Programfigyelő szeptember 26. - október 2. - Corn&Soda

Programfigyelő – szeptember 26. – október 2.

Eheti Programfigyelő: BIDF – Budapest International Documentary Festival/Múzeumok Őszi Fesztiválja/FIN- Fehérvári Irodalmi Napok/2. Magyar Klipszemle/Kutatók Éjszakája

BIDF – Budapest Documentary Festival: Budapest, szeptember 24. – október 2.

Világhírű dokumentumfilmek kerülnek vászonra szeptembertől

Szenzációs nemzetközi és díjnyertes dokumentumfilmekkel startol a 3. BIDF, vagyis a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, amelyet idén harmadik alkalommal rendeznek meg Budapest négy helyszínén, a Premier Kultcaféban (régi Vörösmarty mozi), az Ódry Színpadon, valamint a Budapesti Olasz Kultúrintézetben és a Kazimír Étteremben.

A BIDF eddigi történetében is nívós volt a felhozatal, hiszen még korábban a velencei, amszterdami és kanadai filmfesztiválok győztes filmjeit is Budapestre hozták a szervezők. Idén a berlini filmfesztivál fődíjas alkotása kerül vetítésre.

22 ország, 80 film, 3+1 szekció

A szeptember 24-én kezdődő filmes seregszemlén 17 európai nemzet (magyar, belga, lengyel, holland, cseh, brit, francia, olasz, orosz, svájci, svéd, finn, dán, norvég, német, litván, bosnyák) és öt Európán kívüli ország (Izrael, Dél-Korea, Egyiptom, USA, Argentína) dokumentumfilmjei mutatkoznak be.
2014 óta egyébként 280 dokumentumfilmet vetítettek le, amelyek összesen 24 ezer órán keresztül peregtek a vásznon.
A hazai és külföldi dokumentumfilmesek fesztiválján idén közel 80 alkotást mutatnak be a kilenc nap alatt. Az előre meghatározott versenyprogramok szerint a filmkészítők három különböző szekcióban mérettetik meg magukat. Több száz film közül 28 dokumentumfilm került versenybe a “Mert enyém is a titok, Mert miénk is a hatalom, Mert ő is normális” kategóriába, a “Mert rövidek is vannak” szekcióban pedig 8 film verseng majd. Jelentős hazai filmművészeti vonatkozása lesz Sára Sándor filmjeinek, és a szervezők a fiatalokat is vásznak elé szeretnék ültetni a diákvetítések apropóján. A versenyen kívüli szekcióban az aktuál-, és világpolitikai helyzettel, a menekültügyi kérdéssel kapcsolatban több mint két tucat film is helyet kapott a programban.

Mi menekültünk, Ők menekülnek, Ti menekülni fogtok

Az egyik legizgalmasabb és talán a legnagyobb várakozás előtt álló alkotások a “Menekült szekció” filmjei lesznek. Ebben a csoportban mutatják be a Berlinale díjnyertes filmjét, a Fuocoammare-t (Tűz a tengeren), amely egy 12 éves kisfiú szemszögéből mutatja meg a Lampedusa szigetére érkező menekültáradat emberi drámáit és tragédiáit.

Korrupció gyanús pénzügyminiszter, ördögűző egyház és az észak-koreai propaganda

Matrix AB címmel Andrej Babis, a csehek pénzügyminisztere is vászonra került korruptgyanús élete miatt, a politikus egyébként közel 2 milliárd eurós vagyonával a csehek egyik leggazdagabb vállalkozója is egyben. Az ördögűzés poklát és a lengyel katolikus egyház papjait mutatja be a Harcban a Sátánnal című nagy erejű dokumentumfilm, három, komoly gondokkal küszködő fiatal lány történetén keresztül. Az észak-koreai propaganda gépezetet leleplező dokumentumfilmje az Underthe Sun (A Nap árnyékában) egy kislány úttörővé válásának pillanatait dolgozza fel egy olyan világban, ahol minden idillinek tűnik, valójában viszont minden hamis.

A részletes programot a fesztivál honlapján tekinthetik meg.

www.bidf.hu

Forrás: filmtekercs.hu

Forrás: filmtekercs.hu

Múzeumok Őszi Fesztiválja: országosan, szeptember 26. – november 13.

A 2016-os Múzeumok Őszi Fesztiválja jelmondata: Építs hidat – Híd, ami összeköt!

Az idei fesztivál mottójával “a legnagyobb magyar” munkásságáról kíván megemlékezni, tekintettel a Széchenyi-emlékévre (2016. szeptember 21-én lesz 225 éve annak, hogy gróf Széchenyi István megszületett).
A Széchényi család nagyban hozzájárult a magyar kulturális élet kialakításához, megalapozásához (gróf Széchényi Ferenc nevéhez köthető az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum megalapítása, fia, Széchenyi István a Magyar Tudományos Akadémia felállítását segítette jövedelme felajánlásával, valamint a Lánchíd megépítése is az ő nevéhez kapcsolódik), így a rendezvény méltán szenteli tematikáját ezen emlékév gondolatiságának.

A rendezvény céljai közé tartozik új múzeumbaráti körök létrehozásának szorgalmazása is, illetve a korábbi, már működő múzeumi tevékenységének új célokkal és tartalommal való megtöltése, újjáélesztése, tagságának frissítése, a múzeum aktív közösségeinek, egyesületeinek összefogása, valamint a várost éltető civilek és civil szervezetek segítségnyújtása, és tudatos bevonása a múzeumi programok megvalósításába. A múzeumokat segítő közösségek harmadát baráti körök, alapítványok teszik ki. A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából 2016-ban ezeket a szerveződéseket kívánják egy-egy program keretében felkarolni, összekapcsolni a tényleges múzeumi programokkal, feladatokkal.

A fesztivál kiemelt célcsoportjai közé tartoznak a pedagógusok, iskolai osztályok, oktatási intézmények, kisgyerekes családok, akiknek a tíz témakör közül több is kínál célzott programokat. Idén először az őszi szünet idejére iskolásoknak és családoknak szóló érdekes rendezvényekkel, őszi múzeumi táborokkal is készülnek a muzeális intézmények, az Ősz(i)re hangoltunk programtematika keretében.

A Lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája elsősorban a pedagógusokat célozza, hogy minél jobban megismerjék a múzeumok adta lehetőségeket, és ösztönözze őket arra, hogy az iskolán kívül is használják ezt az ismeretátadási formát.

Az Óvodapedagógusok Napja az óvodapedagógusoknak nyújt lehetőséget a múzeumi programokba való bekapcsolódásra, találkozásra, tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre.

Az Utazó Múzeum keretében a muzeális intézmények munkatársai kilépnek az intézmények falain kívülre, ezzel irányítva rá a járókelők figyelmét ezen kulturális színterekre, és csere- vagy vándorkiállítások szervezésével, közterületekre kitelepülő programokkal, szabadtéri kiállításokkal lepik meg a járókelőket.

Mára már elfeledett vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által végzett tevékenységek, régi mesterségek élednek újjá a Mesterségek nyomában tematika keretében szervezett programok és kiállítások jóvoltából.

Rendhagyó városnéző séták, biciklis túrák várják a vállalkozó szelleműeket a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematika keretében, ahol a múzeumi szakemberek a település, városrész kulturális, épített és természeti értékeire irányítják rá a figyelmet.

A Múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban (16+) tematika az ifjúságnak, ezen belül is elsősorban középiskolásoknak és fiatal felnőtteknek kínál olyan programokat, amelyeken a résztvevők interaktív módon, nyomozók szerepébe helyezkedve oldhatják meg a krimik világát idéző és gondolkodásra késztető feladványokat.

A kreativitás, az innováció, a találmányok és a művészetek fúziója jegyében telnek az Alkossunk együtt! események, számos esetben pedig az Építs hidat ? Híd, ami összeköt! mottó vagy az őszi természet és a lokális értékek adják a közös alkotás témáját.

A Múzeumi őszbúcsúztató keretében kiállítás-megnyitók, közönség találkozók, szakmai előadássorozatok, jeles napokhoz kötődő rendezvények vagy játékos családi délutánok, idei ráadásként pedig az 1956-os forradalom 60. évfordulójára tervezett múzeumi programok várják a közönséget.

www.oszifesztival.hu

FIN – Fehérvái Irodalmi Napok: Székesfehérvár, szeptember 28. – október 2.

 A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok közösségi irodalmi fesztivál, amelyet idén először rendeznek meg Székesfehérváron. A városban az elmúlt évtizedben több helyszínen zajlottak sikeres irodalmi sorozatok, és zajlanak ma is, a FIN célja, hogy ezeket összefogja, és egy ötnapos fesztivál keretében tárja az irodalom iránt érdeklődők elé. Az eseménysorozat alkalmat nyújt arra, hogy a város különböző kulturális színterei is bemutatkozzanak, és kapcsolatot teremtsenek a kortárs képzőművészet, a huszadik századi képzőművészet, a gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, a hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között.
A fesztivál országos irodalmi szervezetek (József Attila Kör, Szépírók Társasága), helyi közművelődési intézetek (A Szabadművelődés Háza, Szent István Király Múzeum), vendéglátóhelyek (Petz Söröző, Tinta Kultúrbisztró), könyvesboltok (Fehérvári Pagony, Study Könyvesbolt), kulturális színterek (Igéző, Paraba) és a közönség összefogásából jön létre. A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok arculatának megtervezésével Varga Gábor Farkas, a nyomdai munkákkal pedig az ALTO Nyomda támogatta a fesztivál megvalósulását.
A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok vendége lesz idén a Lennon Ono Grant for Peace-díjas Ladik Katalin, a Hazai Attila-díjas Bartók Imre, fellép Karafiáth Orsolya és Takáts Eszter, vendégük lesz Kemény Zsófi és Péczely Dóra, bemutatják az Amnesty International Magyarország és a Libri közös kiadásában megjelent Tíz igaz történet II. című kötet, Mucha Attilával az otthoni sörfőzésről és az irodalom kapcsolatáról beszélgetnek, gramofonzene mellett kóstolhatják Kerékgyártó István menüjét, a városi slam poetry verseny vendége Simon Márton lesz, megemlékeznek Esterházy Péterről a Városi Képtár freskós termében, a fesztivált pedig Grisnik Petra Hrabal könyve című estje zárja.

PROGRAM

szeptember 28., szerda
17.00. A VÍZ EMLÉKEZETE: Ladik Katalinnal Józsa Márta beszélget
19.00. HAZAI-EST: Bartók Imre, Garaczi László, Németh Gábor. Beszélgetés és felolvasás az első Hazai Attila-díj kapcsán.
(Új Magyar Képtár, Megyeház u. 17.)

szeptember 29., csütörtök
16.30. ÉN MÉG SOSEM: Kemény Zsófi és Péczely Dóra beszélgetése
(Pagony Könyvesbolt)
19.00. ÉL: Karafiáth Orsolya és Takáts Eszter verses-zenés estje
(A Szabadművelődés Háza, Fürdő sor 1.)

szeptember 30., péntek
16.30. AMNESTY INTERNATIONAL – TÍZ IGAZ TÖRTÉNET: Jeney Orsolya, Térey János, Kiss Noémi. Moderátor: Gaborják Ádám
(Study Könyvesbolt, Palotai u. 6.)
20.00 KONYHA, SÖR, FŐZÉS: Mucha Attila könyvbemutatója. Moderátor: Czinki Ferenc
(Tinta Kultúrbisztró, Marosi Arnold u. 3.)

október 1., szombat
15.00 PETZ GASZTRODÉLUTÁN. Kerékgyártó István, Kukorelly Endre és Soltész Béla felolvasása Arany Gold Zoltán gramofonzenéje mellett. Műsorvezető: Babiczky Tibor. Szakács: Kerékgyártó István
(Petz Söröző, Bőrgyár u. 23.)
20.00 KAFKABEAT KOCSMASZÍNHÁZ: Slam Poetry Fehérvár verseny és bemutató. Vendég: Simon Márton. Zsűri: Babiczky Tibor, Czinki Ferenc, Simon Márton és a közönség.
23.00 DR. SAX swing&beat táncest
(Paraba, Jancsár köz 4.)

október 2., vasárnap
16.00 ESTERHÁZY-DÉLUTÁN: Emlékezés Esterházy Péterre (filmvetítés, felolvasás, beszélgetés)
(Városi Képtár ? Deák Gyűjtemény, Oskola u. 10.)
19.00 HRABAL KÖNYVE: Grisnik Petra monodrámája Esterházy Péter könyve alapján
(Igéző, Basa u. 1.)

Partnerek:
ALTO Nyomda, A Szabadművelődés Háza, Fehérvári Pagony Gyerekkönyv- és játékbolt, Igéző, József Attila Kör, KafkaBeat Kocsmaszínház, Paraba, Petz Söröző, Slam Poetry Fehérvár, Study Könyvesbolt, Szent István Király Múzeum, Szépírók Társasága, Tinta Kultúrbisztró

www.facebook.com/events/295213547521561

2. Magyar Klipszemle: Budapest, szeptember 29 – 30.

A Magyar Klipszemle a magyar vonatkozású zenei videók szakmai versenye. Magyarországon heti szinten több tucat videoklip készül, ami a legjobb esetben egy kiemelkedő online megtekintési szám elérésén kívül nem kap kellő figyelmet.

A rendezvény helyszíne idén is a belvárosi Toldi mozi és klub lesz, ami filmes és zenei világ szereplőinek egyik leginkább közkedvelt helyszíne.

A versenyprogramban az előzetesen sok száz jelölésből előszűrt shortlistet mutatnak be. Mindkét nap szakmai workshoppal indul, majd a 2015-ben is igen markáns váltásokat eredményező ABC-s sorrend elvet követve vetítik le a shortlistre jutott klipeket az első napon (tavaly a 3 hetes jelentkezési időszakban közel 850 klipet jelöltek az előadók, alkotók, melyből több körös kiválasztással 165-öt vetítettek a Toldi nagytermében), a másodikon pedig a kategóriák legjobbjait. A vetítési blokkokat premierekkel, összeállításokkal, kreatív kisfilmekkel, és még egy szakmai előadással bontják meg. A nagytermes programokat este tíz után networkinggel átitatott party követi a jelölt zenakarok, alkotók fellépéseivel. A rendezvény második napját egy – a tavalyi évnél ceremoniálisabb – díjátadóval zárják le.

klipszemle.hu

Kutatók Éjszakája: Budapest, szeptember 30.

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.

Kívánjuk, hogy
– mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat,
– jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és
– érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN!

A belépés minden programra ingyenes!

www.kutatokejszakaja.hu/2016/programok

Forrás: szolfportal.hu

Forrás: szolfportal.hu

 

Forrás: port.hu

Ez is tetszeni fog...