Szótár szombat - cold open, cliffhanger - Corn & Soda

Szótár szombat – cold open, cliffhanger

Szótár-szombatA szótár szombat e heti részében a cold open és cliffhanger fogalmakkal ismerkedünk meg. Érdemes mindenkinek elolvasnia a cikket, mert olyan infókat is találhattok benne, ami új lehet a számotokra ezekkel a fogalmakkal kapcsolatban.

Cold open: a sorozatok között találhatóak olyan darabok, amik előszeretettel operálnak ezzel az eszközzel. A fogalom lényege, hogy az adott sorozat epizódjának főcíme előtt egyből belecsapnak a lecsóba, majd a jelenet végén történik valami amitől leesik az állunk. Jó példa ide a Sons of Anarchy szinte mindegyik része. Aki esetleg nem ismerné a sorozatot, az gyorsan pótolja!

Cliffhanger: a fogalom amit Shakespear alkotott meg. Tényleg, nem viccelek, ha nem hisztek nekem, keressetek rá a google-ben! Ezt az eszközt szintén inkább sorozatoknál használják, de mivel manapság népszerűek lettek a folytatásos mozifilmek, így már széles vásznon is sűrűn viszontlátni. Magyarra úgy lehetne lefordítani, hogy szilán csimpaszkodás, de ez tök hülyén hangzik, ezért szokták az angolul használni. A jelentésére pedig maga a kifejezés is utal. A hősünk a sziklán csimpaszkodik, és nem tudjuk, hogy leesik e, vagy sem. Az érdeklődés fenntartására használják, mert az emberi kíváncsiság határtalan, és nem tudunk szabadulni a gondolattól, hogy mi lett vajon kedvenc hősünkkel. Erre általában kapunk is választ a következő részben, de sajnos nem ritka, hogy egy kaszált sorozatnak nyitva hagyják a végét, és mi sosem tudjuk meg a befejezést. Amennyiben példát szeretnétek, úgy annak itt van sheldon, aki nem tudta feldolgozni, hogy kedvenc sorozatát egy cliffhangerrel zárták.

Ez is tetszeni fog...