Programfigyelő - május 9 - 15 - Corn&Soda

Programfigyelő május 9 – 15.

Eheti Programfigyelő: Vírus Est/Gourmet Fesztivál/Belga Sörfesztivál/Artmozik Éjszakája/Balatoni Szezonnyitó Pünkösdi Ünnep/Alfa Fesztivál/Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztivál/Pécsi Gasztronauta Fesztivál/Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknik

Vírus Est – Játékos Tanítás, Transzélmény: Budapest, május 11.

Felkészít a suli az életre? Mitől lesz jó tanár egy tanár? Joós Andrea rádiós műsorvezető és biológiatanár, aki nap mint nap feszegeti a tanári szerep határait, élményalapúságról, gamificationről, mindfulnessről fog nekünk beszélni. Majd Karafiáth Balázs érkezik, aki el is hozza nekünk az élményt egy transzállapot előidézésével, miközben a tudatunk, tudattalanunk és tudatalattink párbeszédével ismertet meg minket.

1.) Élménybiológia és modern oktatás
Joós Andrea (rádiós műsorvezető, biológiatanár)

2.) Tudat, tudattalan és tudatalatti – avagy a belső hangzavar
Karafiáth Balázs (közgazdász, kommunikáció-kutató, matematika PhD, hipnotizőr)

belépő: 500 forint
aminek megvásárlásával támogatod a Vírus Estek szervezését.

helyszín: Tütü Budapest, 1051 Budapest, Hercegprímás utca 18. (bejárat a boltív felől)

Programfigyelő május 9 - 15.

Forrás: vix.com

Gourmet Fesztivál: Budapest, május 12-15.

Az OTP Bank Gourmet Fesztivál most is Pünkösdkor, azaz május 12-15. között várja a gasztrokalandorokat a Millenárison, csakúgy mint tavaly, de idén több változás is lesz.

A legjobbak egy helyen
A Gourmet továbbra is az egyetlen olyan rendezvény, ahol felvonulnak az ország top éttermei, és a legjobb enni és innivalókat gyűjti egy helyre a gasztronómia világából. Legyen az étterem, borászat, cukrászda, vagy egyéb finomság. Idén tovább bővül a kínálat, hisz’ immár több mint 120 kiállító vesz részt az eseményen. Itt lesznek a legjobb fővárosi és vidéki éttermek, önálló helyszínt kapnak a Belvárosi Piac kiállítói, köztük A Séf utcája és a szintén Bíró Lajos nevéhez köthető Buja Disznó(k), Gianni lángososa (Fritu), az Aranykaviár street food kiadásban (MoszkaTér), vagy Szabó Győző kulináris kalandja, a Steamboo. Cukrászatok közt ott a Pataki, a Harrer Chocolat vagy a Gerbeaud Kávéház. Lesz gondosan válogatott, minőségi streetfood, pékségek, különböző kézműves termékek és mindenféle ínyencségek. Italfronton is erős a Gourmet: Magyarország legjobb borászatai mellett pálinkászatok, és a már a gasztronómiában is helyet követelő kézműves sörfőzdék kínálatát is mustrálhatják majd a résztvevők.

Hal és vad
Új koncepció a Gourmet-n, hogy míg korábban egy-egy étel került a fókuszba, ezúttal két alapanyag, a hal és a vad mozgatja meg a mesterszakácsok fantáziáját. Mindemellett természetesen saját éttermük legjobb fogásait is elkészítik majd. A két alapanyag apropója pedig, hogy a Gourmet-t közvetlen megelőzően Budapesten zajló, a világ leghíresebb szakácsversenyeként számontartott Bocuse d’Or európai versenyén hal és vad, pontosabban a kecsege és a gímszarvas lesz a két alapanyag. A 20 ország részvételével zajló verseny és a Gourmet összefonódásának nem ez az egyetlen közös pontja: a Gourmet első napján rendezik majd a Bocuse d?Or zártkörű búcsúeseményét, az ún. Bajnokok reggelijét, amelyet követően a verseny résztvevői és a nemzetközi sajtó képviselői a fesztivált is bejárják majd.

5 +1 Michelin-csillagos étterem séfje, Szabó Győző és a kardhal
Folyamatos programokat kínál idén is a Gasztroszínpad, ahol találkozhatunk a Costes, az Onyx, a Borkonyha, a Tanti és a Costes Downtown, azaz a hazai Michelin-csillagos éttermek séfjeivel, emellett fellép Pesti István is, aki a Tantinak szerzett anno csillagot. Megismerhetjük a Bocuse d?Or szakácsverseny magyar csapatát, akik versenyélményeiket mesélik majd el, de színpadra lép Szabó Győző is, aki ezúttal nem a színészmesterség, hanem a főzés területén mutatja meg képességeit. Sőt tanúi lehetünk majd annak is, hogyan trancsíroznak fel szakszerűen egy kardhalat.

Új programhelyszín: Gourmet Workshop by Electrolux
Idén már nem csak kóstolgathatjuk az ország legjobb falatjait, de el is leshetjük a mesterfogások készítését a kulináris világ számtalan területén. Megtudhatjuk, hogy milyen a pék, ha kreatív, hogyan kerül új megközelítésbe a főzelék, mi kell a jó BBQ-hoz, hogyan bontunk halat, mivel díszítjük a kávét és mi fán terem a trüffel?

Május 12-én tehát indul a Gourmet, a napijegy 3.900 forint, ami mellé ajándékok sorát kapja a látogató: egy Spiegelau pohár, egy csésze kávé, streedfood falatkák, pezsgőkóstoló, BalatonBor kóstoló, Fuxli borkóstoló, valamint egy Jamie Magazin jár is a belépő mellé, nem beszélve a Gasztroszínpad ingyenes előadásairól és kóstolóiról.

gourmetfesztival.hu

Belga Sörfesztivál: május 13-15.

Május közepén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a belga sörrajongók ünnepe, a Belga Sörfesztivál! Idén – a hetes szám jegyében – negyvenhárom belga sörfőzde kétszázötféle sörével, köztük hatvanegyféle csapolt sörrel várjuk a belga sörök szerelmeseit!

A kiváló sörökhöz kiváló ételek illenek! Sörkorcsolyaként fogyaszthatunk szarvaskolbászt, Knyihár féle házikolbászokat és sonkákat, tepertőt, valamint különleges sajtokat is. Ha meleg ételre vágynánk, a foodtruckok prémium hamburgerekkel és az elmaradhatatlan belga hasábburgonyával várnak mindenkit.Desszertként pedig Belgium két másik büszkeségét, a belga waffelt és a belga csokoládét ajánlják a szervezők.

Belépők:

Az 7. Belga Sörfesztiválon kétféle belépőjegyet vásárolhattok:
“Sörkedvelőknek” 2800 Ft, mely három pohár sört,
“Sörrajongóknak” 4000 Ft, mely öt pohár sört tartalmaz.

Mindkét belépő mellé a Belga Sörfesztivál hivatalos üvegpoharát adjuk!

A belépőt egy alkalommal kell megváltanotok, és mindhárom nap beléphettek a rendezvényre. Ennek feltétele, hogy magatokkal hozzátok a Belga Sörfesztivál hivatalos üvegpoharát! A helyszínen váltott, papír alapú belépőjegy, karszalag stb. nincs, maga a pohár jogosít fel belépésre!

Bankkártyás és Szépkártyás fizetési lehetőség biztosított! Elfogadott kártyák: Visa, Mastercard, American Express, valamint OTP-s, K&H-s és MKB-s Szépkártyák “vendéglátás” zsebei!

A pénztárak a rendezvény zárása előtt egy órával zárnak!

Helyszín: Bálna Budapest, Fővám tér 11-12.

www.belgasor-fesztival.hu

Artmozik Éjszakája: május 13.

Ha tavasz, akkor hagyományosan újra eljön a nap és az éj, amikor hajnalig tarthat az artmozizás – május 13-án, immáron 5 budapesti filmszínházban lehet bagollyá változni egyetlen varázslatos karszalaggal, hiszen idén a Puskin, a Művész, a Toldi, a Tabán mellé a Kino Cafe Mozi is csatlakozik az Artmozik éjszakájához!

A Puskinban többek között Oscar-jelölt és aranyszobros magyar alkotások lesznek műsoron, 35 mm-es kópiáról – a Macskajáték vetítése előtt az idén 91 esztendős Makk Károly lesz a vendégünk, a Mephisto vetítése előtt pedig az operatőr Koltai Lajos – aki nemrégiben töltötte be a 70-et! A Művészben az utóbbi egy év legsikeresebb filmjei mellett A szerelem gyerekkel jön című francia vígjátékot premier előtt láthatják a nézők, a Toldiban egy sci-fit (Kivégzési parancs) és egy igazi horrorklasszikust is (Az élőhalottak éjszakája) levetítünk az országos bemutatót megelőzően. A Tabánban olyan népszerű mozikat láthatnak majd, mint például az Eszeveszett mesék és Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (angol felirattal!). A Kino Cafe Moziban természetesen látható lesz az Artmozik éjszakáján is a Saul fia, 35-ös filmszalagról!

Karszalagok személyesen a mozik pénztáraiban vásárolhatók 3500 Ft-os áron!

www.bpfilm.hu

Programfigyelő május 9 - 15.

Forrás: youtube.com

Balatoni Szezonnyitó Pünkösdi Ünnep: Siófok, május 13-16.

Balatoni Szezonnyitó pünkösdi ünnep Siófokon. A pünkösdkor tartott Balatoni Szezonnyitó immár régi hagyomány Siófokon. A Szezonnyitó a Millennium parkban kezdődik, ahol átadásra kerül a Kálmán Imre-Emlékplakett. Ezután indul a néptáncosok, zenészek által felvezetett ünnepi menet, melynek élén díszes hintók és autók haladnak. A menet átvonul a városon, így érkezve a Hajóállomásra, ahol Siófok polgármestere átveszi a Nyár fővárosa kulcsát.

www.siofokportal.hu

Alfa Fesztivál: Várpalota, május 13-15.

2016-ban már májusban elkezdődik a fesztivál szezon, méghozzá nem máshol, mint Várpalotán!
Május 13-16-án kerül megrendezésre Várpalotán a nyár első jelentős fesztiválja, a teljesen megújult Alfa Fesztivál. A háromnapos nyárnyitó fesztivál a pünkösdi hosszú hétvégén, pénteken, szombaton és vasárnap várja a fesztiválozni vágyókat.
Az eddigi évektől eltérően, a megszokott rock-alter-metál vonalon túl a hazai hiphop és elektronikus zenei élvonal is képviselteti magát az Alfán. A 2016-os Alfa Fesztiválon már biztosan ott lesz: Tankcsapda, Vad Fruttik, Wellhello, Halott Pénz, Belga, Depresszió, Pokolgép, Kalapács, Sub Bass Monster, Julia Carpenter, Metzker Viktória, Bárány Attila és még nagyon sokan mások.
Napközben változatos sport és szabadidős programokkal készülnek a szervezők, így a koncertek előtt sem kell unatkozniuk a fesztivállakóknak.
Az erős program kínálat ellenére is több mint baráti áron, már 6990 Ft-tól hozzá lehet jutni az Alfa bérletekhez és várhatóan az étel és ital árak is a ‘baráti’ kategóriában maradnak.
Ha egy egyedi hangulatú, megfizethető árú, de igényes fesztivállal szeretnéd kezdeni a nyarat, akkor mindenképpen ajánljuk a teljesen megújult Alfa Fesztivált.

www.alfafesztival.hu

Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztivál: Esztergom, május 14-15.

Három színpad, zene, színház, képzőművészet, kortárs cirkusz; mindez a Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztiválon május 14-16. között Esztergomban.
Ahogy a neve is mutatja, a rendezvény több művészeti ágat jelenít meg. Magában foglalja a színház, a zene és a képzőművészet kiemelkedő alakjait, erősen fókuszál a fiatalabb korosztályra, akikhez közelíteni kívánja a ma kevésbé népszerű kulturális szegmenseket, összművészeti tematikájával egyedülálló fesztivál Esztergom térségben.

Bár utcaszínház és művészeti fesztivál, zenei fronton sem érezhetünk hiányt, hiszen délelőttől egészen késő estig hallgathatjuk a koncerteket, a tehetséges fiatal előadóktól egészen a “nagy kutyákig”. A nagyszínpad vendége lesz többek között a Quimby, a Halott Pénz, a Maszkura és a tücsökraj, a The Immigrants, de a “Táncdalfesztivál” hagyományának keretében idén egy két órás, élő Abba Show-t is végigtáncolhat a nagyérdemű, mindezt belépő jegyek nélkül, ugyanis a fesztivál minden programja INGYENESen látogatható!
Az eddigi évekhez hasonlóan, a fesztivál során kiemelkedő szerephez jut a színház és a kortárs művészet. A sétányt megtöltik a képzőművészek, akik nem csak műveiket állítják ki, hanem belepillanthatunk az alkotás folyamatába, lehetőség nyílik a művészekkel való személyes kommunikációra is.
A SZÍNpadon, mely a színháznak ad helyet, változatos műfajú előadásokat láthatnak a látogatók, olyan intézményektől, mint például a Szegedi Nemzeti Színház. Minden nap több darab várja az érdeklődőket, kiszolgálva szinte minden korosztályt, talán a fiatalok körében legnépszerűbb slam poetry bevonásával, melyet többek között a Saul fiából is ismert Pion István prezentál.
Az irodalmi jelenlétet tovább erősítve, Babits Mihály meghatározó esztergomi kötődése és halálának 75. évfordulója alkalmából, a fesztivál csatlakozik a Babits Évhez; két versennyel és egy turisztikai látványosággal emlékezik méltóképp a költőre. Országos nevezésű szavalóverseny és aszfalt rajzverseny keretében mutathatják meg a vállalkozó szelleműek tehetségüket, a kevésbé bátrak pedig a gigantikus méretű Babits Mihályt formáló homokszobor megtekintésével idézhetik fel a költőóriást, nem csak a rendezvény ideje alatt, hanem azután még hónapokig látható lesz.
A harmadik színpad repertoárja az idei évben szintén újdonság, megjelenik a rendezvény kínálatában az elektronikus zene, a nagyszínpad koncertjei után a stílus kiemelkedő alakjai gondoskodnak a hangulatról.
Bár negyedik színpadot nem, de önálló rendezvényhelyszínt kapott egy szintén nagyon mai jelenség, a kortárs cirkusz. Két társulat, a CirkuSzínház és a Freak Fusion Cabaret különleges bemutatókkal, akrobatikus produkciókkal, zsonglőr játszóházzal és meghökkentő performanszokkal varázsolnak mindenkit egy különleges világba.
A rendezvény elmaradhatatlan velejárója a színvonalas vásártér, ételek és italok, melyekből most sem lesz hiány. A kézműves kiállítók mellett kiemelt szerepet kap a hazai Street Food társadalom, mely gazdag kínálatát a Kis-Duna sétányon találhatják meg a gasztronómiai élményekre vágyók.
A rendezvényen való részvétel ingyenes!

www.facebook.com/Comedium-Corso-752056711486149/

Programfigyelő május 9 - 15.

Forrás: hidlap.hu

Pécsi Gasztronauta Fesztivál: Pécs, május 14.

A rendhagyó gasztronómiai fesztiválra idén 2016. május 14-én, szombaton kerül sor öt belvárosi helyszínen. Egész nap ingyenes programokkal, kóstolókkal, koncertekkel és foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket, amelyeken keresztül szeretnénk közelebb hozni a helyi gasztronómiai és zenei értékeket a városlakókhoz és az idelátogató turistákhoz!

A fesztivál interaktivitását az adja, hogy az udvarokban fellelhető, egymástól különböző hangulatok, ritmusok, ízek és dallamok megismerésével természetes közeget teremt egy igazi közösségi élmény átéléséhez. A fesztiválon részt vevő helyszíneket egy egész belvárost átívelő sétával járhatjuk körbe, miközben minden udvarban más és más témát találunk.

www.facebook.com/gasztronautafesztival/?fref=ts

Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknik: Tihany, május 14-16.

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Pünkösdi Pálinka és Hungarikum Fesztivál 2016. május 14-15-én. A tihanyi Visszhang-dombon számos pünkösdi és gasztronómiai program várja a kicsiket és nagyokat.

Helyszín: Akasztó-domb

2016. május 14. (szombat)
11.00 Pünkösdi ébresztő
14.00 Kézműves bütykölde gyerekeknek
15.00 Buborékvarázs show és játszóház
16.00 Tihanyi Hegyenjárók Táncegyüttes műsora
17.30 A színpadon Bányóczky Nóra és Szelle Szilárd
18.00 Sztárvendég: Kis Grofó
18.40 Közös koccintás
20.00-23.00: Dj. Aaron Wise nosztalgiadiscoja

2016. május 15. (vasárnap)
14.00 Dallamvilág Musical Csoport
14.30 Country Linedance Family (Felsőörs) műsora
15.30 Pünkösdi király választás a Szalkakas Kompánia vezetésével
17.00 Színpadon az Irigy Hónaljmirigy
18.30 LGT Emlékzenekar koncertje
20.30-23.00: Búgócsiga- buli

Kísérő rendezvények:
2016. május 16. (hétfő) Tihanyi Tájházak (Pisky sétány)
11.00- 14.00 Népi játszóház, Csizmazia Csönge mesekuckója, Tihanyi Echo Citerabanda

 

Forrás: port.hu, facebook.com

Ez is tetszeni fog...