Spiró György Prah című komédiája a Pinceszínházban - Corn & Soda

Spiró György Prah című komédiája a Pinceszínházban

A Karaván Színház és a Pinceszínház közös produkciója

Spiró György: Prah
komédia
Bemutató: 2017. január 14. (szombat), 19:00, Pinceszínház

Szereplők:
Nő                  Nyári Szilvia
Férfi               Nyári Oszkár

Zene: Szirtes Edina Mókus, Rozs Tamás
Díszlet-jelmez: Somogyi Zoltán
Video: Papp László
Súgó, ügyelő, segédrendező: Kopácsi Adrián
Világítástervező: Memlaur Imre

Rendező: Tóth Géza

„A traumákat nem lehet megúszni, az élethez tartoznak”
Spiró György

A remény adója. Mindannyian arra várunk, hogy egyszer csak ránk mosolyog a szerencse. Sokan közülünk hétről hétre öt számra, öt kicsi ikszre bízzuk; és abban reménykedünk, hogy hátha a mi számainkat húzzák ki. Hogy ha nyernénk, megoldódna az életünk, lakhatásunk, sárgacsekkjeink megszűnnének, utaznánk, adnánk a rokonoknak, barátainknak belőle, mi okosan befektetnénk.

A Prah két szereplőjével, egy házaspárral megtörténik az, amiről a legtöbben csak álmodunk: Öttalálatosuk van a lottón. Álmodozni könnyű, örülni viszont nehéz. Kakaó-Prahos dobozba dugják az öttalálatos szelvényt. A félelmetes fecni felszakítja bennük a mérgező múltat. A házaspár nem tud mit kezdeni az ölébe hullott lehetőséggel: hisz már nem vásárolhatják vissza az elmúlt éveket, és már nem válthatják meg a közös jövőjüket sem.

 Spiró György a darab születéséről:

„2000-ben a párommal vonaton utaztunk Marosvásárhelyre. A tízórás út közben valahogy felmerült, hogy mit csinálnánk, ha ötösünk lenne. A végére annyira elszontyolodtunk, hogy azt gondoltam, ezt megírom. Öt évig tartott. Kezdetben egy buszmegálló volt a helyszín, legalább huszonöt szereplővel. Aztán egyre fogytak a szereplők, végül maradt egy konyha meg egy negyvenes házaspár. Nyertek hatszázmilliót. Nem lövöm le a poént!”

Részlet:

„FÉRFI: Kétszer két sávos autópályát építtetek. Hat kilométer az egész! Írták valahol, hogy egy kilométer autópálya százmillióba kerül. A hatszázmillióból pont kijön, és nincs több gondunk, mibe öljük! (Nevet)

Csönd

NŐ: A gyerekekkel mi lesz?”
„NŐ: Nem vagyunk mi grófok!
FÉRFI: Dehogynem. Ott a kutyabőrünk, a dobozban. Az a prahmicsoda, azzal a háromtornyú bástyával, az lesz a címerünk…”

Ez is tetszeni fog...