Rosszabbik nem márpedig nem létezik! - Férfienergia- könyvkritika - Corn&Soda

Rosszabbik nem márpedig nem létezik! – Férfienergia- könyvkritika

Bedő Imre Férfienergia című könyve egy olyan kérdést jár körül, amely sokakat foglalkoztat, de kevesen képesek pejoratív mellékjelentés nélkül feltenni; hova tűntek a férfiak? A máris rendkívül széles olvasótábort magáénak tudó mű 2016-ban jelent meg magánkiadásban (Férfiak Klubja NonProfit Közhasznú Kft.). Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója megosztja velünk saját válaszát és az általa javasolt megoldást a XXI. század legégetőbb problémájára. Eközben pedig egyenesen szembe megy a ma uralkodó fősodorbeli megközelítéssel, miszerint a férfiasság fogalma valami negatívat vagy elavult értéket takarna.

Forrás: eletmod.transindex.ro

A borítón uralkodó fekete és vörös nyilvánvalóan teli találat; azonnal megragadja a potenciális olvasó figyelmét. A tüzesen izzó vasdarab, amelyet a mester éppen megmunkál, tökéletesen szimbolizálja a Férfienergia alapgondolatát, emellett nagyszerűen illik az alcímhez is: Uralt erő a család és a társadalom szolgálatában. Bedő Imre könyve megfelel az életmód és egészség témájának, hiszen a férfiúi értékek visszaállítása nemtől függetlenül minden ember érdeke, így támogatja a kollektív fizikai, lelki és mentális jólétet. Alaptézise, hogy helyre kell állítani férfi és nő szövetségét, amely napjainkban több sebből vérzik. Ugyanis a stabil szövetség elengedhetetlen a jövőépítéshez és a boldog gyermekek felneveléséhez, amely a férfi életének legmeghatározóbb feladata.

Forrás: afuzet.hu

Bizony, a gyermeknevelés nem asszonymunka, hanem férfi és nő közös feladat. Nem mellesleg a két keresős modellben ugyanez érvényes a házi munkára is. Sőt, a női útról ─ amelyről a szerző diszkréten azt írja, nem tiszte nyilatkozni a könyv keretei között ─, direkt módon nem is esik szó. Arról ellenben igen, hogy a nagybetűs Férfi életének az ad értelmet, ha egy rajta túlmutató szolgálatnak szentelheti magát, gondoskodhat az elesettekről és megélheti teremtő erejét. Ami a közhiedelemmel ellentétben nem (feltétlenül csak) a vagyon halmozását és a család pénzelését jelenti. A férfi lényére van szükség, arra, hogy a nő és a közös gyermekeik támasza legyen.

Bedő Imre közérthető nyelvezettel, olvasmányos stílusban, hol népmesei elemeken keresztül, hol a régi hagyományokat felelevenítve szemlélteti mindazt, ami régen természetes volt, a modern korban viszont sokan elavultként egyszerűen sutba vágnak. Szó esik arról, hogy a férfi tulajdonságok szerzett tulajdonságok, vagyis különböző próbatételeken keresztül fejleszthetőek ki. Mivel pedig a modern világban nincs szükség arra, hogy egy hímnemű ember kardot rántva és az elesettekért harcolva váljon férfivá, mindenki saját maga felelős azért, hogy a komfortzónájából kilépve próbatételek elé állítsa magát. Erről szól a férfi életútjának első szakasza, amely a Harcos archetípusával fémjelezhető, és amelyet a Szerelmes (friss házas), a Király (érett családfő), majd a Mágus (bölcs nagyapó) követ.

Emellett alaposabban megvizsgálva az olyan „idejét múlt” tradíciókat, mint hogy a gyermekek a férfi vezetéknevét kapják, vagy a nőket gyengébbik nemként emlegetik, kiderül, hogy mindez nem a férfi korlátlan uralmáról, hanem a családja iránti felelősségéről szólt. Legalábbis így volt ez abban a korban, amikor a férfiak még nem semlegesedtek el, így nem volt szükség arra, hogy a nők elférfiasodjanak.

Bedő Imre tehát kertelés nélkül mer beszélni a férfias értékek hanyatlásáról, és a megoldási javaslatáról. Sőt, képes megtalálni egy törékeny egyensúlyt; újrafogalmazza a manapság hiányzó, biztonságot adó kereteket, ugyanakkor nem szemellenzős ló módjára hangoztatja, hogy a régi értékekhez kell visszatérni. A megoldást abban látja, hogy a modern világban, a modern vívmányokat alkalmazva őrizzük meg az időtálló értékeket. Az én meglátásom szerint a Férfienergia tehát egy sablont ajánl nekünk, a tartalomról pedig, amellyel kitöltjük, viszonylag kevés szó esik. Ez már mindenkinek a saját képességeire és lelki alkatára van bízva.

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] meddig hátrálnak a férfiak a párkapcsolatukból a munkahelyükre. Bár jól ismertem Imre alapgondolatát a témában, mégis tudott újdonságokat mondani. Ilyen volt például a másik nem szerepére […]