Riport a Képzelt riportról – villáminterjú Perjés Jánossal - Corn & Soda

Riport a Képzelt riportról – villáminterjú Perjés Jánossal

A Spirit Színház 2019 végén mutatta be a legendás Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadást Czeizel Gábor rendezésében, mely jól érzékelhetően megosztotta a nézőket. Erről és a Spirit Színház évadáról beszélgettünk Perjés János igazgatóval.

Perjés János a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadásban
Forrás: Spirit Színház FB oldala

Corn&Soda: Miért esett a választás pont erre a legendás hírű zenés darabra?

Perjés János: Miért mutat be egy kamaraszínház egy legendás darabot, ráadásul egy olyat, ami nincs nagy színpadi műsoron, miközben mindenkinek van egy elképzelése, prekoncepciója magáról a darabról? Czeizel Gábor rendező pár évvel ezelőtt készített egy kamaraszínpadi változatot Debrecenben Déry Tibor művéből. Az alapmű párjelenetek füzére, egy családi dráma függőséggel, meneküléssel, krízissel. Ennyiben nagyon aktuálisan érinti ma is a társadalmunkat. A mű kifejezetten amerikai vonatkozása, a címbeli popfesztivál, motoros felvonulás és erőszak 40 évvel ezelőtt nagyon távoli, egzotikus és érthetetlen, illetve elérhetetlen volt. Mára mindennapjaink részévé váltak a tömegrendezvények, minden pozitív és negatív hozadékukkal. Ezt a vonalat a mi dramaturgiánk nélkülözi, mert ennek színpadképe, megvalósítása valóban nagy teret kíván, a jelentése pedig korántsem olyan különleges, mint az első bemutató idején.

Jelenet a Képzet riport egy amerikai popfesztiválról című előadásból
Forrás: Spirit Színház FB oldala

Amikor a Képzelt riport készült, még nem voltak nálunk divatban a musical-ek. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról zenés játéknak készült, prózai színészek számára. A mára legendássá vált dalok a jelenetek között hangoznak el, szervesen illeszkedve a drámához, kimondottan erre a darabra íródott dalok.

Déry Tibor alapművét sokan nem olvasták, még azok közül sem, akik látták a régi Vígszínházas előadást. A mai nézők pedig szinte egyáltalán nem ismerik a regényt. A mi előadásunk filmszerű jelenetek sorozata, amely egy házasság elromlásáról, a régi emlékektől, a családi múlt elől való menekülésről szól.

Találkoztatok teljesíthetetlen nézői elvárásokkal?

Igen és ez szokatlan nekem. Olyan hatást várnak el többen, amit ez a mű nem tud. Nem tud rockhangzást, revüfüggönyt, musicalfinálét egyszerű képlettel. Tud drámát, sorsváltoztató pillanatokat, eleve elrendelt vagy elhatározott boldogtalanságot, céltalan útkeresést. Ez az oka annak, hogy elővettük a történetet. A mi közönségünk, akik ismerik és megszokták a darabválasztás és megvalósítás fokozott igényét, a kamaraszínházi stílusra fogékony és üdvözli a repertoárban a darabot. A Spirit Színház életében talán ez az első olyan darab, ami nagyon megosztó. Czeizel Gábor rendező szépen és eszköztelenül rakta színpadra a Képzelt riportot, elsősorban a fő kérdésekre koncentrálva.

Marjai Virág és Sándor Péter a Képzet riport előadásban
Forrás: Spirit Színház FB oldala

A főszereplő Sándor Péter az Operett Színházban játszik rendszeresen. Ez is befolyásolhatja a fogadtatást?

Igen, a közönség egyik része ezért teljesen mást várt el, mint ami a mi művészi célunk, illetve nem is tudunk nagyszínpadi zenés színházi elvárásoknak megfelelni. Sándor Pétertől sem azt kapják, amit mostanában láttak tőle.

A Képzelt riportnak megvan a mához szóló aktualitása?

Igen, abszolút megvan, és a zeneszerző Presser Gábor kimondott örült annak, hogy kamaraszínházi térbe került a Képzelt riport. Volt egy személyes, igazgatói célom is azzal, hogy elővettem ezt az előadást, mert most alakul egy társulatunk, és ennek az előadásnak igazi összekovácsoló ereje volt. Nem sajátunk 10 fős darabok bemutatása, de most kifejezetten jó ilyen sokan együtt játszani.

Perjés János és Perjési Hilda a Képzelt riport előadásban
Forrás: Spirit Színház FB oldala

A Soha nem szerettelek című előadásnak is mostanában volt a bemutatója. Ez is megosztó lehet a nézőknél.

Igen, most mutattuk be. Nagyon érdekes formanyelven megrendezett előadás, markánsan húsbavágó családi problémával. Egy szeretet terrorral terhelt anya-fiú viszonyról szól, melyben az anya képtelen elengedni a fiát. Tulajdonképpen örülni kéne, hogy már a tartalmára a közösségi médiában egy felnőtt nő olyan szavakat engedett meg magának az előadás kapcsán, ami megdöbbentő. Úgy, hogy nem is látta még, nem is ismeri a darabot! Az a tapasztalat, hogy az ilyen reakciók mögött általában az van, hogy maga a negatívan reagáló is érintett a témában. A probléma felvetés tehát nagyon is aktuális.

Karácsony Gergely és Nagyváradi Erzsébet a Soha nem szerettelek című előadásban
Forrás: Spirit Színház FB oldala

Hogyan alakul a Spirit Színház évada? Úgy tűnik, hogy nagyon pezseg.

Igen, abszolút. Márciusra terveztük Az öreg hölgy látogatása bemutatóját Felföldi Anikóval, aki végtelen fájdalmunkra váratlanul elhunyt. Lesz magyar ősbemutatóink. Pozsgai Zsolt „Ki fél itt a farkastól” címmel írt darabot Liz Taylor és Richard Burton kapcsolatáról, amiben Nagyváradi Erzsébet és Quintus Konrád játszik.

Az a koncepciód változatlan, hogy fiatal művészeket hívsz a Spirit Színházba?

Igen, nagyon törekszem arra, hogy minél több fiatal kollégának adjunk lehetőséget.

Köszönöm a beszélgetést.

Ez is tetszeni fog...