Sütő Fanni: Csudapest – Egy hamisítatlan magyar urban fantasy Corn&Soda

Sütő Fanni: Csudapest – Egy hamisítatlan magyar urban fantasy

Sokaknak valószínűleg automatikusan New York, San Francisco vagy egy másik nagy amerikai város jut eszébe, ha az urban fantasy műfajára gondol. Nem sok példát látni olyan történetekre, ahol a képzelet és a XXI. század realitása kis hazánkban fonódik egymásba. Éppen ezért igazán kellemes felüdülést jelentett számomra Sütő Fanni Csudapest című novellás kötete, amely a The Black Aether Kiadónál jelent meg 2020-ban.

A borítóra ránézve azonnal tudjuk, hogy amint kinyitjuk a könyvet, egy szürreális világba fogunk belecsöppenni. Az élénk színek keverednek a sötét árnyakkal, olyan képet alkotva Budapestről, amely egyszerre emlékeztet az impresszionista festmények világára és a digitális technika eszköztárára. Emellett a háttérben feltűnik a BKV vonalhálózati térkép is, így egyértelmű, hogy a közlekedés kiemelt szerepet fog betölteni az elbeszélésekben.

Leesett az állam Fanni csodálatos szóképeitől, édes-ízes fantáziavilágától”, írja Szaszkó Gabriella a Csudapest előszavában. Valóban a szokatlan és egyedi szóképek azok, amik azonnal szemet szúrnak az olvasónak. Fanni olyan asszociációkat alkalmaz a történetek hangulatának aláfestéséhez, amik meghökkentenek, kimozdítanak a megszokott gondolatvilágunkból, és arra motiválnak, hogy új szemmel nézzük a világot.

Azok számára, akik Budapesten nőttek fel, különösen élvezetes az utazás. Egyik pillanatban még a gyermekkori nagy szaladgálások és kamaszkori kalandok édes ismerős helyszínein járunk, a másikban pedig már trollbuszokon száguldunk metrólidércek társaságában egy kifordított, alternatív valóságban.

Rövid elbeszélésekről lévén szó, Fanni csak néhány jellegzetes vonással skicceli fel a szereplőit. A karakterek nagyjából fele-fele arányban képviselik a hétköznapi emberek és a természetfeletti lények táborát. Ez utóbbiak modern világhoz idomuló külseje és életvitele mögött időnként felfedezhetünk egy-egy mitikus tulajdonságot vagy névválasztást is. Az írónőnek nagyszerűen sikerült megragadnia a figuráit, akikkel ráadásul könnyű is azonosulni, mivel olyan problémák merülnek fel a novellákban, amelyek mindenkit foglalkoztatnak. Akad itt családi viszály, megcsalás, egy fájdalmas szakítás emléke, a korrekció lehetősége miután rájöttünk, hogy nem a saját sorsunkat éljük, a végtelennek tűnő várakozás egy régi szerelemre vagy az anyasággal kapcsolatos örömök és nehézségek.

Az emberiség már megszokott dilemmái mellett azonban felmerül egy új keletű, ám rendkívül fontos probléma: a környezetszennyezés kérdése is. Fanni, aki a zöld életmód elkötelezett híve, a jövővel kapcsolatos bizonytalanság érzetét és a potenciális világégés képzetét is rendkívül érzékletesen írja le. Nem csupán a Magyarországon még szokatlan műfaj miatt tekinthető tehát úttörőnek a Csudapest, hanem azért is, mert napjaink egyik legégetőbb problémájára is rávilágít és elülteti a gondolatot az olvasó fejében, hogy maga is foglalkozzon a kérdéssel.

Az elbeszélések közé itt-ott beékelődik egy-egy vers is. Ez a szerkezet első pillantásra randomszerű érzetet kelt, ugyanakkor mégis azt vesszük észre, hogy a verseknek pontosan ott a helyük, ahová kerülnek. Átvezetik az olvasót egyik elbeszélésből a másikba, felvezetnek bizonyos történeteket, míg másokat segítenek megemészteni.

A Csudapest tökéletes irodalmi példa arra a kihívásra, amit az emberiség kollektíven feladatul kapott: megőrizni a régiből, ami arra méltó és új megoldásokkal kombinálni azt. Sütő Fanni novelláskötete tökéletesen ötvözi az univerzális érvényű elemeket a modernekkel.

Nem csak az urban fantasy rajongóinak ajánlom a Csudapestet, hanem mindenkinek, aki kicsit is szimpatizál a általánosságban fantasy és a sci-fi műfajával. Azoknak is érdemes elolvasniuk a novellás kötetet, akik esetleg korábban csalódtak a modern városi világ és a misztikum házasságán alapuló, sablonos történetekben, de adnának egy új esélyt a műfajnak. Valószínűleg kellemes meglepetésben lesz majd részük.

Ez is tetszeni fog...