TOP 10 Roger Moore - Egy legenda élete filmekben - Corn & Soda

TOP 10 Roger Moore – Egy legenda élete filmekben

Az e havi listánkkal egy nemrég elhunyt színészlegenda előtt tisztelgünk. A Top10 Roger Moore lajstrom során végigkövetjük a művész életét, méghozzá legsikeresebb darabjain keresztül.

Idestova több, mint egy hónapja, május 23-án, 89 éves korában hunyt el a brit filmművészet egyik legnagyobb alakja, Roger Moore. A sármos színész legnagyobb és leghíresebb alakításait egyértelműen a legendás James Bond-mozikban aratta: harmadikként, Sean Connery után öltötte magára a mindig elegáns 007-es ügynök öltözékét és azóta is leginkább őt tekintik a szerep legemlékezetesebb megformálójának.

A színész szívproblémáival és egyéb betegségekkel is sikeresen megküzdött, a rákkal való hosszú harcban azonban alul maradt, s közel 90 éves korában, svájci otthonában szenderült örök nyugalomra.

Tragédiája az egész filmvilágot megrázta. Kitartására és elszántságára mi sem jellemzőbb, minthogy a hollywoodi sikerig hosszadalmas és rögös utat járt be. Az 1927-ben született színész, karrierje kezdete előtt dolgozott többek között grafikusként, számos filmben statisztált, és nem meglepően fotómodellként is tevékenykedett. Színészként a Szórakoztató Szolgálat berkeiben bontogatta szárnyait, komolyabb hírnévre azonban a BBC sorozataival tett szert. A közönség leginkább Simon Templarként ismerhette meg Az Angyal (The Saint, 1962-1969) című sorozat címszerepében. Játékára a humor, a ravaszkás mosoly és az ellenállhatatlan sárm volt jellemző. Számos női szívet megdobogtatott, de többször megmutatta vicces oldalát is: legkiemelkedőbb példa erre  a Tony Curtissel (Some like it hot, 1959) alakított párosuk a Minden lében két kanál (The Persuaders, 1971-1972) sorozatban.

007-es ügynökként először az Élni és élni hagyni (Live and let die, 1973) című filmben tűnt fel, ami egycsapásra a hollywoodi sztárok szűk elitjébe emelte; James Bondként számos folytatásban tündökölt. Ezután ugyan elmaradtak a komoly szerepek, azonban pályáját követve világossá válik, hogy az életét jelentette a színészet. Egészen 88 éves koráig aktív színész maradt, és stílusosan a Jutalomjáték (The Carer, 2016) című darabbal búcsúzott a filmek világától.

Következzen egy TOP 10 Roger Moore lista, mely a filmművészet örök legendájának állít emléket:

 

  1. Szigorúan bizalmas (For Your Eyes Only, 1981)

A Bond filmek a Holdkelte (Moonraker, 1979) kudarca után ezzel a filmmel kezdték el újra fénykorukat élni. A Szigorúan bizalmas valamelyest eltér a franchise többi darabjától: egy sokkal könnyedebb, szórakoztatóbb mozi. Többek között ezért is került a lista élére.

A 007-es ezúttal egy vérbosszúra készülő, mégis bájos, nyílpuskás lány segítségével szerzi vissza a britek egyik titkos fegyverét, mellyel a flotta rakétáit irányíthatják. Eközben az Égei-tenger cápáival és a görög hegycsúcsokkal is meg kell küzdenie.

2. Az Angyal (The Saint, 1962-1969)

A címszereplő Simon Templar karaktere Leslie Charteris regényíró fejéből pattant ki. Az 1920-as években több regényének is ő volt a főhőse, de a híres Angyal Roger Moore alakításában hódította meg a világot. A nőfaló szerencselovag hét esztendőn és hat évadon keresztül hengerelte le a nézőket, s kalandjai korának egyik legnevesebb szériájává nőtték ki magukat. Nem mellesleg Moore kilenc epizódot rendezőként is jegyzett, illetve olykor forgatókönyvíróként is részt vett a munkálatokban.

A sorozatba több alkalommal is próbáltak új életet lehelni, mindezt több-kevesebb sikerrel, sőt 1997-ben Val Kilmer (Kiss Kiss Bang Bang,2005) egész estés moziban bújt bele Simon Templar bőrébe egy felejthető akciófilm erejéig.

 

3. A kém, aki szeretett engem (The Spy Who Loved Me, 1977)

Roger Moore 1977-ben már harmadik alkalommal öltötte fel a 007-es ügynök elegáns öltözékét. Ezzel megszületett a legeredetibb, leghitelesebb ízig-vérig James Bond film, amelyet azóta a sorozat alfája és omegájaként emlegetnek. Az elmaradhatatlan „kellékek”, az aktuális Bond-lány (Barbara Buch), az ördögi főgonosz, a menő járgány tökéletesek voltak. Egyszóval minden benne volt, amit a néző egy 007-es filmtől elvár, ugyanakkor önmagában is kiváló akció-kalandfilm. Bondnak ezúttal az ördögi Mr. Stromberget kellene megállítani, aki nukleáris tengeralattjárókat felhasználva akarja kirobbantani a III. világháborút. A britek persze legjobb kémüket bízzák meg a fenyegetés elhárításával, akinek társául egy gyönyörű szovjet titkosügynök szegődik s együtt akadályozzák meg az egész világot sújtó katasztrófát.

4. Vadlibák (The Wild Geese, 1978)

Egy igazi régi vágású akciófilm, melyet a Rambo-filmek és azok hasonszőrű társai elődjeként is aposztrofálhatunk. Mindez a kor színész-elitjével megspékelve igazi klasszikussá vált. Moore bajtársait olyan színészóriások formálták meg, mint Richard Harris (Unforgiven, 1992) és Richard Burton (Where Eagles Dare, 1968). A veterán ezredest megbízzák egy afrikai politikus kiszabadításával, aki egykori bajtársaival egy zsoldos csapatot verbuvál az embert próbáló küldetésre.

Hiába számított a történet már akkor is kissé klisésnek, olyan stílusosan tálalták, hogy egycsapásra megvette a közönséget. Hiába volt Moore számára idegen a karakter, s hiába nem ő állt a középpontban, megmutatta, hogy nemcsak jóvágású szerepekben képes tündökölni.

5. Minden lében két kanál (The Persuaders, 1971-1972)

Roger Moore másik nagy sikerű sorozata, mely a hamisítatlan buddy-moviek hangulatát idézi. Már az Angyalban is előfordult, hogy kapott maga mellé egy sidekick-et, ami nagyon jól működött, így nem is csoda, hogy ezt egy egész széria követte. Az ITC Entertainment gondozásában futó Minden lében két kanál csupán egy évadot élt meg, de a sikere annál nagyobb volt. Moore itt is a hozzá legközelebb álló elegáns stílusban sziporkázott, s ehhez társául kapta az utcagyerekből lett milliomost Tony Curtis személyében. Kényszerű szövetségük során számos izgalmas kalandba keveredtek, amelyekből nem hiányoztak a luxusautók és gyönyörű nők. A sorozat esszenciáját és feledhetetlen pillanatait mégis közös jeleneteik jelentették.

6. Élni és élni hagyni (Live and Let Die, 1973)

Miután Sean Connery (The Rock, 1996) a Gyémántok az örökkévalóságnak (Diamonds Are Forever.1971) után nyugdíjazta magát, ami a 007-es filmeket illeti, a producerek kénytelenek voltak újabb James Bond után nézni. Az Angyal hozta közönségsikernek köszönhetően felfigyeltek Moore-ra, s a Minden lében két kanál befejezésével egyből le is csaptak rá. Az Élni és élni hagyni-ban Moore még csak bontogatta szárnyait a legendás szerepben. Inkább egyfajta Simon Templar-Lord Brett Sinclair elegyet hozott ki a figurából, mint egy tipikus James Bondot, a végeredmény mégis egy kitűnő kalandfilm lett.

 

7. Ágyúgolyó futam (The Cannonball Run, 1981)

Egy szó szerint féktelen akció-vígjáték, mely igazi sztárparádét vonultatott fel. A fél Amerikát átszelő autóversenyen olyan színészek indultak, mint Burt Reynolds (Smokey and the Bandit, 1977), Dean Martin, Sammy Davies Jr,, Jackie Chan és persze Roger Moore. Utóbbi még ebben a filmjében sem hagyta el elegáns stílusát, a gyönyörű nőket és egy fantasztikus Aston Martint. Miközben a flúgos futamon mindenki a győzelemre tör, a vad verseny olyan szituációkat szül, amelyek próbára teszik a rekeszizmokat…

8. Az aranypisztolyos férfi (The Man with the Golden Gun, 1974)

Az Ian Fleming (1908-1964) utolsó és egyben befejezetlen regénye alapján készült produkcióban James Bond egy elegáns gonosztevővel, Scaramangával kerül szembe. A 007-es ezúttal távol-keleti tájakon nyomoz egy titkos napenergiával működő fegyver után, míg ellenfele régóta Bond stílusos meggyilkolására készül.

Moore Bond-filmjeire kevéssé jellemző lassú történetvezetés ellenére a gyönyörű tájak és a színészi játék egy kiváló produkciót eredményezett. Christopher Lee (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2002) alakításával Francisco Scaramangat pedig talán a legkiválóbb Bond-főgonoszként láthatjuk.

9. Halálvágta (A View to a Kill, 1985)

Habár a Halálvágta nem tartozik Roger Moore legjobb Bond-filmjei közé, ugyanakkor utolsó 007-es szerepét méltatlanság lenne lehagyni a listáról. A filmre már rányomja a bélyegét a filmművészet újabb generációjának több jellemzője (mikrochipek, informatika, akciósztárok). Ennek folyományaként Roger Moore-on még inkább érződik a kor, a minden helyzetben magabiztos és elegáns karakter közel sem a régi. A casting ugyanakkor erős aspektusa a produkciónak,  Christopher Walken (Stand Up Guys, 2012) kiválóan alakít, talán túl is szárnyalna a főhőst. Azonban ezt a szegmens sem tökéletes, olyan „elefánt a porcelánboltban” is szerepet kap, mint a B-akciófilmek egyik legendás alakja, Dolph Lundgren (The Expendables,2010).

10. Sherlock Holmes New Yorkban (Sherlock Holmes in New York, 1976)

Roger Moore a legendás titkosügynök figurájánál is népszerűbb brit karakter szerepét is magára öltötte: két James Bond-mozi között Sherlock Holmes-ként eredt az ördögien zseniális Moriarty professzor nyomába egy tévéfilmben. A detektív sajátos figuráját kissé a maga képére formálta, ami a szerelmi szálban domborodott ki leginkább. Ugyanakkor pontosan ettől volt olyan egyedülálló. Hatalmas sikert ugyan nem aratott, a különc nyomozót minden kétséget kizáróan Jeremy Brettel azonosítják, mégis elismerésre méltó, hogy egy ilyen híres-hírhedt karaktert is a magáévá tudott tenni.

 

 

Ez is tetszeni fog...