Szingliségről másképp - Bridget naplója hamarosan látható a mozikban - Corn & Soda

Szingliségről másképp – Bridget naplója hamarosan látható a mozikban

A Bridget naplója (Saint Frances, 2019) című amerikai vígjáték-dráma több neves filmfesztivál közönségdíját hozta el.

Magyarországon eddig egy alkalommal, a tavalyi Cinefest-en volt látható a film, melyet ováció közepette tapsolt meg a szakmai közönség. A hasonló című, korábbi nagysikerű vígjátékhoz képest ebben a filmben is egy harmincas szingli nő élete kerül terítékre, de meglepően újszerű megközelítéssel. A Bridget naplója jeleneteiben sok dráma feszül, erősen hat a néző érzelmire, miközben bátran nyúl olyan témákhoz, melyek láttán a modernnek mondott nyugati társadalomban még sokan leszegik a fejüket.

Megjelennek a filmben a másságból, az érzelmi elfojtásból, az elköteleződéstől való félelemből, a tolerancia hiányból, a konvencióktól való eltérő kapcsolat megítéléséből következő problémák. A Bridget naplója olyan független gyártású produkció, mely nagyon is életszerű, és nem a tipikus romkomok álságos világába viszi a nézőt.

Ramona Edith-Williams és Kelly O’Sullivan

A forgalmazó ajánlója:

“A történet főhőse, a chicagói Bridget 34 éves, identitászavarral küzd, kapuzárási pániktól szenved, de a nyár beköszöntével kezdenek jól alakulni a dolgai: találkozik egy helyes fiúval, és munkát is talál, egy hatéves kislány bébiszittereként. Ám a tündéri Frances meglehetősen öntörvényű gyerek, és miközben Bridget megpróbálja elnyerni a bizalmát, a kislány szülei között növekvő feszültséggel is meg kell küzdenie. Ráadásul a terhességi teszt eredménye pozitív lesz. Miközben zavaros emberi kapcsolataiban próbál navigálni, onnan merít erőt, ahonnan a legkevésbé várta: a nem mindennapi gyerekkel alakuló barátságából.

Kelly O’Sullivan és Ramona Edith-Williams

Alex Thompson rendező és a főszerepben remeklő, valamint a forgatókönyvet is jegyző Kelly O’Sullivan filmje bátor, őszinte és friss hangvételű indie vígjáték/dráma, egy szívmelengető alkotás, amely kendőzetlen humorral, empátiával, és óriási szeretettel mesél a női lét tabuként kezelt témáiról és problémáiról – nem csak nőknek. Az „amerikai Bridget Jones”-ként is emlegetett film a miskolci Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnépszerűbb alkotása volt, emellett a nemzetközi kritikusvilág és a közönség is szeretettel fogadta: az SXSW Filmfesztiválon elnyerte a Zsűri különdíját és a közönségdíjat, a Champs-Élysées Filmfesztiválon a Kritikusok díját és a közönségdíjat, valamint a Chicagói Filmkritikusok Filmfesztiváljának közönségdíját is.”

Ramona Edith-Williams és Kelly O’Sullivan

Kelly O’Sullivan főszereplő hiteles átélése annak is köszönhető, hogy ő maga írta is a filmet. Ki kell emelni a Frances szerepét alakító kislány, Ramona Edith-Williams elképesztő játékát. Megdöbbentő, ahogyan gyermek létére a legnagyobb természetességgel „hozza” a drámai és humoros jeleneteket. A film kis költségvetéssel készült, sok a közeli kép, kevés a helyszín, és elsősorban a párbeszédekre építve hat az érzelmekre. Számos olyan égetően aktuális téma jelenik meg a filmben, amellyel a modern lélektan jól-rosszul foglalkozik. A film nem pszichologizál túlzottan, mivel igyekszik életszerűvé tenni a sűrűn változó jeleneteket. Közhelyszerűnek hangzik, hogy a feltétel nélküli szeretet gyógyítja meg a számtalan lelki problémát, de ha egyszer így van.

Ramona Edith-Williams

Az amerikai független produkció elsősorban nőket érintő élethelyzeteket mutat be, de számos olyan üzenete van, mely kortól és nemtől függetlenül sok embert megérinthet, elgondolkodtat. Nem mondom, hogy Alex Thomson rendező és Kelly O’Sullivan forgatókönyvíró-főszereplő filmje tökéletes alkotás, de az biztos, hogy új színt hoz a modern nő problémáinak bemutatásában. A filmben fontos szerepet kap a humor, de én nem tekintem a Bridget naplóját vígjátéknak, sokkal inkább humorral és iróniával fűszerezett drámai alkotásként néztem.

.A Bridget naplója című film szeptember 17-től érkezik országszerte a mozikba, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Értékelés: 8/10

Mafab: 84/100

IMDb: 6,9/10

A Bridget naplója előzetese:

Ez is tetszeni fog...