Programfigyelő - szeptember 21-27. - Corn&Soda

Programfigyelő – szeptember 21- 27.

Eheti Programfigyelő: Serfőző Szezonzáró Sörfesztivál/Stúdiószínházi Táncfesztivál/Szemrevaló Filmfesztivál/Design Hét/Tágas Tér Fesztivál/Kapuzárási Piknik Fesztivál/Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Serfőző Szezonzáró Sörfesztivál: Budapest, szeptember 24-27.

Nemsokára elérkezik szeptember utolsó hétvégéje, vele együtt pedig az évad utolsó sörfesztiválja, ahol különféle kézműves és kisüzemi sörök közül válogathattok.

A Serfőző különítmény az idei négy rendezvény után méltán érezheti úgy, hogy elérték céljukat, vagyis a minőségi sörözés élményének megismertetését az emberekkel. Ünnepelj velük te is a Szezonzáró Sörfesztiválon, amelyet stílusosan a Corvin sétányon rendeznek meg, ugyanott, ahol a Szezonnyitóra is sor került.

A húsznál is több kiállító százféle nedűi között biztosan mindenki megtalálja majd a kedvencét. A kínálat kimeríthetetlen mennyiségben tartalmaz világos, barna, félbarna, IPA, EPA, stout, gyümölcsös és csokis söröket, de az sem fog hoppon maradni, aki egy jó pálinkára, finom üdítőre vagy egy kis kísérő ételre vágyik. A Grill Királyék, a Nobilis Pálinkaház, a Green Busok és a “kolbájsz”-osok gondoskodnak róla, hogy senki semmiben ne szenvedjen hiányt.

A sörkóstolókat halk zene kíséri majd, a megrendezésre kerülő sörivó versenyeket pedig Katona Csaba történész és sörszakértő vezeti le.

www.facebook.com/events/1483346128656278/

Programfigyelő - szeptember 21 - 27.

Forrás: atlaspiv.cz

Stúdiószínházi Táncfesztivál: Eger, szeptember 23-27.

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Stúdiószínházi Táncfesztivál a Gárdonyi Géza Színház tánctagozata, amelyre ezúttal is a művészek legjavát hívták meg.

Az idei találkozót Frenák Pál társulata nyitja meg:  legújabb előadásuk a bennünk és körülöttünk emelt falakról és határokról és azok túllépéséről szól – legyenek ezek pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok. Fellép még a PR-Evolution Dance Company a Lúdanyó meséi című interaktív mese előadásával, a Miskolci Balett: Férfiak, nők, Fellini. A Tünet Együttes: Közhely című koreográfiájával, ami sodró színpadi mixként a találkozásokról, a rigolyákról, az előítéletekről szól. Az Inversedance: Vackor címmel Kormos István egyik legkedveltebb meséjét dolgozza föl. Másik, felnőtteknek szánt előadásuk az After the choice (Verdi miniatures) Zachár Lóránd darabja, amelyben Giuseppe Verdi világhírű művének, az Aida című operának megindító dallamaira a hősnő három arcát külön jeleníti meg. Duda Éva: Egy csókkal kezdődött című előadásának mozgásvilága megidézi a tangó fülledt, intim világát, érzéki humorral ábrázolva a szereplők viszonyait.

Rosana Hribar és Gregor Luštek elismert kortárs táncművészek és alkotók, akik rendszeresen kooperálnak a szlovén művészi élet kulcsfiguráival és létrehozóival. Évek óta közösen alkotnak, sajátos és kreatív előadásaikért hazájukban és nemzetközileg is díjazták őket. A fesztivált improvizációs est zárja Grecsó Zoltánnal, a GG Tánc Egerrel az Ethnofil zenekar zenéjére, valamint a Közép-Európa Táncszínház: Ki vagy te, Kortárs tánc? formabontó táncismereti-előadása.

A programsorozattal évről-évre házhoz szeretnénk vinni az észak-kelet-magyarországi régió táncszerető közönsége számára az  első sorban hazai – táncpaletta aktuális alkotásait – fogalmazza meg a fesztivál célját Topolánszky Tamás, a GGTánc vezetője. Szeretnénk a táncot kedvelő közönség igényeit minél szélesebb körben kielégíteni, a táncművészetet egyre inkább ismertté és kedveltté tenni, különös tekintettel ifjúsági közönségünkre. Fontosnak tartom, hogy megismerjék a tánc nyelvét, közösségteremtő erejét, a mozdulatokkal történő kifejezés varázsát. Fesztiválunk ezt hivatott képviselni- mondja a koreográfus.

Szemrevaló Filmfesztivál: több város, szeptember 24-október 3.

Szeptember 24. és október 3. között ismét megrendezésre kerül a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmfesztiválja, vagyis a Szemrevaló.  A Művész moziban a német nyelvterület új filmjeinek legjava közül válogathattok, emellett több film alkotójával személyesen is találkozhattok. A fesztivál kiemelten foglalkozik a migráció és a másság kérdésével, de fontos szerepet kap Rainer Werner Fassbinder munkássága is, aki idén hetven éves lenne. A hat tematikus blokkban huszonegy német, osztrák és svájci film -köztük három dokumentumfilm – kerül bemutatásra, melyek közül mindegyik emberi drámákat és sorsszerű találkozásokat jelenít meg, ám nem hagyják el a szórakozást sem.

Szegeden, Debrecenben és Pécsett is sor kerül a Szemrevaló Filmfesztiválra egy-egy kisebb válogatás bemutatásával. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással vetítik.

Karl Markovics, a kiváló osztrák színész és rendező új filmjében a természetfelettiről mesél: a Superworldben egy középkorú pénztárosnő egy szürke hétköznapon nem mással találkozik, mint Istennel. Simon Jaquemet Háború című filmjében – mely idén a Svájci Filmdíjon a legjobb film és legjobb operatőr díját is elnyerte – a tizenöt éves Matteo egy erőszakos fiatalokból álló csapat tagjaként kezd félelmetes háborúba először a felnőttek, majd minden és mindenki ellen.

Stefan Haupt számos díjjal jutalmazott filmje, A Kör két fiatalember szenvedélyes szerelmén keresztül az ötvenes évekbe repíti vissza a nézőket, és a svájci meleg mozgalom történetét beszéli el. A Vámpír a díványon című szatirikus osztrák vámpírkomédiában Tobias Morettit látjuk vámpírként, freudi analízisben. A film rendezője, David Ruehm a Szemrevaló vendégeként Budapestre látogat. Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot a B-MOVIE: Nyugat-Berlin hangjai, 1979-1989 című doku, melyben a fiatal Blixa Bargeld, Nick Cave, a Die Tödliche Doris és a Die Ärzte mellett még sokan felbukkannak. A magyar közönség pedig találkozhat a film egyik rendezőjével, Klaus Maeckkel.
A fesztivál izgalmas színfoltjának ígérkezik az Ulrich Seidl és a rosszfiúk című portréfilm, melyben először láthatjuk munka közben a sokat vitatott osztrák rendezőt. Siedl élettársa és állandó alkotótársa, Veronika Franz ezúttal első nagyjátékfilmjével mutatkozik be a programban. A Goodnight Mommy című, Oscar-díjra nevezett art horrorban egy ikerpár kételkedni kezd, hogy valóban az anyjuk-e az arcműtétről hazatért, bekötözött fejű nő.

Az idei Szemrevaló külön fejezetet szentel Rainer Werner Fassbinder munkásságának, aki idén lenne hetvenéves. A modern európai film egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotása mellett először lesz látható Magyarországon Volker Schlöndorff 1970-es filmje, a BAAL, melyben Fassbinder egyszerre alakítja Baalt és önmagát. Két dokumentumfilm is színesíti a programot: a dán Christian Braad Thomsen archív felvételekben gazdag portréja, a Fasbinder – Szeretni feltételek nélkül az idei Berlinalén debütált. Az Ali a Paradicsomban című dokumentumfilm Fassbinder egykori élettársa, A félelem megeszi a lelket főszerepét alakító El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa tragikus sorsát mutatja be. Szeptember 20-ától a Művész mozi előterében Fassbinder filmplakátokból álló kiállítás várja a filmbarátokat.

Budapesten szeptember 16-ától a Művész moziban 1100 Ft-os áron már vásárolhatók jegyek a Szemrevalóra. Négy jegy egy időben történő megváltása esetén a jegyek ára csupán 1000 Ft. Egy kisebb válogatást bemutatva a pécsi Apolló moziban szeptember 29. és október 3., a debreceni Apolló moziban október 1-4., a szegedi Belvárosi moziban pedig október 3-6. között is lesz Szemrevaló.

www.szemrevalofesztival.hu

Design Hét: Budapest, szeptember 25- október 4.

A Design Hét Budapest rendezvénysorozatot, amely tizenegy évvel ezelőtt indult először útjára, a Magyar Foramtervezési Tanács azért álmodott meg, hogy segítse a design társadalmi és gazdasági szerepének tudatosítását és a design iránti bizalom növelését. A fesztivál változatos programjai biztosítják, hogy az érdeklődők minél szélesebb körű ismereteket szerezzenek a design témájában, a szakmabelieknek pedig lehetőséget ad bemutatkozásra, kapcsolatteremtésre, továbbképzésre és tapasztalatcserére.

A fesztivál fő szponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács, együttműködő partnere a Design Terminál, szervezője pedig a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség.

A hazai design szakma egészét megmozgató, széles közönséget vonzó eseménysor 2015-ben a lakóterek, az otthonok világára fókuszál. A HOME SWEET HOME szlogennel jegyzett központi kiállítással, illetve további programokkal azt mutatja be, hogy az elmúlt tíz-húsz év társadalmi, kulturális és technológia változásai miként csapódtak le az otthonokban. A hagyományos családmodell alapjaiban átalakult, az otthon funkciója, szerepe kibővült, a technológiai forradalom, de a szabadidő eltöltésének változása, a környezettudatosság is átírták a mindennapi életet. Mindezen folyamatok az otthonok, a lakóterek jelentős átalakulását hozták magukkal, amelyek meghatározó jelentőségűek a forma- és bútortervezők, építészek, belsőépítészek, illetve a design számos más területe számára.

Az elmúlt években nagy sikert arattak az évről-évre más vendégország fémjelezte programok, melynek sorában 2015-ben a nemzetközi designvilág egyik újabb nagyhatalma, Spanyolország a Design Hét Budapest díszvendége, és mutatkozik be színes programokkal, eseményekkel. Természetesen idén is sor kerül a Design Hét Budapest saját szervezésű programjaira: a nemzetközi és hazai anyagot felvonultató központi kiállítás a fókuszba állított témát járja majd körül, de lesz Nyitott Stúdiók, vásárlási akció, miközben a Design Túrák és a gasztro programok sora is folytatódik. Természetesen ez alkalommal sem múlhat el a fesztivál sztárdesigner vendég nélkül, és a hazai design szakma legrangosabb díjait (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) 2015-ben is a fesztivál keretén belül adják át, miközben folytatódnak a vidéki városokban szervezett programok is.

designhet.hu

Programfigyelő - szeptember 21 -27.

Forrás: prismur.com

Tágas Tér Fesztivál: Szeged, szeptember 25-27.

Ezen a héten pénteken kezdetét veszi a Tágas Tér fesztivál, amely megszínesíti szeptember utolsó hétvégéjét, és felpezsdíti az Újszegedi Ligetet. Ezen a fesztiválon kinyílik a tér, és Szegednek olyan arca válik láthatóvá, amelyet nem lehet nem szeretni. A tengernyi koncert, kiállítás, előadás, bemutató és játék között bizonyára mindenki talál olyat, ami a kedvére való.

A szegedi egyházi közösségek 2015. szeptember 25. és 27. között egy nagyszabású és egyedülálló, három napos találkozást szerveznek a Várossal. Mindez egy fesztivál formájában valósul meg, ahol koncerteken, előadásokon, kiállításokon, fórumbeszélgetéseken, színdarabokon, sporteseményeken és sok más eseményen keresztül kinyílik egy olyan tér, ahol számtalan, egy élhetőbb Szegedért dolgozó intézmény illetve kezdeményezés mutatkozik majd meg.

A három napos rendezvény fő gerincét azok a programok adják, amelyeket részint maguk az egyházi közösségek és szervezetek, részint pedig az általuk meghívott vendégek vezetnek le. E programok mögött önkéntesek százainak munkája van ott. Legyen bár szó egy beszélgetésről, egy műhelymunkáról, vagy akár egy sporteseményről a cél ugyanaz: kezdeményezni, megvalósítani és ennek segítségével értékeket felmutatni.

A Tágas Tér Fesztivál másik pillérjét a péntek, valamint szombat esti programok jelentik. Ezek igazi fesztiváli események lesznek, olyan nagyszínpadi produkciók, amelyek méltán számíthatnak sok ezer szegedi és nem szegedi figyelmére. E produkciók és előadások üzenete szervesen csatlakozik az egész Fesztivál mondanivalójához: a tágas téren mindenkinek jut elég hely.

A programok ingyenesek, azaz jellegüktől és befogadó méretüktől függően bárki szabadon becsatlakozhat. Lesznek kifejezetten családoknak, illetve gyerekeknek szóló programok; számítunk a kultúra és tudomány iránt érdeklődőkre; megismerhetjük a legkülönfélébb társadalmi és jótékonysági kezdeményezéseket, de azok is otthon fogják magukat érezni, akik egyszerűen csak lazítani szeretnének.

http://www.tagaster.hu/

 

Kapuzárási Piknik Fesztivál: Budapest, szeptember 23-26.

A hét második felében a nyári fesztiválok legnépszerűbb zenekarai varázsolnak nosztalgikus hangulatot Budapestre. Felpörget a Halott Pénz, megtáncoltat az Irie Maffie, 15. születésnapját ünnepli a hiperkarma, ellazít a Punnany Massif és a nyári naplementék hangulatát csempészi be a városba a Fran Palermo.

A négynapos piknik zárófesztivál lesz ugyan, ám ez alkalommal nem a turistáktól hemzsegő negyedekben kell szoronganod, ha egy jó kis nyárbúcsúztató bulizásra vágysz.

A dzsemborira természetesen válthatsz hetijegyet 9499Ft-ért – aki rohan, még 6999Ft-ért és 7999Ft-ért is kaphat -, de adott koncertre szóló napijegyek is lesznek. A szeptember 23-26. közötti táncrend szerint szerdán a pikniket a Halott Pénz és a Mongooz and the Magnet nyitja, csütörtökön a Fran Palermo melegíti be a teret az Irie Maffiának, pénteken hatalmas születésnapi zsúr lesz a hiperkarmával és a Szabó Benedek és a Galaxisokkal, szombaton pedig a Punnany Massiffal engedjük el ezt a koncerteken gazdag 2015-ös nyarat.

bit.ly/1I7FqBt

Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál: Budapest, szeptember 23-27.

Ezen a fesztiválon a világ minden tájáról érkező, nagy népszerűségnek örvendő, sorskövető, mély, kreatív dokumentumfilmek, egyben narratív, karakterközpontú mozifilmek közül válogathat a közönség.  Ráadásul az összes film alkotóját meghívták a BIDF-re és a vetítéseket közönségtalálkozók követik.

Hörcher Gábor filmje a Drifter a BIDF nyitófilmje lesz, eddig a világ számos fesztiválját megjárta, de Budapesten most láthatja először a közönség.

Az idei fesztiválon életműdíjat kap Gyarmathy Lívia filmrendező.

Idén a dokumentumfilmesek mellett, játékfilmes rendezők alkotják a zsűri tagjait, többek között Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Bollók Csaba, Groó Diana.

Idén a fesztivál kiegészül egy szakmai úgynevezett pitching fórummal, ahol dokumentumfilm terveket segít majd egy nemzetközi csapat.

A fesztivál szekciók mindegyikében olyan filmek vannak, amelyek új szempontból, személyes történeteken keresztül vizsgálják a világot:
Nézz szembe az öregedéssel olyan időseket mutat be, akik nem elégedtek meg a koruk nyújtatta lehetőségekkel USA-tól Chilén át Finnországig.
Nézz szembe az elnyomással szekció a hírek mögé néz. Igazi filmeken keresztül mutatja be a kapitalizmus és a gazdasági növekedés valódi arcát, emberi sorsokon keresztül.
Nézz szembe a szüleiddel szekció szülő-gyerek konfliktusokat és a gyerekek kitörési lehetőségeit vizsgálja.
Nézz szembe a sztereotípiákkal nevű szekció a berögződések ellen harcol, a sztereotípiákat úgy mutatja meg, ahogy máshol nem látni.

ticket.urania-nf.hu

Programfigyelő - szeptember 21 - 27.

Forrás: vassg.hu

Forrás: port.hu

Ez is tetszeni fog...