Revolution party - Az orosz avantgárd finisszázsa - Corn & Soda

Revolution party – Az orosz avantgárd finisszázsa

Vasárnap zárt a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeumból érkezett orosz avantgárd alkotásokat bemutató tárlat a Magyar Nemzeti Galériában. Előtte való este különleges finisszázzsal búcsúzott a kiállítás, melyen a Corn&Soda is részt vett.

A nagyszabású záróesten különféle kulturális programokkal és gasztronómiai különlegességekkel várták a Galériában az érdeklődőket. A party egy remek irodalmi performansszal vette kezdetét “Pofonütjük a közízlést” címmel Seres Tamás rendezésében, és olyan kiváló színészek vettek részt benne, mint Hámori Gabriella, Petrik Andrea, Szilágyi Tibor, Till Zsolt.  Az irodalmi szövegek felolvasását táncbetétek, zene és a padlóra kivetített képek tették még látványosabbá és teljessé.

performansz1

Az előadás után egy kiváló zenekar, az Odessa Mamma szórakoztatta éjszakába nyúlóan a közönséget remek szláv dallamokkal, melyekbe némi zsidó és görög elemek is vegyültek. Mindenesetre a közönség nagyon élvezte a zenei kavalkádot, igazi fesztiválhangulatot teremtettek, szinte jól esett volna táncra perdülni az együttes tüzes, élettel teli ütemeire.

A különböző előadások közben a Galéria második emeletén kézműves foglalkozások is várták az érdeklődőket, ahol papírból készíthettünk orosz fejdíszt és gallért az avantgárdhoz hűen konstruktivista motívumok segítségével.

kezmuves

Természetesen az est folyamán magát az orosz avantgárdot bemutató A művészet forradalma című kiállítás is látogatható volt, amit még külön színesítettek azzal, hogy táncművészek élőképeket formáltak meg egy-egy alkotáshoz. A tárlat önmagában is lenyűgöző volt, hiszen különleges élmény látni olyan művészek alkotásait, mint például Malevics vagy Olga Rozanova. A legnagyobb sikert mégis talán a kiállítás korabeli mozgóképeket bemutató részlege aratta, hiszen az archív felvételeken maga Lenin és a tragikus sorsú II. Miklós orosz cár és családja is megelevenedett.

Azonban nemcsak az avantgárd tárlatot látogathattuk meg, hanem az állandó kiállításokon is részt vehettünk vezetéseken. A Modern Idők, a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból és A barokk stílus forradalma elnevezésű kiállításokat volt lehetőségünk tanulmányozni.

Mi a Modern idők tárlatot jártuk végig, ami modern magyar festészetet mutatja be a 1890-től, a Millenniumtól egészen a II. világháborúig.  A tárlatvezetést Mácsay Krisztina tartotta, akinek előadása rendkívül érdekfeszítő, szakszerű, de mégis oldott és élvezhető volt. Nagyon sok poénos történetet, anekdotát osztott meg velünk az akkori művészvilág életéről.

Mivel a nézelődés közben megéheztünk, ezért meglátogattuk az orosz gasztrosarkot is, ahol különböző autentikus ételek, mint a syrniki, az orosz túrós lepény vagy a kaviár, és italokat, mint a vodka vagy pezsgő lehetett megkóstolni. Kicsit hiányoltuk a jellegzetes borscsot vagy pirogot, de természetesen nem enni érkeztünk, és ízelítőnek ez is tökéletes volt.

tanc1

Összességében a záróest nagyon hangulatos volt, a vendégek remekül érezték magukat, különleges élményt jelentett az irodalmi performansz és az éjszakába nyúló kiállításlátogatás. Emellett a szláv zene és az oroszos ételek, italok megalapozták az esemény hangulatát és így méltón búcsúzott az orosz avantgárd kiállítás.

 

Ez is tetszeni fog...