Amikor a nevetés fáj -Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben - Corn & Soda

Amikor a nevetés fáj -Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben

Ha egy humorista könyvet ír, akkor az emberek általában azt várják, hogy valami felhőtlenül vidám, könnyfakasztóan humoros írás készül, de ez azonban nem feltétlenül van így, amire jó példa Tóth Edu az Agave Könyvek gondozásában megjelent novelláskötete is. A Kutatás az ébrenlétben megrázó, elgondolkodtató gyűjtemény, ahol a humor keveredik a fájdalommal, a nevetés a sírással, a pátosz a szarkazmussal. Az író-humoristával a kötet megjelenése kapcsán korábban interjút is készítettünk.

forrás: Agave Könyvek

Tóth Edu novelláskötete erőteljesen személyes, önéletrajzi ihletésű írás, melyben az egyes elbeszélések laza láncolata teljes egészet ad ki: egy gyermek- és ifjúkor megkapó, sokszor torokszorító, mégis felemelő történetét. A rövid novellák mind egy-egy néni nevét viselek (Irénke néni, Párkányi Éva néni, Nóri néni stb.), azokét akik egy fiatal élet legmeghatározóbb szerelői voltak. Az ő alakjukat középpontba állítva bontakoznak ki a ’80-as, ’90-es évek pécsi mindennapjai, az iskola, ifjúsági táborok világa, a kamaszszerelem és barátságok rögös útjai, és mindezek mögött egy megrázó családi tragédia.

„Anyuval meg Michelle-el, a nővéremmel a kádban aludtunk, mert Szasza az összes kistányért a falhoz vágta. Anyu szerint Szaszának szüksége van arra, hogy levezesse valahogyan a feszültséget, de én jobban szeretem, amikor teniszezik.”

Az írások hangja a személyesség, önreflexió ellenére nem nélkülözi a humort, legtöbbször a komoly, fájdalmas témák ellenére önironikos, szarkasztikus marad, viszont még a legvidámabb történetekbe is keveredik valami fanyar, keserédes, ami megmutatja, hogy ezek mögött a könnyed pillanatok mögött mennyi fájdalom, ki nem mondott bánat lapul. A legmegrázóbbak a szülőkkel, az anyával, a nevelőapával, és a valódi apával kapcsolatos történetek. Ezek a rövid elbeszéléseknek a legerősebbek érzelmileg, itt mutatkozik az író igazi tehetsége abban, hogy néhány szóval képes kifejezni egy egész élet tragédiáját. Számomra a kötet legmegrázóbb és legerőteljesebb írásai a Noémi néni, Ágota néni és a záró írás, a Mami voltak.

A novelláskötet amellett, hogy igazi érzelmi hullámvasút a sírva nevetős írásaival, egy valódi időutazás is a ’80-as, ’90-es évek Turbó rágós, magnókazettás, Indiana Jones-os világába. Akiknek vannak emlékei erről az immár történelemmé váló korszakról, valódi nosztalgikus kaland, akik pedig szeretnének egy kis ízelítőt ebből az eltűnt világból, azoknak hiteles kordokumentum lehet a kötet.

Összességében a Kutatás az ébrenlétben egyrészt különleges, személyes hangvételű novelláskötet, mely képes érzelmileg bevonni, magával ragadni az olvasót, másrészt pedig egy nosztalgikus utazás, kalandtúra a ’80-as, ’90-es évek világában. Mindenképpen érdemes elolvasni, annak aki szereti az elgondolkodtató, erőteljes érzelmeket kifejező, vallomásos írásokat.

Ez is tetszeni fog...