Tom Hanks-western – News of the World - Corn & Soda

Tom Hanks-western – News of the World

Tom Hanks először játszik westernben, a News of the World (A kapitány küldetése, 2020, szinkronizált) című amerikai filmben, mely jelenleg a Netfilx-en érhető el.

Várható volt, hogy amennyiben Tom Hanks westernben tűnik fel főszereplőként, akkor az a film nem lesz telítve vérgőzös lövöldözésekkel. A műfaja western road movie, de a hagyományos cowboyos-indiános filmekhez képest a News of the World elsősorban az emberi lélek rögös fejlődési utazásáról szól, tehát sokkal inkább drámai mű, mint egy akció jellegű western road movie.

A film 1870-ben, öt évvel az amerikai polgárháború után játszódik, amikor még bőven zavaros és vészterhes korszakban éltek az óceánon túli emberek. A film bemutatja azt, hogy szinte mindenki számára súlyos traumákat okozott a véres háború, és közel sem történt meg azok feldolgozása, sőt, még bőven ott van a levegőben a feszültség a déliek és az északiak, illetve az indián őslakosok az Európából betelepült nációk között. A News of the World-ben vannak ugyan klisék: a kiöregedett katona útkeresése, az idősödő magányos férfi védelmező reakciója a magára maradt gyermek felett, a road movie-ra jellemző várható nehézségek felmerülése és leküzdés stb. Ez a film azonban alapvetően két ember szimbolikus tisztító zarándokútja, mely során feldolgozzák a sorstól rájuk mért csapások okozta traumákat. Egymás segítve, gyógyítva teszik ezt, míg végül képesek lesznek a múltat maguk mögött hagyni és a megérkezni a jobb jelenbe. Természetesen – a műfaji kötelezettségnek megfelelően – a konfliktusoknak vannak fegyveres rendezései is, de a western környezet csak keretet ad ahhoz a lélektani változáshoz, mely a két főszereplőben az egymásra találás és az veszélyes utazás során végbemegy. A News of the World nem csak emiatt több, mint egy hagyományos western, mivel bemutatja azokat a polgárháború okozta traumákat is, mely – az jelenlegi amerikai aktuálpolitika és társadalmi reakciók által bizonyítva – a mai napig nem gyógyultak be a tengeren túli emberek jelentős részének lelkében. A filmben – többek között – megjelenik a rasszizmus és a manipulatív és erőszakos hatalom tipikus működése is.

Paul Greengrass rendezőt-forgatókönyírót, Paulette Jiles írót és Luke Davies forgatókönyvírót csak dicsérni lehet, hogy a szokványos stílus mögé-mellé több síkját meg tudták mutatni a történetnek és mögé láttattak az emberi sorosoknak. A News of the World képi világa tökéletesen alátámasztja a film érzelmi és történeti hullámzásait, mely Dariusz Wolski operatőr munkáját dicséri. A közelik és a totálok aránya a feszültség fenntartását és azok oldását jól szolgálják. Hangsúlyoznom kell, hogy ez a film a mozik nagyméretű vásznára van teremtve, de még arra várnunk kell, hogy ne kisebb méretben kényszerüljünk megtekinteni. James Newton Howard zenéit ki kell emelnem, mert a stílushoz és hangulathoz illeszkedő számok külön élményt nyújtanak a film megtekintésekor.

Tom Hanks ez esetben is tökéletes. Pont annyi gesztust alkalmaz, amennyivel hitelesen adja át a kapitány érzelmeit, motivációját és reakcióit. Abszolút főszereplője a filmnek, mivel lényegében nincs olyan jelenet, amelyben ne lenne benne. Lehet szeretni vagy nem szeretni a News of the World műfaját, de ezt a filmet Tom Hanks miatt kötelező megtekinteni.

Vonatkozik ez a most 12 éves Helena Zengelre is, aki érett színészekhez hasonló módon formálta meg az igencsak lelket próbáló, nehéz szerepét.

Sokszor téma egy-egy cím magyarosítása. Ez esetben nem érzem indokoltnak az eredeti teljes „átfordítását”, mivel az angol cím többsíkú jelentésének megvan a fontos szerepe.

Valószínűleg nem ez a film fogja megrázni a filmvilág egét és Tom Hanks számos meghatározóbb filmben játszott már főszerepet, de nem érdemes kihagyni, mivel a történet vezetése, a rendezés, a képi világa, zenéje és főszereplők garantálják az igényes mozizás élményét.

IMDb: 6,8/10

Mafab: 76/100

Értékelés: 8/10

Ez is tetszeni fog...