Szólólemezt készített a Lord énekese - Corn & Soda

Szólólemezt készített a Lord énekese

Csak semmi izgalom, semmi aggály… Pohl Mihály harminchárom éve énekese a Lord együttesnek, és valószínűleg még harminchárom évig az is marad. Mindössze arról van szó, hogy összegyűlt néhány ötlete, mely zenekarának koncepciójába nem fért bele.

ont_1400pxHogy nem emberi/szakmai ellentétekről szól a történet, mi sem bizonyítja jobban, hogy két „lord” segédkezett az anyag CD-re álmodásában: Apró Károly (Frenki) basszusgitáros illetve a harcsabajuszú billentyűs, Gidófalvy Attila. Megérdemlik a többiek is, hogy nevüket említsük: Fülöp Adrián (billentyűs hangszerek), Fülöp N. Róbert (gitárock), Szolcsányi Szabolcs (ütőhangszerek). Különleges módon Hoffer Péter, az egészen más zenei irányvonalat képviselő Moby Dick együttes dobosa is aktív szerephez jut e Lazán és Könnyedén címre keresztelt Pohl Mihály szólóalbumon. Ennél is nagyobb érdekesség, hogy a Lord-dalnok fia, Pohl Dávid tesz a családi örökségről tanúbizonyságot a Fuss Versenyt című dalban egy gitárszóló erejéig.

Gyengébb idegzetű olvasóinkat had nyugtassuk meg: a Moby Dick thrash metal banda dobosának szerepeltetése a lemezen nem a stílusváltás jele. Sőt, úgy tűnik, a Lazán és Könnyedén dalai túl lazák és könnyedek lehettek a Lord számára, azért kerültek ide. Tehát ez a „koncepcióba nem fér bele” egyáltalán nem selymes csomagolópapírba csomagolt minőségi kritika, sőt! Lordosoknak ugyanúgy be fog ez jönni, mint bármely albuma a (már nem igazán) szombathelyi társulatnak, viszont akiknek netán a Lord túl harsánynak bizonyult, azok is tehetnek vele egy próbát.

Hiszen az anyag fő stílusjegye a líra. Bármit megtennék, Hinni kell, Időtlen időktől – ezek talán a legszebb dalok. Az Érints meg pedig egy szokatlanul populáris nóta Misitől, amely gondoskodni fog az előadó szélesebb körű megismeréséről. Viszont a sziklaszívűeknek sem lehet okuk panaszra: nekik ott van a fergeteges rock and rollként hasító Minden ami Benned él, vagy éppen a CD címadó (egyben nyitó) daláról is mesélhetünk nekik. A Fuss versenyt és a Lebegés is a karcosabb szerzemények közül valók. Mindenki kedvence lehet A háló, mely az internet személyiség romboló hatásáról szól ( a Corn & Soda nem kerül említésre benne, úgyhogy nyugodtan lehet minket “lájkolni”), de a címe abból a szempontból is találó, hogy zseniális dallamvezetésével azonnal behálózza a gyanútlan hallgatót.

Talán a szövegeken lehetett volna még dolgozni egy kicsit, de hát ez egy fájó pont Mihályék életében, hiszen a Lord zenekar szövegírója, Balogh József tanár úr néhány éve itt hagyott minket. Talán nem is lehetne Őt pótolni, különben is: a legfontosabb, a szellemiség és a gondolatiság helyén van a dalszövegekben. Egy  csodálatos életigenlés ragyogja át a Lazán és Könnyedén verseit. Ha a reggeli kávé mellé meghallgatunk egy-egy dalt, jól fog alakulni a napunk. Ez biztos.

Ez is tetszeni fog...