Redirected (2014) - kritika - Corn & Soda

Redirected (2014) – kritika

redirected3

Egy csapat kétballábas idióta kieszel egy tervet, miszerint kirabolnak pár angol rosszfiút, majd fogják a pénzt, és meglépnek Malajziába. De mi történik, ha a repülőjüket átirányítják, és a banda egy istenverte észak-európai országban köt ki, ahol a litván és az angol maffia kereszttüzében, abszurdabbnál abszurdabb szituációkon keresztül kell menteniük rongyos kis életüket? A Redirected felhőtlen szórakozást ígér, és ezt másfél órán keresztül képes is nyújtani nekünk.

A történet eredetileg Londonban kezdődik, és felütésként megkapjuk a Guy Ritchie miniuniverzumából már jól ismert angol alvilág két alaptípusába tartozó karaktereket: a maffia fejeseit és a tökkelütött, kisstílű bűnözőket. A nyitány, akárcsak a Blöffben, itt is egy rablás, majd a film hátralévő részében ennek a következményeivel kell szembesülnünk. Azonban a folytatás nem az elvárások szerint alakul. A Redirected kilép a ritchie-i világból, és áthelyez minket Litvániába, ahol a film háromnegyed része játszódik. Ami megmarad, az azonban színtisztán angol, és a „Mester” tollvonásai érezhetők rajta, még ha nem is olyan kifinomult és remekbeszabott módon. Kapunk párhuzamos, egymással olykor-olykor érintkező cselekményszálakat, csattanós párbeszédeket, abszurd, fekete humort, ravaszokat, agyasokat, füstölgő puskacsöveket. Ha ez nem lenne elég, találkozhatunk prostizó papokkal, mentőkocsiban szexelő mentősökkel, az utcán radiátorral futkározó meztelen pasasokkal. Mindezt a megfelelő helyeken beszúrt, kiváló zenei aláfestés kíséretében.

redirected2

Az egyetlen dolog, ami hagy némi kívánnivalót maga után, az a film vége, mely enyhén szólva is lezáratlanul hagyja a történetet, és nem a vicces módon, mely elnyerhetné a nyitott végű befejezéseket kedvelő nézők tetszését. Ehelyett inkább egy erőltetett, izzadtságszagú humor próbálkozásainak nyomait fedezhetjük fel benne, mely a film megtekintése után hagy egy kis keserű ízt a szánkban. Ettől függetlenül az azt megelőző másfél órára a nézőnek nem lehet panasza.

Összességében tehát a Redirected-del egy pörgős lendületű, akciódús, változatos kalandokkal tarkított, fanyar, fekete humorral telített komédiát kapunk, mely könnyed, egyszerű, ám remek szórakozást nyújt az ember számára, ha van egy kis hajlandósága és nyitottsága a kissé betegesebb humor és cselekmény befogadására.

Értékelés: 75/100

IMDb: 8,0

Ez is tetszeni fog...