Tóth József Füles fotóművész tárlatvezetése a Műcsarnokban - Corn & Soda

Tóth József Füles fotóművész tárlatvezetése a Műcsarnokban

180 éves a fotográfia! Ebből az alkalomból hallgathattuk 2019. augusztus 29-én Tóth József Füles személyes gondolatait a fotóművészetről, és Guillermo Kahlo mexikói képeiről a Műcsarnokban.

Nagyon kellemes időtöltésben volt részük azoknak a látogatóknak, akik ezen az augusztus végi forró nyári estén eljöttek Tóth József Füles fotóművész szubjektív tárlatvezetésére a Műcsarnokba. A magyar reklámfotózás legendás alakja bevezetőjében elmondta, hogy Daguerre csodálkozó tekintetére lett figyelmes, amint az Andrássy út fölött az égre pillantva meglátta egy felhő szélén. A mester ámuldozva nézte az embereket, akik egy kis dobozt tartottak maguk előtt és bambán néztek felé, néhányan egy hosszú rúdra erősítették és úgy bámulták. A közönség jóízűen nevetett Füles szavain, aki szerint a szelfi maga a métely, és ha Daguerre tudta volna, hogy ez lesz belőle, nem sietett volna olyan nagyon megismertetni a világot találmányával.

Miután a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán (2018. július 7. – 2018. november 4.) megcsodálhattuk Frida Kahlo mély fájdalomból született, hihetetlenül őszinte, gyönyörű festményit, most édesapja szép fotográfiáival ismerkedhetünk meg. Tóth József úgy gondolja „Az apa nem esik messze a lányától.”

Carl Wilhem Kahlo, húszévesen hagyta el Németországot. Szüleivel együtt kivándorolt Mexikóba. Itt vette fel a Guillermo Kahlo nevet. A most kiállított fotók az 1900-as évek első harmadában készültek, Mexikó gazdag építészetét örökítik meg. Guillermo Kahlo sok képet készített lányáról is, amelyek Frida legérzékenyebb arcait mutatják meg. Apa és lánya között bensőséges kapcsolat volt, kölcsönösen hatottak egymás művészetére.

Füles felidézett még pár képet, az elmúlt, ha nem is 180, de közel 80 év fotótörténetéből, amelyek beleégtek memóriájába. Számára a legfontosabbak Escher Károly, Jevgenyij Haldej, Hemző Károly, Keleti Éva, Korniss Péter, Módos Gábor, és Vadas Ernő alkotásai.

Vadas Ernő: Libák

Meglepetés vendégként a tündéri Baricz Kati fotóművész is megjelent. Természetesen egy fényképet hozott magával, amelyet 1984-ben készített példaképéről, André Kertészről. A kép hátteréül Tóth József egyetlen akt fotója szolgált. Így foglalja magába a három művészt ez a fotográfia.

A tárlatvezetés egy órája pillanatok alatt elrepült. Egy nagyon közvetlen, családias, baráti körben, anekdotákkal, sok humorral tűzdelt előadással gazdagodva léphettünk ki a Műcsarnok impozáns épületéből.

A kiállítás 2019. szeptember 22-ig látogatható.

Frida Országa/Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái

Műcsarnok Kamaraterem

Kurátor: Medve Mihály

Ez is tetszeni fog...