A számolás joga (Hidden figures, 2017) kritika - Corn & Soda

A számolás joga (Hidden figures, 2017) kritika

Amerikai vezeklés és 21. századi szüfrazsett. Három afro-amerikai nő elé folyamatosan akadályokat állítanak,  ők mégis küzdenek. Mások miért nem veszik észre a kiaknázatlan tehetségeket? A számolás joga című megrendítő film megtörtént események alapján készült. Január 19-től te is megnézheted a mozikban.

ASzamolasJoga_1000x1443_online_12

A számolás joga (Hidden figures, 2017)

A ’60-as években Amerikában a levegő tele van az oroszok elleni versengés és a szegregáció émelyítő illatával. Három fekete nő a munkába siet a NASA elszeparált West Area Computers részlegébe. John Glenn-t akarják felküldeni az űrbe, hogy a kommunista mérnököket megelőzzék, és elsőként egy amerikai kerülje meg a Földet űrhajójával.

_DSC2032.ARW

Balról jobbra: Mary Jackson (Janelle Monáe), Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer)

Katherine Johnson (Taraji P. Henson) matematikus, kivételes képességekkel rendelkezik. Eddig nem bíztak rá nagy feladatokat, de most eljött az ideje, hogy megmutassa, mire képes. Egy terem tele fehér, őszülő férfiakkal, senki és semmi nem könnyíti meg Katherine dolgát, mégis brillírozik. Ráadásul az Emipre-ból ismerhető Taraji P. Henson is csakugyan olyan jó saját foglalkozásában. Az Oscar díjas Octavia Spencer Dorothy Vaughan-ja szintén folyamatosan meglepi munkatársait. Janelle Monáe, aki Mary Jackson szerepébe bújt, ezek mellett még a poénokért is felelős.

 

ASzamolasJoga_Jelenetfoto (5)

Al Harrison (Kevin Costner) vezeti a kutatásokat. Keménykezű vezető, aki nem kímél senkit. Mégis ő az egyetlen, aki felismeri, hogy a kicsinyes áskálódások és a felsőbbrendűség érzése nem fogja előrevinni a csapatot és ügyét. Sheldon, azaz Paul (Jim Parsons) karaktere hihetetlen IQ-ja ellenére is olyan szűklátókörű, hogy irigységében folyamatosan visszahúzza Ketherine-t, ami csakugyan felbőszíti még a közönséget is.

_DSC4994.ARW

Nem ez az első nagyszabású film mostanában, amely az afro-amerikai kultúrkört helyezi a fókuszpontba (Django Unchained, 2012; 12 rabszolgaság, 2013; Selma, 2015). Amióta lehet, beszélnek is a rendezők a témáról és fantasztikus végeredmények születnek. Ez a film sem kivétel, műfajában az egyik legjobb. A nemek közötti egyenlőség témájában azonban más a helyzet. Érthetetlen okból még mindig nagyon nehéz társalogni a témában, és nem is hemzseg a piac a jobbnál jobb ötletektől. Legutóbb 2014-ben A szüfrazsett foglalkozott komolyabban és átvitt értelemben a nők mai helyzetével, de a mozit semmilyen nívós díjra nem jelölték és a jegyirodáknál sem volt különösebben sikeres. Habár Carey Mulligan-el a főszerepben ez nem is lehet könnyű…

A számolás joga azonban mindent kitűnően olvaszt össze. Komoly témák és megrázó monológok mellett könnyfakasztó vicceket és fantasztikus színészeket hallhatunk, láthatunk. Emellett vizuális téren is sokat nyújt: a grandiózus díszletekkel és a színes jelmezekkel együtt a történet igazi 2017-es filmélményt alkot.

Értékelés: 98/100

Imdb: 7.9/10

Mafab: N/A

Ez is tetszeni fog...