergely dirigálja. Július 22-én igazi szenzációnak számít majd a Három tenor a Margitszigeten című operagála. A népszerű koncert-show hagyományát felújító világpremieren három fiatal, a nemzetközi színpadokon már bizonyított sztártenor – köztük az amerikai James Valenti és a francia Sébastien Guéze – kel versenyre a közönség kegyeiért az operairodalom legromantikusabb dallamaival. Közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel Halász Péter. Július 15-én kerül sor a Romantikus balettzenék szimfonikus nagykoncertre Vásáry Tamás karmester és a Budapest Symphony Orchestra közreműködésével.

A musical rajongókat az Eva Peron alakját és legendás személyiségét megelevenítő világklasszis Webber-musical, az Evita bemutatója várja július 8-án és 10-én. A 2016-os Shakespeare-jubileumhoz kapcsolódva, a két évvel ezelőtti nagysikerű Hamlet-vendégszereplés után újra a Margitszigeten vendégeskedik a londoni Shakespeare’s Globe, amely ezúttal A két veronai nemes című előadást mutatja be. A szerző legszebb szerelmes története, a Rómeó és Júlia az európai klasszikus balett fellegvárának számító Monte Carlo Balett előadásában elevenedik meg augusztus 5-én. A kiváló formában lévő társulat Jean-Christophe Maillot igazgató koreográfiáját adja elő Prokofjev zenéjére.

A jazz- és könnyűzene kedvelőket Stacey Kent koncertjével várják június 12-én. Az amerikai jazzdíva nagyzenekari felállásban tér vissza Budapestre, hogy ismét elkápráztassa a közönséget romantikus dalaival.

szabadter.hu

Főzdefeszt: június 10-12.

Idén, 2016 június 10-12-ig tizenegyedszerre is megrendezik az első hazai kézműves sörfesztivált, a hazai sörszcéna legnagyobb és legfontosabb eseményét, a Főzdefesztet.

Ismét új helyszínen lesz, de nem túl messze az eddigiektől – ezúttal a Városligeti Napozóréten – egy percre az Olof Palme sétánytól, a PECSA szabadtéri színpada mellett – rendezik meg a fesztivált, ami még az eddigieknél is több lehetőséget nyújt a sörrel és street-fooddal piknikezésre. Mert, ahogy eddig megszokhattuk, a több száz féle magyar és külföldi újhullámos sör mellé több tucatnyi street food árus és food truck kínál harapnivalót.

Idén egy kicsit finomítják a Főzdefeszt koncepcióját és mivel egyre-másra alakulnak a magyar sörfőzdék – az eredeti koncepciónkhoz visszatérve – még inkább a hazaiakra koncentrálunk.

Az üvegpoharas rendszer továbbra is marad, viszont nagy és feltűnő változás lesz, hogy két év után idén elhagyják a fesztiválkártya használatát, és ismét készpénzzel tudtok fizetni mindenért.

A 11. Főzdefeszt a “The Return of the Lager” alcímet kapja, mert célunk, hogy a vibráló IPA-k, és az elegáns stoutok mellett kezdjünk el jobban figyelni arra a fajta sörre, ami a mindennapjainkban legnagyobb sűrűséggel vesz körbe minden magyar fogyasztót. Az elmúlt években kinyitottuk Pandora szelencéjét és beengedtük a rengeteg újhullámos sörműfajt, most viszont a saját házunk táján kell rendet raknunk!

The Return of the Lager

Ma már nyilvánvaló, hogy a sörforradalom lázas évei utáni piaci rendeződésnek fontos szereplője lesz a láger és a pilzeni, hiszen a világnak ebben a felében ezek a sörtípusok felelnek meg a legjobban a gasztronómiai kihívásoknak, az ivási szokásoknak és elvárásoknak, valamint a söröző nép ehhez lett hozzászoktatva az elmúlt másfél évszázadban.

Így fokozott figyelemmel követjük, mondhatni keressük a jövő lágerét, pilzenijét. Mert ha ezen stílusok újra el is foglalják helyüket a sörpiac mennyiségi csúcsain, az biztos, hogy nem vészelik át változatlanul az elmúlt évek és a jelenleg is folyamatosan zajló sörpiaci átalakulás viszontagságait, és az új láger/pilzeni nem ugyanaz a sör lesz, mint a régi kedvenc.

A legfontosabb változás lesz, hogy nem számít majd jónak egy láger, ha nincs határozott és karakteres íze. Azért a 2000-es évek elején itthon is és Németországban is elfogadhatóak voltak a jellegtelen, szénsavas fémízű, mondjuk korrekt és amúgy szigorúan szakmai szemmel hibátlan lágerek. Nem számít majd jónak a pilzeni, ha nincs szép komlókaraktere. Ugyanakkor nem számít majd jónak, ha főtt kukoricás mellékíze lesz, vagy túl van komlózva, esetleg gyümölcsös ízvilága támad vagy lapos a karbonációja.

Az új láger tehát jobb lesz, mint a régi, a nagy kérdés, hogy ki találja meg a legvonzóbb új ízeket és minőségeket ebben a pénz-és időigényes, mégis visszafogott és szűkszavú stílusban, melyben nem annyira az egyéni virtus és invenció, inkább az alázat és a hagyományok intelligens újraértelmezése hozhat sikert.

Fizetőeszköz a fesztiválon:
Készpénz

Belépés, Üvegpohár:
A bejáratnál továbbra sincs kapudíj, de idén is a helyszínen megvásárolható, nem visszaváltható üvegpohárral lehet csak sörözni.
Azon látogatóknak, akik csak étkezni és üdítőzni szeretnének, díjtalan a rendezvény.

Időpont: 2016. június 10-11-12.
Helyszín: Városliget Napozórét (Pecsa mellett)

www.facebook.com/events/1021964481182990/

Programfigyelő június 6-12.

Forrás: golemsor.hu

Bartók Plusz Operafesztivál: Miskolc, június 10-19.

Miskolcon most is rendkívül színes, gazdag program várja az érdeklődőket, az opera mellett pedig számos egyéb klasszikus és könnyűzenei műfaj képviselteti magát.

Az idei évben ünnepeljük Bartók Béla születésének 135. évfordulóját. A szerző egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára minden évben új rendezésben, más és más szereplőkkel hangzik el Miskolcon. Most sem lesz ez másképp, ezúttal azonban egyetlen estén tekinthetik majd meg a szerző mindhárom színpadi művét, azaz a Kékszakállú mellett A fából faragott királyfit és A csodálatos mandarint is. “Bartók-maraton” a címe az előadásnak, amely látványos és nagyszabású produkciónak ígérkezik: az est során a színpadon egy nő “egész életútját” végigkövethetjük majd. Az eseményre június 11-én, a miskolci Jégcsarnokban kerül sor.

Ami az operákat illeti: a kínálatban a műfaj elkötelezett hívei éppúgy megtalálják a nekik valót, mint azok, akik csak most ismerkednek vele.

Utcaszínházi produkciók, balett és ősbemutató is szerepel az Operafesztivál programjában.

www.operafesztival.hu

Gere Jazz Fesztivál: Villány, június 10-11.

A forróbbnál is forróbbnak ígérkezik 2016. a június 10-11. Villányban. Az ötéves Gere Jazz Fesztivál egy őrült latin fiestával ünnepel, ahol a sztárvendég a Matt Bianco nevet viselő formáció alapítója, énekese és annak új formációja lesz.

Egy fesztivál életében öt esztendő nem rendkívüli idő, mégis okot ad az ünneplésre, ezért az V. Gere Jazz Fesztivál a latin fiesta tematika köré épült. Az eseményen illatok, ízek, zamatok keverednek pezsdítő dallamokkal és varázslatos látvánnyal. A vendégek képzeletben egy Villány mediterrán levegőjénél is forróbb világba repülhetnek garden partink keretein belül, aminek ezúttal is Gere Attila Pincészetének kertje biztosít helyszínt.

Az évfordulós fesztivál idei sztárja a Matt Bianco nevet viselő formáció alapítója és énekese, Mark Reilly, aki a hollandiai New Cool Collective zenekarral társult, hogy közösen rögzítsék a 2016 elején megjelenő, ‘The Things You Love’ című stúdióalbumot. Villányban megszólalnak a frissen kiadott lemez válogatott szerzeményei, amelyeket lépten-nyomon megközölnek a kultikus Matt Bianco zenekar legnagyobb világslágerei, mint a “Whose Side Are You On?”, a “More Than I Can Bear”, a “Half A Minute” vagy a “Get Out Of Your Lazy Bed”. A kilenctagúvá bővült népes együttes fellépésének igazi kuriózuma, hogy ez a felállás és műsor Magyarországon az V. GERE Jazz-Fesztiválon debütál.

pinceszet.gere.hu/esemenyek/gere-jazz-fesztival/

Nemzeti Regatta: Siófok, június 11-12.

Változatos, színes programokkal és sztárfellépőkkel várja az érdeklődőket a nyár első nagy szabadtéri fesztiválja, a Nemzeti Regatta június 11-12-én! Amíg a vízen a vitorlás hajók küzdelme zajlik, a tó partján a versenyre nevezett települések képviselői a saját nevezetességeikkel, jellegzetes gasztronómiai különlegességekkel, látványos standokkal mutatkozhatnak be. Többek közt olyan neves előadók lépnek fel a kétnapos családi fesztiválon, mint a Magna Cum Laude, a Honeybeast, és a The Biebers. A zenekarok is készülnek már a nyüzsgő, nyáresti partira, és a hangulatos siófoki kultúrkavalkádra.

Forrás: port.hu, facebook.com

Ez is tetszeni fog...