Retro Filmsarok - Micsoda csapat (A League of Their Own, 1992) - Corn&Soda

Retro Filmsarok – Micsoda csapat (A League of Their Own, 1992)

Ezen a héten a Retro Filmsaroknál a Micsoda csapat (A League of Their Own, 1992) című filmet mutatjuk be Nektek. Bár kis hazánkban nem igazán divat a baseball, a sportos, pörgős nyári szezonhoz mindenképpen illik ez a vagány, női játékosokat felvonultató vígjáték. Penny Marshall filmjében ráadásul olyan húzónevek tűnnek fel, mint Tom Hanks, Geena Davis és Madonna.

Forrás: monty.blog.hu

A Micsoda csapat bő kétórás játékidejét szinte teljesen kitölti a második világháború éveire való visszaemlékezés. 1943-ban, amikor a legtöbb férfi hadba vonul, Amerikában egy csapásra hiánycikké válnak a baseball játékosok. Mi sem kézenfekvőbb tehát, mint hogy a soron következő szezonban női játékosok lépjenek pályára? A lányok, Dottie, Kit, Mae, Doris és a többiek mind különböző karakterek különböző történettel, akiknek azonban most össze kell fogniuk és a Rockfordi Barackok színeiben egy csapatként keményen küzdeni a győzelemért.

Forrás: monty.blog.hu

Miért Retro Filmsarok-befutó a Micsoda csapat?

Penny Marshall igazi női filmet alkotott, rendkívüli erővel megáldott hölgyeményekkel a főszerepben. A lányoknak a sportolói lét szokásos kihívásai mellett szembe kell nézniük a hagyományos szerepek mellett kardoskodó nők, a hímsoviniszta szurkolók és a profitéhes befektetők előítéleteivel. Ám ezek a bátor amazonok sikerrel vesznek minden akadályt és lassanként kivívják a közönség érdeklődését és szeretetét, a szezon végére pedig épp olyan hűséges rajongókra tesznek szert, mint férfi kollégáik.

Forrás: mafab.hu

Dottie és Kit, a testvérpár története önmagában is érdekes és összetett. Már az első pillanattól nyilvánvaló, hogy Dottie, az idősebb nővér a tehetségesebb baseball játékos, ahogyan az is, hogy félti és szereti a húgát. Kitet így duplán is idegesíti, hogy odahaza nővére árnyékában kell élnie, és dühös vadmacskaként küzd, hogy kikerüljön belőle. Kezdetben a lány a baseball ligától és az új élettől várja a megoldást, ám ő és Dottie idővel rádöbbennek, hogy a közöttük feszülő ellentéteket nem hagyhatják egyszerűen maguk mögött az oregoni vonatállomáson.

Forrás: seattlegayscene.com

Amellett, hogy a Micsoda csapat műfaja vígjáték és hemzseg az ex-alkoholista edzőt, Jimmy Dugant életre keltő Tom Hanks poénos jeleneteitől, drámai vonások is feltűnnek a filmben. Különösen megkapó az, ahogyan a mulandóság témája megjelenik. Cseppet sem giccsesen vagy túldramatizálva, egyszerűen egy teljességben megélt, fantasztikus időszak egészséges lezárásaként. Amikor az egykori Rockfordi Barackok közel ötven év után összegyűlnek, néhányan közülük már nem élnek. Ennek ellenére egyetlen pillanatnyi kesergést sem látunk, csupán a legtisztább, legfelemelőbb nosztalgiát.

Forrás: monty.blog.hu

A Micsoda csapat tehát igazán komplex film, amelyben a megfelelő arányban keverednek a humoros és a drámai elemek. Minden nőnek és baseball rajongónak jó szívvel ajánlom.

Ez is tetszeni fog...