Shakespeare/37 – online széria a Webszínházban - Corn & Soda

Shakespeare/37 – online széria a Webszínházban

A WebSzínház valódi különlegességgel készül: Shakespeare/37 címmel indít új, online szériát, amely Shakespeare összes drámáját új kontextusba helyezi április 14-i premierrel.

A színházi jelenetek filmes eszközökkel feldolgozva új műfajt teremtenek: a Film/Színház műfaját, különleges cinematográfiai módon, az avantgárd szellemű Dogma-filmek által ihletve. 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt húszperces etűdöket a reneszánsz mester egy-egy művéből kiindulva. A sorozatot virtuális társulat hozza létre, amelyben a magyar kulturális élet jeles alkotói vesznek részt. A premiert a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, 2021. április 14-én, 20 órától tartják a YouTube-csatornán (webszinhaz.com).

Lear király
Fotó: Meister Natália Nóra

A TRIP a világban elsőként alkalmazkodott a hirtelen megváltozott kulturális körülményekhez, még 2020 tavaszán megalapította az Első Magyar Karantén-Színházat. Az egyedi kulturális platform híre 48 országban, több millió emberhez jutott el. Az online megjelenés által kínált lehetőség új horizontot nyitott meg az alkotók előtt. Első websorozatuk – Jelenetek egy háztartásból (Láng Annamária, Simon Zoltán) – sikere láttán a TRIP WebSzínházának csapata úgy döntött, hogy feltárják a film és a színház közötti kapcsolat további lehetőségeit. A WebSzínház alkotói csapata olyan projektet keresett, amely a magyar és a nemzetközi közönség figyelmét egyaránt felkelti, ezért döntöttek William Shakespeare mellett: az áprilisban induló új sorozatban az ő műveit viszik a közönség elé. A websorozat az író teljes drámai életművét, azaz mind a 37 drámáját feldolgozza.

Rómeó és Júlia
Fotó: Meister Natália Nóra

37 kortárs magyar író – regényírók, drámaírók, költők és dramaturgok; Nádasdy Ádámtól kezdve a Kovács ikreken át, egész Kemény Zsófiig széles a spektrum – értelmezi újra a darabokat egy-egy jelenetben, elsősorban nem a cselekményre, hanem a művek lényegére koncentrálva, hasonlóan Tom Stoppard: Rosencrantz és a Guildenstern halott című darabjához. A szériában az írói előszó által – „in medias res” – azonnal a kiemelt jelenethez érünk, nyakig merülve a színdarab központi konfliktusába. Minden epizód középpontjában egy-egy karakter vagy kulcsjelenet áll, ami minden esetben általános érvényű morális dilemma. Az etűdök a mindannyiunk számára ismerős emberi történetek lélekállapot-változásait, a szereplők tetteit és azok hatásait vizsgálják. Ez a módszer gyökeresen új látásmódot hoz a shakespeare-i világban: valósághű élményt és rendkívül színes érzelmi skálát kínál.

A kiemelt jeleneteket feldolgozó epizódok átlagosan 20 percesek, ez a terjedelem a filmművészet világában ritka lehetőségeket kínál: a görög drámaírás hármas egységét – egyetlen helyszín, szűk időtartam, egységes cselekmény – kiaknázva az antik dráma szerkezetét 21. századi formába helyezi.

Szeget szeggel
Fotó: Meister Natália Nóra

Nincsenek merev korlátok, összemosódnak a műfajok. Az epizódok műfaji értelemben is változatosak; vannak köztük zenés videoklipek, verses elbeszélések, filmes látványok, vagy éppen a színházhoz közelibb megoldások – a végső forma a közös alkotás által születik meg. „Nagyon érdekes élmény filmről filmre ilyen szorosan és megkoreografáltan együttműködni, nem csak a színészekkel, de a stáb minden tagjával, akik adott esetben a kamera mögött bújva rendezik a díszletet, vagy rögzítik a hangot.” – meséli Meister Natália Nóra, operatőr.

A sorozat fontos alkotórésze a zene, ami önálló szereplője az epizódoknak, nem csupán kísérőelem – maga is történetet mesél el. Atmoszférát teremt az egysnittes és egy helyszínen játszódó részekben, a filmzene műfajából merít. A sokszínűséget a sorozat két meghatározó alkotójának munkája fogja egybe: a rendező, Magács László, és az operatőr, Mesiter Natália Nóra. Az ő látásmódjuk révén kapcsolódnak össze az egyes epizódok. Az epizódokat Budapest egyedi, rejtett, alig ismert helyszínein – ipari épületek, víztározók, a nyilvánosság elől elzárt házak – forgatják, ily módon minden látvány maga a valóság, nincsenek épített díszletek.

Lear király
Fotó: Meister Natália Nóra

„Mit is jelent számunkra a Film/Színház? Használjuk a filmtechnika legmodernebb eszközeit, de az átlagosan 20 perces epizódok mindegyikét egyetlen snittben vesszük fel. Ez a technika igen ritka a filmkészítésben, hiszen – és itt jön a színház – egy filmben nem adatik meg a színészeknek, hogy egy szerepet egy ívben éljenek át. Ezekben a webepizódokban egészen intim pillanatok és képek hozzák a nézőket testközelbe a színészekkel – ezt pedig a színház nem tudja, ott már az első sorban is méterek választják el a nézőket a színpadi tértől. A sorozat egészen egyedi lehetőséget kínál a nézőnek, hogy elmélyedjen egy színészi alakítás legfinomabb részleteiben is” – emeli ki Magács László, a széria rendezője.

Az április 14-i premier során három rész debütál a sorozatból. A Rómeó és Júlia Erdős Virág átiratában (szereplők: Tóth Ildikó, Györgyi Anna, László Zsolt, Szikszai Rémusz, Murányi Anna és Bolla Gábor). A szerelmi dráma továbbgondolja az eredeti művet, annak legvégén kezdődik és a szülői felelősséget helyezi a fókuszába. Az epizód unikális forgatási helyszíne a Törley-mauzóleum. A Szeget szeggel Tasnádi István újraértelmezésében (szereplők: Hartai Petra, Szőke Abigél, Ódor Kristóf és Kovács Máté) pontos aktualizálása az eredeti műnek, egy mai irodai környezetbe helyezve azt. A Lear király Kovács Viktor és Kovács Dominik tolmácsolásában látható (szereplők: Láng Annamária és Mészáros Béla). A 17. századi történet tökéletes mai városi teret talált magának, ami inspirálta az epizód vizuális formába öntését. Sőt, maga a helyszín ihlette a kortárs átdolgozást. A „Plüss”, avagy a Lear király átirata – a Kovács ikrek újraértelmezésében – a három lánytestvér közötti konfliktusra építi föl a drámát, ami nem egy várromon, hanem egy menzakonyhán ölt testet – ettől lesz igazán mai.

Rómeó és Júlia
Fotó: Meister Natália Nóra

A BTF keretében az első három epizód 24 órán keresztül díjmentesen nézhető, ezt követően a sorozat a www.webszinhaz.com oldalán érhető el. A premier után, április 21-től minden szerdán egy új epizód jelentkezik a www.webszinhaz.com felületén. A szériát hosszú távra tervezik, és a jövőben további klasszikusok újrafelfedezését ígéri az alkotói csapat.

Művek: A két veronai nemes, A makrancos hölgy, A velencei kalmár, A vihar, A windsori víg nők, Ahogy tetszik, Antonius és Kleopátra, Athéni Timon, Coriolanus, Cymbeline, Hamlet, II. Richárd, III. Richárd, IV. Henrik Első rész, IV. Henrik Második rész, János király, Julius Caesar, Lear király, Lóvátett lovagok, Macbeth, Minden jó, ha vége jó, Othello, Perikles, Rómeó és Júlia, Sok hűhó semmiért, Szeget szeggel, Szentivánéji álom, Téli rege, Tévedések vígjátéka, Titus Andronicus, Troilus és Cressida, V. Henrik, VI. Henrik  Második rész, VI. Henrik Első rész, V. Henrik Harmadik rész, VIII. Henrik, Vízkereszt, vagy amit akartok.

Szeget szeggel
Fotó: Meister Natália Nóra

Szerzők: Alexovic Gábor, Balázs Juli, Csurgó Csaba, Divinyi Réka, Egressy Zoltán, Erdős Virág, Fabacsovics Lili, Ficsku Pál, Forgách András, Györei Zsolt, Schlatovszki Csaba, Horváth János Antal, Kemény Zsófi, Kiss Csaba, Kovács Márton, Kovács Viktor, Kovács Dominik, Lackó Gábor, Maros András, Márton László, Mohácsi István, Nádasdy Ádám, Szabó Bori, Száraz Miklós György, Szilágyi Eszter Anna, Szűcs Krisztián, Szűcs Teri, Tasnádi István, Totth Benedek, Vörös István.

Közreműködő színészek – a lista bővül – : Békési-Szombati Anett, Bolla Gábor, Cserna Antal, Csuja Imre, Föhlich Kristóf, Funtek Frigyes, Gazsó György, Georgita Máté Dezső, Györgyi Anna, Hartai Petra, Hirtling István, Horváth Szabolcs, Jenővári Miklás, Józsa Bettina, Kerekes Vica, Kis Anna Gizella, Kovács Gerzson Péter, Kovács Máté, Láng Annamária, László Zsolt, Mátray László, Mészáros Béla, Murányi Anna, Nagypál Gábor, Ódor Kristóf, Pál András, Petrik Andrea, Porogi Ádám, Sarádi Zsolt, Szécsi Bence, Szikszai Rémusz, Szőke Abigél, Ténai Petra, Tóth Ildikó, Vitárius Orsolya, Znamenák István.

PREMIER: április 14., szerda, 20:00 – www.budapestitavaszifesztival.hu/esemeny/shakespeare-37/

A sorozat trailere:

Ez is tetszeni fog...