Eheti Programfigyelő - október 17-23 - Corn&Soda

Programfigyelő – október 17 – 23.

Eheti Programfigyelő: Cortex pszicho/film/klub/Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál/Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napok/1956-os emléknap a Dürer Kertben/Romani Film Fest – Nemzetközi Cigány Filmfesztivál/Kivágjuk a 21-et! – 21 éves a Fonó/Hacktivity Biztonsági Fesztivál/Reality Research Festival

Cortex pszicho/film/klub: Budapest, október 18.

Kedves Nézőink!

Ezúttal egy remek ír-kanadai családi drámát hozunk el nektek, amelyért 2016-ban Brie Larson vihette el az Oscar díjat legjobb női főszereplő kategóriában.

„Milyen lehet az élete egy anyának és kisfiának, akik évek óta fogságban élnek? Hogyan képes ilyen helyzetben egy szülő teljes életet teremteni a gyerekének, aki még soha sem járt a szabadban? Mit gondolhat a kisfiú, akinek egész életében csak az édesanyja volt az egyetlen társasága? „
(forrás:www.index.hu)

Helyszín: Art+Cinema

Jegyár: 300 Ft

Programfigyelő - október 17 - 23.

Forrás: life.hu

Primanima Nemzetközi Filmfesztivál: Budapest, október 19-21.

Ötödik évéhez érkezett a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, melyet október 19. és 22. között rendeznek meg Budaörsön. Az esemény elsősorban diákok és fiatal alkotók animációira fókuszál, ám minden évben elhoznak egy-egy friss egészestés animációs filmet is. A négynapos mustrán több mint 100 rövidfilm, valamint egy francia és egy kanadai egészestés rajzfilm képviseli a kortárs animációs film legjavát.

Az idei fesztiválra nevezett több mint félszáz diák-, diploma- és elsőfilmes animációból végül 77 rövidfilm és 30 gyerekfilm került be a fesztivál versenyprogramjába. A mind technikailag, mind témájuknál fogva rendkívül színes válogatásba Magyarországról idén rekordszámú, 26 rövidfilm és 9 gyerekfilm lesz látható, melyeket mind diákok és feltörekvő fiatal rendezők készítettek. Többek között a Primanimán lesz a hazai premierje Szederkényi Bella A vaddisznó című filmjének. A francia?német?magyar koprodukcióban készült film kiindulópontja egy nagyvárosi elidegenedés-történet, az alkotó díjnyertes Orsolya című diplomamunkájához hasonlóan. A nemzetközi mezőnyben nagy közönségsikerre számíthat az idén Cannes-ban debütált cseh fekete komédia, a Happy End (Jan Saska filmje), de kiemelkedik az ír Jack O’Shea Sundance-et, Annecyt és a CineFestet is megjárt Sötét kabát (A Coat Made Dark) című noirja, valamint Evgenia Goster Frankfurter Str. 99a című, Annecyban különdíjjal jutalmazott dokumentarista festményanimációja is.

Az idei Primanimán ismét készülnek egy-egy különleges egészestés animációs mozifilmmel. A francia A messzi Észak, valamint a kanadai Window Horses – Rosie Ming lírai utazása Perzsiába című filmekben közös, hogy mindkettő egy-egy öntudatos nő történetét meséli el.

A Torontói Filmfesztiválról és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválról érkezik az egyik legismertebb kortárs kanadai animációs rendező, Ann Marie Fleming első nagyjátékfilmje, a Window Horses (Rosie Ming lírai utazása Perzsiába). A film fiatal főhőse, Rosie Ming, a félig kínai, félig iráni származású költőnő egy iráni irodalmi fesztiválon tett látogatása sorsfordítónak bizonyul. A közösségi finanszírozással készült filmben producerként és szinkronhangként olyan ismert színészek is közreműködtek, mint Sandra Oh és Ellen Page. A Window Horses kísérőfilmje Fleming Holokauszttúlélők gyermeke voltam (I Was a Child of Holocaust Survivors) című 2010-es díjnyertes animációs rövidfilmje lesz, amely Bernice Eisenstein író-illusztrátor önéletrajzi képregényén alapul.

A messzi Észak tavaly a neves Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon közönségdíjat nyert. A film a XIX. századi Oroszországban játszódik, ahol egy fiatal arisztokrata lány, Szása fellázad szülei szigorú elvárásai ellen, és útnak indul az Északi-sarkra, hogy felkutassa eltűnt felfedező nagyapját. A gyönyörű történelmi kalandfilm hagyományos 2D technikával készült, egyedi látványa kevés színre és formára korlátozódik.

A Visegrádi Animációs Fórum partnerségével a régió legjobb animációs filmjei jutnak el Budaörsre, ahol a tehetséges pályakezdők javarésze személyesen is jelen lesz. A 11 filmből álló válogatásba három magyar alkotás is került. A vetítést a kArton Galéria által kezdeményezett V4 Fanzine kiállítás egészíti ki.

Október 21-én, pénteken a fiatal feltörekvő blues együttes, a Terra Profonda ad koncertet, akik az amerikai blues és a szabadzene határain megszólaló dalaikat adják elő.

Az idei Primanima programjainak Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központ, a Zichy Major és a fesztivál idején startoló BAB – Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér ad helyszínt. A fesztiválra beválogatott gyerekfilmverseny idén először, a Budaörsi helyszínnel párhuzamosan több hazai nagyvárosban (Székesfehérvár, Sopron, Szekszárd, Pécs) és határontúli településeken (Kolozsvár, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy) is láthatóak lesznek.

primanima.eu

Tajwani Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napok: Budapest, október 20-22.

Második alkalommal rendezi meg a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat október 20-22. között a Toldi Moziban és a DocuArtban a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Filmalapítvány.
A háromnapos ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb tajvani dokumentumfilmjeit mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Minden filmet rövid pódiumbeszélgetés követ. Ingyenes jegyek a Toldi mozi pénztárában igényelhetők.

A vetítésre kerülő 8 filmalkotás révén közelebbi képet kapunk a tajvani társadalom sajátosságairól, az ott élők belső világáról, identitásáról, az új generáció hagyományokhoz fűződő viszonyáról és a sziget természeti adottságairól.

A Taiwan Dox -Tajvani Dokumentumfilm Napokat TAO Wen-lung, a Tajpej Képviseleti Iroda vezetője nyitja meg október 20-án csütörtökön 18 órakor a Toldi Mozi nagytermében. Az ALIS ÁLMAI című nyitófilm után a film rendezőjével, Salone Ishahavuttal beszélget Stőhr Lóránt filmesztéta a tajvani őslakosok elveszített földjeik visszaszerzéséért folytatott kitartó küzdelméről.

Tajvan helyzetéről és a filmgyártásában rejlő lehetőségeiről Robert Chen, a Chengchi Egyetem Kommunikáció karának dékánja szolgál információval egy háttérbeszélgetésen október 21-én pénteken 11 óra 30 perckor.

Október 20-21-én délelőtt budapesti középiskolásoknak a DocuArt Moziban a TANG Hsiang-Chu rendezte MILYEN MÉLY AZ ÓCEÁN című filmet mutatják be, amely gyönyörűen ábrázolja ember és természet elválaszthatatlan kapcsolatát és a és a partvidéken élő őslakók dilemmáit.

A programokon tajvani ételkülönlegességek kóstolására is lesz alkalom.

Megnyitó: 2016. október 20. csütörtök 18:00
Háttérbeszélgetés: 2016. október 21. péntek 11:30
Helyszín: Toldi mozi (Budapest, V. Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)
Iskolai vetítések helyszíne: DocuArt mozi (Budapest, IX. Ráday u. 18., bejárat az Erkel utca 15. felől )

További részletes információ a programról:

www.palantirfilm.hu/taiwan-dox-2016-tajvani-dokumentumfilm-napok

1956-os emléknap a Dürer Kertben: Budapest, október 21.

Tudta, hogy ahol most koncertek, előadások, fesztiválok, partyk követik egymást, ott korábban marxizmus-leninizmus tárgyban előadásokat, szemináriumokat tartottak? A néhai MSZMP Politikai Főiskola, azaz a Pártfőiskola helyén az ötvenes éveket idézzük meg panoptikumszerűen – a lehető legautentikusabb helyszínen. A Dürer Kert ezzel az egész estés nappal állít emléket az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt.

A program:
BUDAPEST BÁR: Megáll az idő – dalok az ötvenes évekből – A MÁSIK FORRADALOM – alternatív ötvenhat irodalmi antológia – könyvbemutató és felolvasóest – CANARRO-koncert – AZ 50-es évek diafilmjei – kiállítás – 56-os híradók
Az italpultban Bástya elvtárs, John Kádár és társai!

Kapunyitás 17 órakor.

A folyosón kiállítás, a forradalmár szobájában 56-os híradók láthatók.

A programot az 1956 -os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

A belépés ingyenes!

Romani Film Fest Nemzetközi Cigány Filmfesztivál: Budapest, október 21-23.

56-OS FÓKUSZ, ÉRPATAK ÉS AFERIM!

Október 21-én kezdődik a VII. Romani Film Fest – Nemzetközi Cigány Filmfesztivál Budapesten

2016. október 21-23. között hetedik alkalommal rendezik meg a korábbi években több ezer látogatót vonzó Nemzetközi Cigány Filmfesztivált, a Romani Film Festet az Art+Cinemában. Az érdeklődők az idei fesztiválon mintegy 30 dokumentum-, nagyjáték- és rövidfilmet láthatnak és kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt. Újra látható lesz Az Érpatak-modell című dokumentumfilm – melyet beszélgetés követ a film rendezőjével – és Radu Jude remekműve, a tavaly Berlinben Ezüst Medvét nyert Aferim! is. A háromnapos, ingyenes esemény első két napján 56-os roma hősök címmel 18 portréfilmet vetítenek, a gyerekeket pedig mesevetítések és kvízjátékok várják.

A filmnapokon rengeteg hazai és nemzetközi, többek között holland, román, francia és lengyel alkotással is találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál első két napján 18 darab, Joka Daróczi János által rendezett portréfilm látható olyan roma származású emberekről, akik jelentős részt vállaltak az 1956-os forradalmi harcokban.

A vetítésekhez idén is kerekasztal-beszélgetések kapcsolódnak. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója lesz a vendége a Romák az 1956-os forradalomban című, október 21-én 16 órakor kezdődő beszélgetésnek, amelyen Joka Daróczi János és Kalla Éva mellett részt vesznek a roma hősök gyermekei is, de a fesztivál olyan aktuális társadalmi kérdések megvitatásának is teret ad, mint a roma értelmiségiek munkanélkülisége.

A fesztivál hivatalos megnyitója október 21-én 18 órakor kezdődik az Art+Cinemában. Ekkor nyílik Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész 1956-os tematikájú kiállítása, majd köszöntőt mond Langerné Viktor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. A kiállítást D. Magyari Imre irodalomtörténész nyitja meg, a megnyitón fellép a Szilvási Gipsy Band és Nyári Oszkár színművész.

A fesztivál támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a rendezvény mindenki számára ingyenes.

A részletes program a lenti linken, a fesztivál honlapján olvasható.

Programfigyelő - október 17 - 23.

Forrás: durerkert.com

Kivágjuk a 21-et! -21 éves a Fonó: Budapest, október 10- december 31.
Idén 21 éves a Fonó az évforduló alkalmából októbertől december végéig kiemelt koncertek és táncházak sorát állította össze a programban. Fellépnek: Pearly Clouds, Nigun, Kerekes Band, Dresch Quartet, Fonó Szerdák, Berka együttes, Zuboly, Tokos, Tükrös, Nana Vortex, Góbé, Makám, Messzecsinka, Söndörgő, Apnoé, East Gipsy Band, Oláh Gipsy Beats, Ferenczi György és a Rackajam, Tóth Viktor, Borbély Mihály többek között.
A Fonó 1995. október 20-án nyitotta meg kapuit és mindmáig megőrizte eredeti küldetését: a magyar és határontúli népzenének és néptáncnak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget, valamint az (etno)jazz és világzenei irányzatoknak. A zeneházat tavaly Prima Primissima díjjal ismerték el Népművészet és Közművelődés kategóriában, valamint elnyerte a Magyar Brand elismerő címet is, előző évben pedig Magyar Örökség díjjal tüntették ki. A Fonó, mint kiadó negyedik éve szerepel a WOMEX legjobb világzenei kiadókat összegyűjtő listáján, egyetlen kelet-közép-európai kiadóként 2016-ban világviszonylatban a 4. (!) helyen! Ez utóbbi elismerést a kiadott lemezek toplistás helyezései alapján ítélik meg.
Hacktivity Biztonsági Fesztivál: Budapest, október 21-22.

A két napos eseményre számos ország etikus hackerei, szakemberei érkeznek, köztük a Mobile Pwn2Own verseny győztese, Komáromy Dániel is, aki egyben idei konferencia egyik keynote speakere is. Daninak a verseny történetében elsőként egy Samsung csúcsmobil baseband egy sérülékenységének kihasználásával sikerült nyernie. Továbbá büszke tagja a SpamAndHex CTF csapatának is, akiknek sikerült megszerezniük a 10. Helyet a Defcon CFF selejtezőjén, és bejutottak a Las Vegas-i döntőbe is.

A másik kulcselőadó pedig Travis Goodspeed, a vérbeli hardver hacker, aki ha úgy adódik, leselejtezett katonai parabolát telepít a kertjébe, hogy műholdak mozgását figyelje. Nevéhez fűződik (egyebek mellett) az első publikus merevlemez, firmware rootkit, és a Facedancer USB fuzzer megalkotása is. Társaságában a hálózati réteg alatti vadregényes vidék történetei mellett a hamisítatlan hacker gondolkodásmódba is betekintést nyerhetünk.

Hacktivity jegyárak

Kétnapos Hacktivity diákjegy

2016-05-01 – 2016-06-30 8 740 ,- HUF
(29.13 ,- EUR)

2016-07-01 – 2016-09-15 9 835 ,- HUF
(32.78 ,- EUR)

2016-09-16 – 2016-10-18 10 925 ,- HUF

(36.42 ,- EUR)

Kétnapos Hacktivity belépőjegy magánszemélyeknek

2016-05-01 – 2016-06-30 17 480 ,- HUF
(58.27 ,- EUR)

2016-07-01 – 2016-09-15 19 665 ,- HUF
(65.55 ,- EUR)

2016-09-16 – 2016-10-18 21 850 ,- HUF
(72.83 ,- EUR)

Kétnapos Hacktivity belépőjegy vállalatoknak

2016-05-01 – 2016-06-30 53 745 ,- HUF
(179.15 ,- EUR)

2016-07-01 – 2016-09-15 60 470 ,- HUF
(201.57 ,- EUR)

2016-09-16 – 2016-10-18 67 185 ,- HUF
(223.95 ,- EUR)

Reality Research Festival: Budapest, október 21-27.
A Reality Research Festival október 21. és 27. között első alkalommal várja az új technológiák iránt érdeklődőket Budapesten. A rendezvény célja, hogy művészeti, fejlesztői és kutatói szempontokból egyszerre értelmezze, hogyan ékelődnek be az új technológiák, az AR – augmented reality (kiterjesztett valóság), a VR – virtual reality (virtuális valóság) és az MR – mixed reality(kevert valóság) az észlelési és a tudati zóna közé, illetve hogyan befolyásolják a körülöttünk lévő világ megismerését, feldolgozását. A valóságkutatók hete a PLACCC Nemzetközi Művészeti Fesztivál és a 2007 óta működő, technológiai innovációval foglalkozó labor, a Kitchen Budapest kezdeményezésére született meg több más hazai és nemzetközi kulturális szervezet közreműködésével.
A fesztivál egyik főszervezője, a PLACCC rendszeresen hív meg olyan alkotókat, akik használják a digitális technológia nyújtotta lehetőségeket, hogy a városról, a köztérről beszéljenek. Emellett az a kihívás is egyre izgalmasabb, hogy tudnak-e még hatni a digitáliákat mellőző “analóg” taktikák a valóságérzékelésünkre, a városi léthelyzet megélésére. A Reality Research Festival keretében a PLACCC mindkét megközelítésre hoz példát: a belga CREW olyan sétát szervez, ahol a résztvevők high-tech, immerzív eszközöket felvéve mást látnak, mint ahol mozognak, a magyar Normal Vektor fiatal művészeinek projektje pedig a városi tér folyamatosan változó észlelésének egy radikálisan fizikai megélését nyújtja. A finn Reality Research Center és a német Invisible Playground együttműködésében megvalósuló Centre of Possibilities pedig a virtuálisat mint lehetőséget értelmezve ötvözi a digitális platformok, a közösségi média és az városi játékok műfaját.

Az Unfolding Budapest a KIBU-ban dolgozó két művész, Ravasz Jonathan és Filip Ruisl projektje, amely az építészeti rekonstrukció lehetőségeit vizsgálja a virtuális térben. A fesztiválon bemutatott esettanulmány a 7. kerületben található, Pollack Mihály tervezte Makkhetes vendéglő, a mai Holmi-ház (Rottenbiller utca 52.) homlokzatát adja vissza az eredeti terveknek megfelelően a kiterjesztett valóság (AR) alkalmazás segítségével.

A KIBU tehetséggondozó programjában szintén résztvevő alkotó, Pribék Gábor Kolozsvári Lajossal a Szabadság tér hangzásvilágát rögzíti és alakítja zenévé (Audiovisual Map). A téren egy 3D térképpel és GPS nyomkövetéssel rendelkező okostelefonos alkalmazás teszi lehetővé, hogy bejárjuk a kísérleti zeneművet.

A Jászai Mari tér 5-6. szám alatt található óvóhelyen gründolt art & tech bemutató, a Neuro Gym elsősorban hazai alkotók kísérleteit mutatja be a 3D-s és szintetikus világok tervezésének területén. A csoportos kiállítás többek között Jelena Viskovic, Páll Tamás, Kim Leigh Pontin, Fridvalszki Márk, Pribék Gábor, Csiszár Mátyás-Kovács Zoltán (Meetlab) és Kovács Gergő munkáit mutatja be.

A fesztivál elméleti felvetéseit az október 22-i egész napos előadássorozat meghívott szakértői veszik sorra.

A Toldi Klubban október 26-án a Crosstalk Video Presentation bemutatja a Metahaven holland design stúdió új filmjét, a Valóságos Egek (Information Skies) című pszichodrámát arról a jövőről, amelyben a virtuális valóság már mindenütt jelenvaló. A magyar nyelvű és magyar főszereplővel (Dávid Georgina) készült 26 perces videót a Metahaven egyik alapítója, Daniel van der Velden vezeti fel.

Gyerekeknek és szüleiknek tart foglalkozást október 22-én, szombaton a Makerspace közösségi műhely a Jászai Mari téri fesztiválközpontban. A modern technikai eszközök használatát célzó készségfejlesztés a népszerű videójátékot, a Minecraft 3D-s mechanikáját ötvözi kézzelfogható építőelemekkel (littleBits).

Reality Research Festival megnyitó:
2016. október 21. (péntek) 19 óra
Kubik Coworking iroda (13. kerület, Jászai Mari tér 5-6. ) – földalatti bunker

Programfigyelő - október 17 - 23.

Forrás: markfridvalszki.com

Forrás: port.hu, facebook.com

Ez is tetszeni fog...