Túszdráma az abortuszklinikán - Jodie Picoult: Életszikra - Corn & Soda

Túszdráma az abortuszklinikán – Jodie Picoult: Életszikra

Egy Nő két dologért mindenre képes:

I. hogy legyen gyereke

II. hogy ne legyen gyereke

Jodie Picoult legújabb regényét egyértelműen utóbbi eshetőség ihlette. A kötet 2018-ban jelent meg Goitein Veronika fordításában az Atheneum Kiadónál.

A magyar kiadás borítója
Kép forrása: Moly.hu

Jackson, Mississippi állam. A város abortuszklinikáján ez a nap is úgy indul, mint bármely másik. A nyugodt nyitóképet kissé megzavarja egy középkorú férfi; aki váratlanul fegyverrel támad az orvosokra, ápolókra, páciensekre. Két főt lelő, hármat megsebesít, ötöt pedig túszul ejt.

A helyszínre érkezik Hugh Mcelroy túsztárgyaló, hogy kiszabadítsa az egészségügyi létesítmény rabjait. Munkáját megnehezíti azon tényező, hogy lánya, Wren is a fogva tartottak között van…

Jodie Picoult műveinek általános jellemzői, hogy komoly társadalmi problémákkal foglalkoznak. Az írónő könyörtelen őszinteséggel képes írni a szervkereskedelemről, az autizmusról, a homoszexualitásról, az újpogány vallási közösségekről, a nők elleni és a családon belüli erőszakról.

Az Életszikra a terhességmegszakítás tárgykörét feszegeti. A tabutémához Picoult szokásához híven egyszerre közelít jogi, pszichológiai és etikai aspektusból. A nézőpontváltásos narráció jóvoltából a szerző ütközteti egymással az abortuszt pártolók és ellenzők táborát. Világnézetek, értékítéletek csapnak össze egymással a kötet lapjain. Azonban az írónő nem szándékozik lezárt erkölcsi igazságokat közvetíteni, azok megítélését az olvasóra bízza.

Az elbeszélés másik sajátossága, hogy az eseményeket időben visszafelé haladva ismerjük meg. Így fokozatosan ismerjük meg a túszok múltját, hátterét, személyes indítékait, hogy mégis miért döntöttek úgy, hogy páciensként vagy alkalmazottként részt vegyenek a Terhességmegszakítási és Fogamzásgátlási Központ hétköznapjaiban.

Isabel, a fiatal ápolónő boldog, kiegyensúlyozott házasságban él. Amikor szándéka ellenére teherbe esik, úgy dönt, hogy férje háta mögött, titokban szabadul meg nem kívánt magzatától.

Joy szeretője gyermekét jön “el csináltatni”, miután a férfiról kiderül, hogy családos ember.

Janine egyike a magzatvédő tüntetőknek, akik nap mint nap a klinika környékén demonstrálnak. Ám most saját csapdájának esik áldozatul.

Dr. Louis Ward idősödő, afroamerikai abortőr. Gyermekkori traumája miatt döntött úgy, hogy a nők védelmének szenteli életét.

Bex középkorú festőnő. Unokahúgát jött elkísérni az intézménybe. Mivel golyó találat éri, kénytelen sírba vinni önmarcangoló titkait.

Olive nyugalmazott egyetemi oktató. Nem mellesleg leszbikus. Halálfélelmét derűvel igyekszik palástolni.

Az Életszikra amellett, hogy egy rendkívül izgalmas pszichológia thriller, megindító erkölcsi értekezés az abortuszról. Hasonló élményt nyújtott számomra, mint Singer Magdolna Asszonyok álmában síró babák című kötete, amiben az ismert pszichológusnak sikeres nők meséltek soha meg nem született gyermekükről.

Különösen tetszik az a kezdeményezés, melyről Picoult az utószóban ír. Az írónő ezen alkotásából befolyó jövedelmét olyan fiatal hölgyeknek kívánja felajánlani, akik kedvezőtlen szociális körülményeik miatt döntöttek az eljárás mellett.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak a nőknek, akik már átestek ezen a beavatkozáson, de ajánlom azoknak, akik még nem. Így talán kevésbé lesznek annyira ítélkezők szerencsétlenebb sorsú társaikkal szemben.

Különösen ajánlom ezt a könyvet férfiaknak. Igaz, hogy ők soha nem fogják személyesen megtapasztalni az abortuszt, de talán sokkal jobban megértik az eljárás lélektani nehézségeit, és körültekintőbben foglalnak állást a témát illetően.Ez is tetszeni fog...