Táncművész legenda múltja és jelene – Út a királyi operába - Corn & Soda

Táncművész legenda múltja és jelene – Út a királyi operába

Eredetileg Yuli címet (2018, spanyol-kubai-angol-német) viseli a nálunk Út a királyi operába címmel mozikba kerülő, Carlos Acosta önéletrajza alapján készült film, mely a legendás táncművész sorsát mutatja be finom érzékenységgel.

Önalakítás

Az életrajzi filmek korszakát éljük, de nem igazán készül olyan alkotás, amely az egyedi sorsot úgy mutatja be, hogy a főszereplő a film egy részében saját magát alakítja. A most 45 éves Carlos Acosta életének mostani korszakát bemutató jelenetekben játszik, a gyermeki énjét Edlison Manuel Olbera Nuňez, a fiatalt Keyvin Martínez alakítják.

Carlos Acosta az Út a királyi operába című filmben
Forrás: Cirko Film

Lelki út a királyi operáig

Az Út a királyi operába nem a színpadi kulisszák mögé visz minket, nem a kemény gyakorlást mutatja be, hanem azt, hogy egy kubai szegénysorba született gyermek mi mindenen ment keresztül lelkileg, fizikailag addig, amíg a világ balett színpadait meghódítja. Adva van egy istenadta született tehetség, ami Yuli esetében a tánctudás. Az egyedi képesség lehetne bármi más is, tehát Icíar Bollaín rendező nem szakmázik az önéletrajzi filmben, hanem sokkal inkább azt a – vívódásokkal, lelki gyötrelmekkel teli – utat mutatja be, amin Yuli keresztülment. Ezért nagyon jó ez a film, mert végig hitelesnek érezhetjük, és közben a kilátástalan szegénységben élők szemszögéből ismerhetjük meg Kuba közelmúltját és jelenét.

Út a királyi operába
Forrás: Cirko Film

All That Balett

Természetesen kapunk táncos jelenteket is, amelyek Carlos Acosta koreográfiáiban gyermek- és fiatalkori lelki megéléseit dolgozzák fel. Okkal sejlik fel bennünk a legendás Bob Fosse rendezte All That Jazz (1979), amelyben szintén vannak táncos jelenetek, de azok musical stílusúak, és a főszereplő aktuális élethelyzetét tükrözik vissza. Carlos Acosta koreográfiái klasszikus és kortárs tánc stílusúak, és főleg az apjával való nehéz, de nagyon fontos viszonyát dolgozzák fel önterápiás célzattal.

Carlos Acosta az Út a királyi operába című filmben
Forrás: Cirko Film

Segítők az úton

Számomra az Út a királyi operába című film nagyon jó mozi élményem volt. A sors által írt történet vezetése garantálja azt, hogy a néző figyelme ne lankadjon, miközben fontos, sokakat érintett emberi viszonyokat mutat be, és emellett bőven kapunk ízelítőt korunk társadalmi problémáiból. Icíar Bollaín rendezte film szembesíti a nézőt azzal, hogy születhet bármilyen és bármekkora tehetséggel valaki, ha a kilátástalan nyomorban, távol a kulturális világtól él, akkor ott is ragadhat. Az önzetlen segítők nélkül képtelen lenne abból kitörni. Carlos Acosta, azaz Yuli életének fontos szakaszában ott volt egy tánctanárnő, aki hitt benne, és küzdött is érte. Ahogy Yuli apja is, a maga módján.

Edlison Manuel Olbera Nuňez az Út a királyi operába című filmben
Forrás: Cirko Film

Erős és hiteles alakítások

A kisfiú Yulit alakító Edlison Manuel Olbera Nuňez elképesztő érettséggel játssza el a film legnehezebb jeleneteit. A fiatal Yuli szerepében Keyvin Martínez balett táncos úgy bújik Carlos Acosta bőrébe, hogy néha elfelejtjük azt, hogy nem is ő nagy legenda. Carlos Acosta pedig „kijátssza” magából azt, amiért megírta a könyvét, amiért ennek a lélekemelő filmnek el kellett készülnie.

Carlos Acosta életében kiemelt szerepe volt az apjának, aki tulajdonképpen főszereplőként van jelen a filmben. A film azt is bemutatja, a lélekben sérült, érzelmeit elfojtó amúgy jót akaró apa hogyan tudja meggyötörni a családját. Santiago Alfonso az apa szerepében nagyon erős és hiteles.

A film elérhető a cinego.hu oldalon.

Értékelés: 9/10

Mafab: 92/100

IMDb: 7/10

Ez is tetszeni fog...