Top 50 legnépszerűbb filmzene III. - Corn & Soda

Top 50 legnépszerűbb filmzene III.

Elérkeztünk a Top 50 legnépszerűbb filmzene listánk derekához, ami több szempontból is igen összetetté vált. Ugyanúgy találhatunk köztük instrumentális darabokat, mint könnyed nótákat vagy éppen musical – betéteket, s az ’50-es évektől egészen XXI. századig szemezgettünk a különböző mozik, s meghatározó dalaik közül.

 

30.  Bruce Springsteen – Streets of Philadelphia

Philadelphia – Az érinthetetlen (Philadelphia, 1993)

A ’90-es évek egyik legnagyobb társadalmi problémáját bemutató drámája mára a filmtörténeti klasszikussá nőtte ki magát, s Tom Hanks addigi pályafutásának csúcsát jelentette. A szívszorító film főcímdala Bruce Springsteen  előadásában szinte egybeforrt a filmmel, s Oscar –illetve Golden Globe- díjjal is jutalmazták.

 

29. Survivor – Eye of the Tiger 

Rocky III (Rocky III, 1982)

Az Eye of the Tiger hiába csak a harmadik részben csendül fel először, az egész Rocky-sorozatot végigkísérte. Nemcsak magához a filmhez kötődik szorosan, egyfajta himnusszá is vált. Amellett, hogy a ’90 – es évek bitang nagy slágere, sporteseményeken, spotokban, más mozikban, paródiákban rendre felcsendül.

28.  B. J. Thomas – Raindrops Keep Falling on My Head

Butch Cassidy és a Sundance kölyök  (Butch Cassidy end the Sundance Kid, 1969)

A Butch Cassidy és a Sundance kölyök igazi kultfilmmé vált, ugyanakkor nem lehet a tipikus westernek közé skatulyázni. Sok olyan elem hiányzik belőle ami hasonszőrű társait jellemzi, mégis ott van a klasszikusok között. Paul Newman és Kathrin Ross biciklizős jelenete B.J. Thomas zenei aláfestésével a filmtörténelem legmaradandóbb szcénéi közét tartozik.

 

27. Mitsh Miller – Bridge on the Kwai River (Theme)

Híd  a Kwai folyón (Bridge on the River Kwai, 1957)

Mitsh Mitchell szerzeménye nem csupán egy filmzene, egy induló is, amelyet nincs sok olyan ember aki ne tudná elfütyörészni. Ami a népszerűséget illeti a „katonák kórusa” talán még magát a filmet is túlszárnyalta.

 

26. Galt MacDermot – Hair

Hair (Hair, 1979)

Bátran állítható, hogy a Hair a filmtörténelem leghíresebb musicalje lett, amit a filmvásznon valaha is bemutattak, legalábbis versenyben van a dobogó legmagasabb fokáért. Az igazi „ereje” abban rejlik –amellett, hogy fantasztikus zenei betétekkel dolgozik- hogy komoly érzelmi többletet és mondanivalót is magában hordoz. Milos Forman remekműve a hippikorszak Amerikájának védjegyévé vált, melyben olyan slágerek csendülnek fel többek között, mint a Let the Sunhine, Aquarius vagy a Hair.

 

25. Trevor Jones – The Top of the World

Az utolsó mohikán (The Last of the Mohicans, 1992)

Michael Mann-nek James F. Cooper nem túl nagy irodalmi jelentőségű regényéből sikerült egy tökéletes filmet forgatnia, melyben egészséges mértékben ötvöződött a romantika, a brutalitás, a hazafiság és a kaland. Mindehhez Trevor Jones és Randy Edelmen komponált fantasztikus, Golden Globe-ra jelölt zenei betétet.

 

24. Bon-Bon – Valami Amerika

Valami Amerika (Valami Amerika, 2002)

Herendi Gábor játékfilmjének főcímdala a rádiók által is igen kedvelt, s sűrűn játszott nótája lett. Nem mellesleg a Bon-Bon együttes karrierjének is hatalmas lökést adott, a moziban szereplő dalukért a nyolcadik aranylemezüket is beseperték. Szerzeményük  a film egyfajta „tartozékává” is vált, nem véletlen, hogy –hiába szerepel benne számos dal- a folytatás fő témájának is ezt választották az alkotók.

 

23. Bryan Adams – (Everything I Do) I Do It For You

Robin Hood, a tolvajok fejedelme (Robin Hood: Prince of Thieves, 1991)

Az „igazságos” tolvaj legendájából számos színházi, rajz –illetve játékfilm készült, amelyek közül minden kétséget kizáróan Kevin Reynolds 1991-es alkotása, Kevin Costnerrel a főszerepben lett a legnépszerűbb. Zenei felelősnek azt a Michael Kamen-t nyerte meg aki, olyan már számos film munkálataiban közreműködött. A leghíresebb betétdal a már mindenki által rongyossá hallgatott Everything I do…, melyet Bryan Adams előadásában hallhattunk.

 

22.  James Horner- The Dream

Titanic (Titanic, 1997)

A 11 Oscar-díjat bezsebelt Titanic, James Cameron minden kétséget kizáróan legmonumentálisabb alkotása. A film zenéjét James Horner komponálta vokalistának pedig a norvég Sissel Kyrkjebo szerződtették. Az album minden idők legnagyobb példányszámban eladott filmzenealbuma lett, Celine Dion My Heart Will Go On-ja pedig bejárta a slágerlisták elejét. A dal instrumentális introja áthangszerelve egészében is megtalálható a filmbetétek között.

 

21. Irene Cara – What a Feeling

Flashdance (Flashdance, 1983)

A Jerry Bruckheimer – Don Simpson duó első alkotása a ’80-as évek első felének egyik legsikeresebb filmje lett. Különlegességei közé tartozik, hogy a betétdalok már-már videoklip-szerűen tűntek fel a jelenetekben. Közülük is a What a feeling vált örök slágerré, s nőtt ki az „egyszerű” filmbetétek kategóriájából, nem mellesleg Oscar-díjjal is elismerték. Lendülete illetve fülbemászó dallama azonnal beleégett a fülekbe, s koreográfiája is igazi klasszikussá vált.

Ez is tetszeni fog...