Tuti futi - avagy illemtan négylábúakról kétlábúaknak - Corn & Soda

Tuti futi – avagy illemtan négylábúakról kétlábúaknak

Hogyan lehet békés a kikapcsolódás kutyának és embernek a kutyafuttatóban? A kérdésre mostantól választ kaphatunk XI. kerület Bikás parki futtatójában. Panyi Zita, okleves kutyatréner kezdeményezésére, és az Újbudai önkormányzat jóvoltából,  három tábla  került ki írásos és fényképes anyaggal a kutyák testbeszédéről, viselkedéséről. Számos tipp olvasható, hogyan lehet megelőzni, netán rövidre zárni a négylábúak között fellobbanó viszálykodást, mit tehetünk kutyánk nyugalmáért, kiegyensúlyozottságáért. Egyáltalán, milyen jelekből lehet felismerni egy-egy kutya szándékát, hangulatát.

A képen: Pleiszner János (Újbudai Önkormányzat)Panyi Zita és a kutyusok: Rex, Álmos, Felhő

A képen: Pleiszner János (Újbudai Önkormányzat)Panyi Zita és a kutyusok: Rex, Álmos, Felhő

Panyi Zita okleveles kutyatréner, az ÁlmosFelhő Kutyajólét tulajdonosa és ügyvezetője kezdeményezésére példaértékű együttműködés valósult meg Újbuda Önkormányzatával. Céljuk az volt, hogy a parkban sétáltató gazdik és az ott sétáló idősek, kisgyermekek, babakocsis anyukák harmóniában érezhessék magukat a szintén a parkban sétáló kutyákkal. Hiszen mindenki egy kis friss levegőért, játékért, nyugalomért érkezik, tappancsol oda. Együtt élünk. Miért is ne legyen ez kellemes, szép? Kiváltképp, ha pénzbe sem kerül, amit közösen tehetünk ezért.

Tuti Futi

A táblák közhasznúak, tartalmuk professzionális. Segítségére van „kutyásnak” és „nemkutyásnak” egyaránt. De mit is jelent a felelős együttélés,  és mit tehetünk ezért közösen? A felelős gazdi felszedi a kutyagumit és  alapengedelmességre okítja kedvencét. Rendszeresen kimozgatja őt, időt fordít testbeszédének megértésére. Kérésre azonnal behívja kutyáját, nem engedi oda másokhoz. Ugyanígy a felelős szülő türelemmel tanítja kisgyerekét: először megkérdezzük, szabad-e simogatni, utána finoman, nyugodt mozdulatokkal a kutyus hátát simítjuk végig! Kutyus közelében kerüljük a hirtelen mozdulatokat, a sikongatást. Bottal nem piszkálunk a kutya felé, ahogyan a galambot sem üldözzük, mert az állatok ugyanúgy éreznek félelmet, mint mi.

tuti futi2

Panyi Zita felhívja a figyelmet a sárga szalagos kutyákra is. Amelyik kutyus sárga színű kendőt, szalagot visel a pórázán, nyakörvén, a nemzetközileg egyezményes jel szerint nagyobb teret igényel. Mivel pánikra hajlamos, rehabilitáció alatt áll, hiányos a szocializációja netán agresszív. Úgy segíthetünk ezeknek a kutyáknak, ha kikerüljük őket séta közben és nem engedjük oda a kedvencünket hozzájuk.

tuti futi3

A táblákat az önkormányzat a héten adta át, így az arra járók már ismerkedhettek tartalmával. Reméljük, hogy a futtató és  park látogatói megszívlelik ezeket az igazán fontos és hasznos tanácsokat, és sikerül megvalósítani békés együttélést.

Az Álmosfelhő Kutyajólét elérhetőségei: www.almosfelho.hu  almosfelho@gmail.com

Ez is tetszeni fog...