Top 5 vámpíros történet - Corn & Soda

Top 5 vámpíros történet

lugosi

Igen, újra a vámpírok a téma, akik a régi korok szörnyeiből mára már tini lányok bálványaivá, megzabolázott, fogukat vesztett, tucat hősökké váltak a kommersz irodalom lapjain és a populáris filmipar képkockáin. A vámpírtéma ma a legkelendőbb árucikk. Mai könyves ajánlómban megpróbáltam összeszedni a vámpírtörténet dömpingből a legszínvonalasabbakat.

A vámpírtéma már a 19. század óta jelen van a világirodalomban, a gótikus horrorregények egyik kedvelt alakja volt. Azonban, mint fentebb írtam, a vámpír megítélése és maga a karakter is sokat változott az idők során. Összeállításomban ezt is igyekeztem érzékeltetni.

5. Edgar Allan Poe: Ligeia (1838)

Ligeia-Poster

Bár Poe novellája nem egyértelműen vámpírtörténet, de az elbeszélés címszereplője kifejezetten a vámpíralakok megtestesítője. Légies, sudár alakja, hófehér bőre, hollófekete haja és szeme, magas intelligenciája a vamp tökéletes leírása. A halálból való visszatérésről már ne is beszéljünk.

4. Bram Stoker: Drakula (1897)

drakula

Az örök klasszikus. Természetesen a modern kori vámpírkultusz megteremtője nem hiányozhat a listáról. A téma rajongóinak kötelező olvasmány, filmklasszikusok ihletője.

3. John Ajvide Lindqvist: Hívj be! (2004)

hivj be

Egy igazán különleges alkotás a kortárs tucat vámpírregények között. Igazi északi mű sötétségével, komorságával és nyomasztó hangulatával. Nagyon kemény témákat feszeget, ahol a vámpírtéma csupán a társadalomkritikához felhasznált elem.  Nagy sikerű svéd film is készült belőle Lat den rätte komma in/Let the Right One in (Engedj be!) címmel.

2. Charlaine Harris: True Blood sorozat (2001-2013)

True-Blood-konyvek

A Sookie Stackhouse történetek nem tartoznak a magas irodalom köreibe, a listára mégis azért kerültek fel, mert igazán magával ragadóak, szellemesek, s nem nélkülözik a szarkazmust sem. Ami engem a legjobban megfogott a Harris regénysorozatában az a csípős önirónia, amivel az déli államok egyszerű embereit, azaz saját környezetét jellemzi. Emellett persze vámpírjai is tele vannak “élettel”, mindegyikük önálló karakter saját történettel. A regényekből az AXN nagysikerű sorozatot készített True Blood címmel.

1. Anne Rice: Interjú a vámpírral (1976)

rice_anne_interju_a_vampirral

Anne Rice mára már klasszikussá vált filmje nem véletlenül került a lista első helyére. Igazi szépirodalmi alkotás, csodálatos nyelvezettel, stílussal és filozófiai mélységű kérdésekkel. Ezen kívül az immár regényfolyammá vált Vámpírkrónikák első darabja, és egy saját Anne Rice univerzum elindítója. A sorozat többi darabja már színvonalában alatta áll az első műnek, de a többi is rendkívül élvezhető, ezek is magukkal ragadnak saját külön világukba. A regényt Neil Jordan filmesítette meg hatalmas sikerrel Interjú a vámpírral, (Interview with the Vampire). 

A listáról lemaradtak a Twilight könyvek, az Anita Blake regények és még sok más erotikus vagy tini vámpírtörténet. Nem véletlenül. Azokat gyűjtöttem egybe, melyeket valamilyen szempontból különlegesnek, egyedinek vagy korszakalkotónak tartok. Természetesen ezeken kívül lehetnek még olyan művek, melyek az én figyelmemet elkerülték. Várom a hozzászólásokat, hogy mely vámpíros történeteket ajánlanátok még ezeken kívül!

Ez is tetszeni fog...