Szerdai gyerek után Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - Corn & Soda

Szerdai gyerek után Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

A 77. Velencei Filmfesztiválon nagy sikerrel debütált a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétrcímű alkotás.

Horvát Lili 2015-ben első nagyjátékfilmjével, a Szerdai gyerekkel megnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjának fődíját, a kritikusokból álló FEDEORA zsűri díját, és számos további rangos nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című új filmje is sikereket hozhat, mivel Horvát Lili egyedi filmes megközelítése csemege a filmbarátok számára. A film érdekessége még, hogy Bodó Viktort 13 év után újra láthatjuk a filmvásznon.

Bodó Viktor és Stork Natasa

A film forgalmazójának ajánlója:

„Dr. Vizy Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen Dr. Drexler Jánossal. Ám hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, Drexler azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. Márta kételkedni kezd magában. Lehet, hogy annyira vágyott a férfira, hogy csak a fantáziája játszik vele? Úgy dönt, nem utazik vissza Amerikába. Egy budapesti kórházban vállal munkát, és nyomozni kezd Drexler János után.”

Horvát Lili

A film főszereplője szemszögéből látjuk két ember kapcsolódásának történetét, mely –  a néző számára sem egyértelműen, hogy mikor – csúszkál a valóság és Dr. Vizy Mária (Stork Natasa) képzelete között. Számos film készült a negyvenfelé közelítő generáció magányáról, a tartós kapcsolat hiányáról. Horvát Lili nem nyúl sematikusan a témához, nem kiszámítható a film története és a befejezést is a nézőkre bízza. A nézők feltehetőleg már a „vége főcím” alatt, a moziszékben el fogják kezdeni a feldolgozást és a hosszabb továbbgondolást.

Stork Natasa

A film nagyon sok közelivel dolgozik, beleviszi a nézőt a főszereplő lelkébe. Sűrű a film levegője, melyben Stork Natasa folyamatosan jelen van, csak azokon a képekben nem szerepel, mely a téli Budapest szürke, borongós hangulatát mutatják be, mely a filmre is jellemző, miközben be-becsillan az irónia is. A filmben ízelítőt kapunk az egészségügyünk helyzetéről, a magyar orvosi rendszer hierarchikus működéséről, és magányból kitörni akaró kétségbeesett nő útkereséséből.

Stork Natasa

A főszerep abszolút Stork Natasáé, aki manírok nélkül, természetesen tárja elénk a sikeres agysebész életét, aki nagyon is valóságosan műt, gyógyít, miközben a magánéletét a képzelet világában éli. Bodó Viktor az érzelmeit, a gesztusait elfojtó férfi alakját formálja meg, aki egy olyan traumát hordoz a lelkében, amelyet csak sejthetünk a film alapján. A filmben mellékszereplőként láthatjuk Lukáts Andort, Vilmányi Benett-et és Nagy Zsoltot, akik igyekeznek a valóságot a főszereplő doktornő köré rakni.

Stork Natasa

Horvát Lili egyedi stílusú forgatókönyve, rendezése és Maly Róbert bensőséges képi világa újabb színt rakott fel a magyar filmek palettájára. Keresztes Gábor kiváló zenéjét is meg kell említetni, mivel a muzsikénak a film hangulatának alátámasztásban és történetben is nagy szerepe van.

A film országos bemutatója: 2020. szeptember 24.

Értékelés: 9/10

IMDb: n.a.

Mafab: n.a.

A film 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Forgalmazó: Mozinet.

Ez is tetszeni fog...