Tilda Swinton és Skócia - Corn & Soda

Tilda Swinton és Skócia

Tilda Swintont ebben az évben láthattuk vérszomjas, többszáz éves vámpírként, egy öregasszonyként, akinek a neve Madame Céline Villeneuve Desgoffe und Taxis, valamint a megfagyott jövő világában a jégtörő vonat fasiszta parancsnokaként. Természetesen mindhárom szerepben brillírozott.

tilda swinton

Az Oscar-díjas (2008-ban kapta a Michael Clayton című film legjobb női mellékszerepéért) színésznő Skóciában él és egy Skodát vezet – tudjuk meg a GQ interjújából. Tilda Swinton közel 30 éves pályafutása alatt mindig tudtuk ki ő, de sosem mertünk volna megesküdni, hogy melyik filmben láttuk, egészen eddig az évig. A három már korábban felsorolt szerep sorsdöntő volt. A The Grand Budapest Hotelt egyébként is nagy hype övezte és bár Swinton nem főszereplő volt, az alakítása maradandónak számít. A Snowpiercerre Chris Evans miatt figyeltünk fel, mert jó volt látni, ahogyan kibújik Captain America bőréből, de Swinton Masonje miatt is megérte megnézni a filmet. A harmadik pedig, a három közül talán a legfontosabb Eve szerepe volt az Only Lovers Left Alive című Jim Jarmush alkotásban, mely számomra az idei év egyik legmeghatározóbb filmje volt. Üdítő volt Swintont és Tom Hiddlestont együtt látni a vásznon, főleg egy olyan alkotásban, ami teljesen eltér az utóbbi évek megszokott kasszasikereitől, és teszi ezt úgy, hogy egy olyan sémát lovagol meg, mely teljesen lerágott csontnak számít már. Jim Jarmush bebizonyította, hogy a vámpírok még mindig menők, főleg ha olyan tehetséges színészek keltik őket életre, mint Swinton vagy Hiddleston.

Swinton 1960. november 5-én született Londonban, nemesi eredetű skót családba. Swinton soha nem akart híres színésznő lenni és egészen 2014-ig nem is hívta magát annak, de az idei év sikerei után már nem volt sok más választása. Swintont soha nem láthattuk mainstream szerepekben, azt mondja, mindenben önmaga akar lenni, így csak olyan filmeket vállal el, amikben otthon érzi magát és megtalálja bennük a kihívást. 1986 óta láthatjuk őt filmekben, az áttörést viszont csak a 2007-es Michael Clayton hozta el, amiért megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat 2008-ban.

Swinton egy 17 éves ikerpár, Xavier és Honor Byrne édesanyja, akiket a gyerekek apjával, John Byrne festőművésszel jó barátságban nevel. Van azonban még egy fontos férfi az életében, a színésznő élettársa, a szintén festőművész Sandro Kopp. Swinton Skóciában él egy csendes kisvárosban, és elmondása szerint nem is vágyik máshová. Ha az ember egyszer megtapasztalta a skót vidék lassúságát és kiszámítható szépségét, már nem tud többé beilleszkedni a metropoliszok végtelen rohanásába.

ony lovers left alive

Swinton szívesen beszél pályafutásáról, azt is megtudjuk tőle, hogy volt egy időszaka, mikor a művészeti projekteken kívül lóversenyfogadásokból szerezte a pénzét. A színésznő a Cambridge egyetemen tanult, eredetileg irodalmi szerkesztőként dolgozott, majd belecsöppent a színészetbe. Minden szerepét szerette, hiszen csak válogatott munkákat vállalt el. A legszívszorítóbban az Only Lovers Left Alive forgatásáról nyilatkozik, mert pont ebben az időszakban hunyt el a színésznő édesanyja, így a hétközbeni forgatások után pénteken hazarepült, majd vasárnap vissza dolgozni. Azt nyilatkozza, hogy csodálatos élmény volt pont ekkor forgatni ezt a filmet, hiszen az időtlenséget sugallja, azt, hogy talán van tovább is, viszont így már azt is tudjuk, hogy Eve szomorúsága maga Tilda Swinton szomorúsága volt a vásznon.

Ha egyszer beleszeretünk ebbe a színésznőbe, többé nem tudjuk elfelejteni. Nagyon különleges megjelenése van, a szeme színe egyszer nagyon kék, máskor pedig nagyon zöld, nem is csoda, hogy élete mindkét férfijának ő a múzsája.

 

 

Ez is tetszeni fog...