Színészóriások a születésnapos Szabadtérin - Corn & Soda

Színészóriások a születésnapos Szabadtérin

A Szegedi Szabadtéri Játékok olyan, mint egy igazi dáma: senki sem tudja a valós korát.

Valójában ő maga sem, hiszen két születésnapot is ünnepel: idén például 88. évében jár, de ha az évadokban nézzük a korát, akkor éppen a 69. évadát készül megnyitni. Viszont ha csak az 1959-es újraindulástól számoljuk az éveket, akkor kerek 60. szezonja indul a Szabadtérinek…

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

Különleges évadra készül a Szegedi Szabadtéri Játékok a jubileumi évadban, 2019-ben is – összesen 28 estén ragyogják be a nyári nap utolsó sugarai a nézőtéren gyülekező közönséget. Az évadban összesen hét saját bemutató és két vendégjáték készül a Dóm térre és a megújult Újszegedi Szabadtéri Színpadra. A szegedi nyár kilenc produkciója között két táncbemutatót, egy nagyszabású, régóta várt Verdi-operát, egy népszerű, Shakespeare-ről szóló romantikus vígjátékot és egy Moliére-komédiát láthatnak. Nem telhetnek el az év legragyogóbb hónapjai szimfonikus zenekari koncert és fergeteges musicalek nélkül sem – olyan legenda fog behajózni augusztusban, mint a Magyarországon még sosem látott Titanic musical!

Tudta?

Azért izgalmas a régi adatok, szereposztások között kutakodni, mert megtalálhatjuk az akkor még végzős színművészetis tehetségeket is a színlapokon: például Molnár Piroska, Kútvölgyi Erzsébet és Mácsai Pál is fellépett főiskolai hallgatóként a Szabadtérin az újraindulás éveiben! Ezt a hagyományt a mai napig őrzi a Szabadtéri: a Hegedűs D. Géza rendezte Rómeó és Júliában szintén számos színművészetis hallgató léphetett fel a lenyűgöző méretű Dóm téri színpadon.

60 évvel ezelőtt, 1959-ben a Szabadtérit felébresztette a város a második világháború utáni kényszerű Csipkerózsika-álmából, és az elkövetkező évtizedeit legendás alkotók, művészek fémjelezték. A zenei vezetője Vaszy Viktor zeneszerző, karmester volt, aki a mai napig figyeli a Dóm téri játékok minden estéjét az árkádsor alatti phanteonból. Olyan világhírű művészek fogadták örömmel a meghívást a Dóm térre, mint José Cura és Montserrat Caballé, vagy Gérard Depardieu. Hazai színészóriások közül pedig a Dóm téren is ragyogott például Gobbi Hilda, Berek Kati vagy Bessenyei Ferenc!

(via Szegedi Szabadtéri Játékok)

Ez is tetszeni fog...