Tiszavirág a Pesti Magyar Színházban – online premier - Corn & Soda

Tiszavirág a Pesti Magyar Színházban – online premier

Március 27-én a Pesti Magyar Színház Tiszavirág című előadásának online premierje lesz, melyet Horváth János Antal rendezett.

A Pesti Magyar Színház Tiszavirág című produkciója fontos vállalás, ugyanis a társadalmunkban a halál még tabutéma, nem szívesen beszélünk róla, csak úgy, mint az élet negatív történéseiről, a negatív érzelmekről és a betegségekről sem. A boldogság, az egészség, a fiatalság kultuszát éljük, miközben az élet nemcsak napfényből áll, helye van az árnyéknak is, az öröm mellett a bánatnak, az egészség mellett a betegségnek, az élet mellett a halálnak. A legtöbben tehetetlennek érzik magukat, amikor környezetükben valakit veszteség ér. A segíteni akarás és a jó szándék megvan, de mintha az eszközök hiányoznának.

A Pest Magyar Színház előadása  olyan újfajta szemszögből láttatja ezeket a lelki folyamatokat, amely által mi magunk is közelebb kerülhetünk saját életünk tragédiáinak újraértelmezéséhez.

Rancsó Dezső és Soltész Bözse
Fotó: Juhász Éva

A cselekmény Shropshire-ben, egy apró angliai faluban játszódik, ahol mindenki ismeri egymást, a közösségtudat erős, és ahol a magány mindig jelen van. Az egykor négytagú család – apa, anya, fiatal lányuk és az öngyilkosságot elkövető fiúk ki nem hűlt helye – egy napjáról szól. A darab a tragédia első évfordulóján játszódik. Az eltelt év során mind a három szereplő igen eltérő módon próbálja feldolgozni a gyászt: a lány önámításba menekül, az anya módszeres önpusztításba kezd. Az tölti ki az egész napját, hogy videókazettákat néz a fiáról. Az apa képtelen kimondani a fia nevét és már nem tud a felesége szemébe nézni. Ennek a családnak a közepébe véletlenül ékelődik Harry, aki elkerülhetetlenül hatással lesz az életükre, ugyanis általa válik újból minden pillanat a nagy és nehéz terhek ellenére valamilyen formában tovább élhető élet elemévé. Neki köszönhetően jöhetünk rá arra is, hogy igazán csak a kis dolgok számítanak. A darab a legmélyebb rétegekig megmutatja mindazt a fájdalmat és az abból származó újjáépülést, amit a gyász folyamata a lélekben okoz. Joe White darabja igazi angol humorú szívbe markoló történet arról, hogy a tragédiák feloldása mindig onnan jön, ahonnan a legkevésbé várnánk.

Cseke Lilla Csenge és Bölkény Balázs
Fotó: Juhász Éva

A teátrum színészei nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a premier előadáson közönség és nézői visszajelzés nélkül kell megteremteniük magukban a feloldásra váró belső feszültséget, olyan emberekké kell válniuk, akik töréssel a lelkükben élik meg életük minden pillanatát. A szereplők hiteles ábrázolása nagyon nagy jelenlétet és színészi tudást, tudatosságot igényel, amit Soltész Bözse, Rancsó Dezső, Cseke Lilla Csenge és Bölkény Balázs kiválóan oldanak meg.

Rancsó Dezső
Fotó: Juhász Éva

JOE WHITE: TISZAVIRÁG – csak egy nap

Fordította: Cseke Lilla Csenge és Horváth János Antal, Rendező: Horváth János Antal, Díszlet: Szabó Márton István, Jelmez: Csomor Katerina, Dramaturg: Tóth Réka Ágnes, Zene: Szendrey-Nagy Olivér, Rendezőasszisztens: Lestyán Luca.

Online premier: 2021. március 27. 19.00. Az előadást 14 éves kortól ajánlják!

Ez is tetszeni fog...