Töltsd a hetet Tom Hanks-szel! – Corn&Soda

Töltsd a hetet Tom Hanks-szel!

Hollywood egyik legkedveltebb sztárja Tom Hanks, aki nem csak remek szerepei miatt, hanem hihetetlen közvetlenségének köszönhetően is évtizedek óta a mozirajongók egyik legnagyobb kedvence. A humoros, allűröktől mentes színész megszállottan gyűjti az írógépeket, de akad ennél is inkább különc, mégis hihetetlenül emberi hobbija: elhagyott tárgyakat (főképp kesztyűket) fényképez le és tölt fel frappáns képaláírásokkal Instagram-oldalára. Hanks a járvánnyal kapcsolatban is példamutatóan arra buzdít mindenkit, hogy aki megteheti, maradjon otthon. Feleségével, Rita Wilsonnal ők is így tettek, miután pozitív lett koronavírus tesztjük, a házi karantént türelemmel és derűvel viselték – a színész csupán egy rossz hírről számolt be: zsinórban hatszor kapott ki römiben a nejétől. Tom Hanks tehát abszolút olyan fickó, akivel szívesen eltöltenénk huzamosabb időt – az HBO GO segítségével szerencsére ezt meg is tehetjük, ha az alábbi filmekre és epizódokra kattintunk.

Forrás: HBO Europe

https://hbogo.hu/klasszikusok

Forrest Gump

Tom Hanksnek két dolgot kiabálnak oda a rajongók az utcán legsűrűbben: a Számkivetett röplabda-haverja, Wilson nevét és azt, hogy Fuss, Forrest, fuss! Utóbbi ugye Robert Zemeckis ikonikus filmjében hangzik el, az idézet – sok másikkal együtt – a popkultúra részévé vált a 6 Oscar-díjat bezsebelt, szívmelengető alkotás 1995-ös debütálása óta. A legtöbb a nem túl okos, de annál bölcsebb címszereplő szájából hangzik el, akinek fenomenális megformálásáért Hanks maga is hazavihetett több arany szobrocskát (Oscar, Arany Glóbusz, BAFTA). Sok bölcsesség forrása Forrest mamája (Sally Field megkapó alakításában). Neki köszönhetően tudjuk, hogy az a hülye, aki mondja, hogy mindennap történnek csodák, hogy az embernek csak annyi vagyonra van szüksége, amiből megél, hogy előbb magunk mögött kell hagyni a múltat, csak akkor mehetünk tovább, és hogy a halál is csak az élet része.
A Winston Groom regényéből készült imádnivaló filmben fel-felvillannak a XX. század legfontosabb eseményei (elnökváltások, a vietnami háború, a Watergate-botrány), de a nézőket hála Forrest egyszerű, naiv világlátásának, az érdekli leginkább, újra együtt lesz-e a borsó meg a héja, azaz hősünk és gyerekkori szerelme, Jenny (Robin Wright).

Micsoda csapat (A League of Their Own)

1943, Amerika. A férfiak jó része a fronton harcol, így sok más mellett a baseball-játékosok is hiánycikké válnak. Adódik az ötlet: nőkből álló csapatot kell toborozni. A férfiak gyepére lépő lányoknak azonban alaposan fel kell kötniük pasztell sportszoknyájukat, kezdetben ugyanis jóval több az ellendrukker. Hímsoviniszta szurkolók, begyöpösödött gondolkodású befektetők és a „gyengébb nem” helye a konyhában van rigmusokat szavaló nőtársaik mellett saját lámpalázukkal is meg kell küzdeniük. Dottie (Geena Davis), Kit (Lori Petty), Mae (Madonna), Doris (Rosie O’Donnell) és a többiek azonban felveszik a (baseball)kesztyűt és bebizonyítják, hogy nem csak a fakanál, de az ütő is a kezükbe való. A lányok edzője, az iszákossá lett egykori sztárjátékos Jimmy Dugan (Hanks komikus oldalát villantja meg) kezdetben nem veszi komolyan a feladatát, de aztán meglátja az igazi sportembert a lányokban. Penny Marshall (Segítség, felnőttem!, Reneszánsz ember) inspiráló dramedyje az összefogás erejéről is szól, ami kiváltképp aktuális üzenet napjainkban.

Philadelphia – Az érinthetetlen (Philadelphia)

Tom Hanks első Oscar-díját nyerte el Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak) drámájának főszerepében nyújtott megkapó alakításáért. A filmben a sztár egy menő jogászcég feltörekvő munkatársát alakítja: Andrew Beckett titkolja homoszexualitását és AIDS-betegségét, amikor arra mégis fény derül, koholt vádak miatt kirúgják a munkahelyéről. A férfi ezt nem hagyja annyiban, nagy nehezen, de talál egy olyan ügyvédet (Denzel Washington), aki előítéletei ellenére, szakmai hiúságból elvállalja a befolyásos cég elleni, reménytelennek tűnő ügyet. A Philadelphia – Az érinthetetlen, melynek betétdaláért Bruce Springsteen is hazavihetett egy Oscar-szobrot, az egyik első mainstream hollywoodi film volt, ami ilyen nyíltan beszélt az AIDS-ről és a betegséggel kapcsolatos tévhitekről, a vele kapcsolatba hozható homofóbiáról. A szerep iránt elkötelezett Hanks gyakorlatilag éhezett a forgatás során, így mire a tárgyalótermi jelenetekhez értek (cselekmény időrendjének megfelelően zajlottak a felvételek), a színész több mint 10 kilótól szabadult meg. A végén levetített, a történet szerint Andrew kiskorából származó családi videók egyébként valódi felvételek, a karaktert alakító Hanks-t láthatjuk gyerekként.

A szerelem hullámhosszán (Sleepless in Seattle)


Nora Ephront a Harry és Sally után ismét Oscar- és BAFTA-díjra jelölték a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában ezért a romantikus, drámai és vígjátékelemeket remek arányban keverő filmért, amiben hiába a kevés közös jelenet, Tom Hanks és Meg Ryan között elképesztően működik a kémia. A filmben Hanks egy özvegy férfit játszik, akinek kisfia aggódik magányos édesapjáért, ezért betelefonál egy késő esti rádióműsorba, amiben aztán a férfi kénytelen ország-világ elé tárni megható történetét, ami teljesen elvarázsolja az adást hallgató, Meg Ryan által alakított Annie-t. A Cary Grant és Deborah Kerr páros nevével fémjelzett klasszikus romcomot, a Félévente randevút megidéző végjáték az Empire State Building tetején még a romantikára kevésbé fogékonyak szívéhez is egész biztosan utat talál.

A végtelen szerelmeseiAz Apolló program (From the Earth to the Moon)


Az Apollo 13 készítése közben a főszerepet játszó Tom Hanks és a filmet rendező Ron Howard szenvedélyesen elkezdtek kötődni a témához, így elhatározták, hogy tesznek egy nagy lépést, és nagyszabású sorozat formájában dolgozzák fel Andrew Chaikin az űrkutatás emberi oldalára fókuszáló könyvét (A Man on the Moon). Hanks nem csak produceri minőségben dolgozott a projekten, de afféle házigazdaként minden rész elején hallhatunk tőle egy bevezető monológot, ő rendezte a nyitóepizódot és 4 rész forgatókönyvének megírását is magára vállalta, tehát tényleg igazi szerelem projekt volt számára a dolog. A legendás Apolló-program kulisszái mögé kalauzoló, lenyűgöző látványvilágú 12 részes sorozat az HBO égisze alatt készült el. John F. Kennedy híres beszédétől kezdve a jelentős mérföldköveken – beleértve természetesen az emberiség egyik legemlékezetesebb teljesítményét, a Holdra szállást is –, sikereken és kudarcokon át egészen a program végéig követhetjük az eseményeket. Az Arany Glóbusszal és 3 Emmy-díjjal kitüntetett sorozatban olyan remek színészeket láthatunk többek között, mint Sally Field, Chris Isaak, Bryan Cranston, Rita Wilson, Cary Elwes.

Ez is tetszeni fog...